_

tirsdag 4. april 2017

Pre-Påskeøl Preik





Nok en høytid dunker snart på døren. Påsken. Og hvordan ser det ut med tanke på påskerelaterte øl-lanseringer i år tro? Skjer selvfølgelig lite i forhold til alt fuzz og mas som går ned rundt juletider, men noen faste bautaer kommer alltid, samt litt nytt flytende påskegodt som seg hør og bør. Av de faste mursteinene som entrer banen så har vi selvfølgelig Nøgne Ø God Påske (7,5%). Som kan kategoriseres som en såkalt Belgian Strong Golden Ale. Som det står skrevet "Lys nok til å møte våren, men rundt og varmende nok til å ta brodden av et kjølig drag i luften". Pent skrevet, mon tro om det er det kreative touchet til Ed som ordlegger seg så staselig? Hehe. Angående Ægir Bryggeri, så hadde de tidligere i hvert fall butikklanseringen Påskesol (4,7%), dog, har ikke sett denne i butikkhyllene på noen år, så usikker på hvordan den virkelige statusen her lyder. Dette butikkølet virker jo uansett være en justert versjon av det tidligere utgitte produktet Vårsol (4,7%) som også var en dortmunder om du vil. Kinn Bryggeri sitt Påskeøl (6,5%) er en av de bedre spør du undertegnede i hjørnet, synes den engelske ipa'n til Espen Lothe spiller ball som bare faen med både påskestemning og generelle vårlige fridager. Blond Ale virker være sjangeren for flere av årets få påskeøl, Røros Mikrobryggeri sin Påskeøl (4,7%) er en av dem. Kommer både på pol og butikk. Et øl som traff markedet ved påsketider i fjor, da med et volum på 0,75l. I år kom lanseringen i Røros sitt standard format, 0,33. Kanskje like greit, flere som mener at det optimale craftbeer-volumet bør være nettopp det, 0,33 liter altså. En tidligere sjef fra Kraftstasjonen på Grimstad mente visstnok også det, til tross for ha hatt forkjærlighet for halvliter-formatet i en mannsalder. Men hvordan er det ikke? Men er de mindre størrelsene som virker være i vinden, Flere går den veien. Amundsen, Cervisiam for å nevne 2. Men må dra inn kontrasten her, for finnes noen som virker gå andre veien også, eskalere til det større igjen. Kinn Bryggeri blant annet, juleølet Julefred (4,7%) kom i de store 0,75 flaskedoningene. Men det har vært unntaket i butikksortimentet de siste årene. Alle de andre butikkølene har blitt sluppet som småflasker, de store flaskene virker kun være dedikert til polstyrke. Men nå ser det ut som at Espen Lothe & Co gjør et grep igjen. Lar visse butikkøl gjøre et comeback i stort gammalt format, i første omgang stout'n Svart Hav (4,7%). Hvorfor ikke, en stor faens flaske av Jubileum (4,7%) hadde ikke vært avskrekkende. Fortsatt en av de bedre belgisk inspirerte hveteølene som er laget her til lands. Når jeg tenker etter, Kinn har aldri hatt en blond til butikkstyrke, en av de få sjangerne Florø ikke representerer i butikkhyllene. Blond, porter og surøl. Men ja, Blond og påske. Et annet butikk-eksempel på det er Voss Fellesbryggeri sin Påsketur (4,7%). Som selvfølgelig ble lansert i sine små nusselige medisinflasker. (grisunger, er det ikke det flaskene kalles?). Ser bra ut, innholdet har jeg ikke testet. For meg er Voss Bryggeri (med eller uten Ian J Greene) fortsatt det gjeveste kortet fra denne slice'n av vestlandet, men men. Andre påskeøl som kjenner sin besøkstid denne kommende høytiden er Berentsen Brygghus sin pilsner Go Påske! (4,7%). Usikker på om det belgiske hveteølet Severin Suveren Appelsin Wit (5,5%) også er et so-called påskeprodukt, dog har i hvert fall mengder nok appelsiner i seg til å gi en følelse av det si. Samme kan vel sies om den nye appelsin berliner'n til Oslo Brewing Company og Cervisiam, Beastie Weisse (4,7%), brygget på Arendals Bryggeri. Hadeland Håndverksbryggeri stiller også med et påskeøl i år, et amerikansk inspirert hveteøl kalt Haraball (4,5%). Må heller ikke glemme Austmann sin Easter Pale Ale (5%), ligger vel tilgjengelig på staten sine polsider i disse dager for rundt 50 lappen, så ja, noe påske-relatert øl kan oppdrives der ute, både til butikk og pol. 


Fra Bønes i Bergen kan jeg lekke ut litt info som sier at 7 Fjell også snart vil begynne legge aluminium rundt ølene sine, i første omgang gjelder vel dette de kommende butikknyhetene 7 Fjell Craft Pilsner (4,7%) og Republikken Pale Ale (4,7%). Usikker på om Eikeset, Gahr og gjengen kommer til å hoppe på '360 cans'-hypen som både Ægir Bryggeri og (nå senest) Amundsen Bryggeri har gjort, det vil tiden vise. Men interessant nyhet var det, var klar over at 7 Fjell hadde utvidet produksjonen sin nylig, dog var nytt for meg at de nå valser rundt med planer om deilig boksemat. Andre nyheter verdt nevne er for eksempel den nye Grisette-lanseringen Grisegutt (4,7%). Pen lys, ganske tørr liten jekel av et butikkøl, moro at det kommer noen varianter av denne sjangeren inn på skatteklasse D-sortimentet der ute. Er ikke så ofte det skjer, siste gang det skjedde var da Brew By Number sin Grisette fikk litt albue-rom rundt om under de siste krampetrekningene til Vhile og Norsk Ølimport. Usikker på hvem som har overtatt den "ballen" i dag, gjelder forsåvidt ølene til Fantome, De La Senne osv også. (business'n til Vhile virket jo mer eller mindre ha enerett på øl fra for eksempel belgiske Brasserie Fantome, til tross for flere henvendelser fra andre norske importører). Det om det. For undertegnede er det også en god nyhet at det har kommet en liten batch med en eksperimentell Ulriken om du vil, en lekkerbisken kalt Gikk I Bakken (8,5%). Snakker en dobbel IPA her, akkurat som Ulriken. Kall det gjerne en Ulriken på sitrustripp. Snakker om justerte varianter, ble for litt siden produsert en pale ale kalt Si Ingenting (6%). Som egentlig kan kategoriserer som en dobbel tørrhumlet Tjommi. Sistnevnte pale ale, Tjommi (6%) som kom på markedet rett før påskehøytiden i fjor. Fjorårets høstsesong bød også på 7 Fjell sin rug stout Eiffeltårnet (7,5%), og for noen måneder siden kom det også en rug versjon med kaffe kalt Den E Bruun (7%). Hva med klassikeren Småtøs med deilige toner av whisky? I så fall bør man kjenne sin besøkstid på den nye blond ale'n Whiskytøs (6,2%). Jepp, mange små sideprosjekter som har gått ned på Bønes i det siste altså, og enda har jeg ikke nevnt verken Jim Beam berliner'n Whisky Sour (9,5%), Monkey Brew collab'n Bart & Breiflabb (7,6%), altbier'n Hanseaten, det nye Pekko gårdsølet Slit'an (6,5%) eller den nye kølsh'n Overtid (4,7%). 


Skjer mye i Bergen, ikke nødvendigvis bare på Bønes, men skjer saker og ting både hos bla Ekangersmuget og "Bryggeriet"/Bergenhus Bryggeri, Bergens nyeste mikrobryggeri midt i sentrum. Sistnevnte aktør (med Gareth James Stewart i spissen) har jeg ikke brukt nevneverdig spalteplass på tidligere, her er det "slow food", mat marinert i øl som står i fokus. Gleder meg til å stikke kjeften innom der neste gang jeg stikker en tur til Hansa Stadt'n. Når det gjelder Bergens minste og mest lokalt forankrete bryggeri, Ekangersmuget, så har de kommet med noen håndfulle nyheter siden sist. Gose'n Vinter Rakkar (4,7%) blant annet, vil si en ganske interessant gose som utenom standard bagasjen (salt og koriander) også kan skryte på seg en innholdsfortegnelse bestående av epler, rabarbra og kanel. Verdt en test, variasjon er livets krydder som jeg sier. Ble også sluppet en cider for litt siden, kalt Sanseløs (5%). Snakker ciderlesk her med økologiske epler fra Ulvik. Epler ja, som de selv sier "..som blir gjæret langsomt ned i et lokale som ikke har allverdens til temperaturkontroll". Fra 8 til 12 Mars i år gikk Borealis Festivalen 2017 ned i Bergen, og festivalølet sto Ekangersmuget for, laget i den anledningen en saison med epler. Igjen, ganske unikt og fresh'd for tiden vi lever i. Gårdsøl med en "vestnorsk vri" der altså, en mild saison med subtile toner av epler, øl som gikk under navnelappen Borealis 2017 (4,7%). Siste jeg vil nevne fra Ekangersmuget er India Pale Lager'n deres, Shipping Up To Nordnes (5,8%). Som nevnt tidligere, er flere og flere bryggeriaktører der ute som spicer opp lager-oppskriftene sine med humle som det skulle vært en pale ale eller ipa. Synes Ego sin Humla Lagerøl (4,7%) er en av de bedre nyhetene blant de godt humla lyse der ute. Skal heller ikke kimse av Lervig sin humlete fatøl heller, Fat Earl (4,7%), bedre enn forventet. Men ja, IPL'n til Ekangersmuget kan slå i bordet med følgende humlemeny: de to c-humlene Cascade og Chinnok, Azzaca (som har vært flittig brukt av blant annet Mike Murphy og Lervig Aktiebryggeri det siste halvåret, på flere av deres hypede juicy beers) og den sørafrikanske Southern Promise humla. På Shipping Up To Nordnes ble det også brukt Vienna og caramalt, som folkene i Bergenhus Bryggeri bidro med, ergo, snakker egentlig om en IPL-collab her mellom sistnevnte og Krzywinski-brødrene i Ekangersmuget. 


Må over til plankebyen igjen, over til Ego Brygghus. Hadde for litt siden kanskje en av mine aller gjeveste butikkøl-opplevelser da jeg jekket meg kveikølet Ny Hornindal (4,7%). Ølet som Christer R. Wold & Co gjorde i lag med Amund Polden Arnesen og Bjørn Harald Færøvik i Eik & Tid. Hvilken bauta det ble, ble jo i sin tid lansert en 3-4 uker før Nøgne Ø slapp sitt kveikøl, Malmen (4,5%). Og skal ikke ta noe ivekk fra det mørke einerølet fra Kraftstasjonen her, men du verden som jeg følte at kveiken fra Hornindal kom mer til sin rett i forhold til det spillerommet kveiken til sigmund fra Voss fikk i den nyeste butikknyheten til Nøgne. Synd det ble så smal lansering, kvaliteten til Ny Hornindal rettferdiggjør year'round release i min bok, uten tvil. Når jeg tenker etter, eneste jeg vil utsette er at jeg kunne ønske at kveik-ølet ble sluppet på 0,33l flasker, for merker noen ganger at den siste 1/4 delen kan bli ganske drøy, uten at jeg med sikkerhet kan si helt hvorfor. Kan muligens være innmaten her, ølet har mye 'kjøtt til beinet'. Til å være butikkstyrke skiller den seg ut. nesa også, har en meget pen bukett gående. Uansett, gratulerer til Ego og Eik & Tid for et av de beste norske butikkølene jeg har lagt tunga på så langt, ligger der oppe sammen med den første batch'n av Ranglerock (pale ale'n til Kim Odland), Skiferølet til Voss Bryggeri og første batchen av Lindheims Lords Of Acid. (Honorable mentions: Cervisiam sin Seasonal Stash, Salikatt sin Jysla Brune, Nøgne Ø American Pale Ale på boks og Lucky Jack triaden til Lervig Aktiebryggeri). Men ja, hva annet nytt er det Ego Brygghus kan skryte på seg da? En del. Har kommet faktisk opp mot par og tjue nye lesker fra bryggeriet her bare siden årsskiftet, og det mine damer og herrer er imponerende i seg selv. Noe som også forteller oss at Ego har vært 2-3 ganger så mer kreativ og flittig som for eksempel "naboen" Nøisom, (som på sin side langt ifra har ligget på den klisjefylte latsiden, har fått unnagjort en 7-8 forskjellige slipp siden forrige julehøytid). Selvfølgelig, mange små batcher her, skal ikke nekte på det. Har sett mang en blå limited release-etikett på diverse Ego nyheter i det siste, Wit Saison (4,7%), Katana Saison (4,7%), Ført Bak Lyset (3,5%), Humla Lagerøl (4,7%), Mango Weisse (3,6%) osv. Men ikke bare det, kommet også flere sorter som virker få en bredere release, som feks blåbær berliner'n Blåweiss (3,6%). Et nytt gårdsøl med einer og greier er også på gang, nok et råøl. Kalt Draugr (6,7%). Kan gjengi litt beskrivelse fra produsentene selv: "Draugr er brygget på den gode gamle måten, slik man gjorde på gårder rundt om i landet. Vanligvis mesket de ølet i opp til 5-6 timer, men jeg er lat så jeg mesket bare i 2. Her har jeg brygget med einerlåg. Det er einerlåg i både meskevann og samt skyllevann. Dette ølet er heller ikke kokt. Det er kun varmet opp til 85 grader. Dette gjør at den får den uklare finishen den har fått". Spennende lansering virker det som, mon tro hvor bred dette slippet blir, sett opp mot Ny Hornindal-ølet. Merker meg også at Ego har gitt ølet nesten samme navn som det nye navnet til Gulating. Stemmer det, Skår imperiet måtte nylig bytte navn på sine øl fra Gulating til Dragur. Ble vel for mye for den norske stat, det at man kunne relatere det gamle lagting-navnet inn mot øl, vet ikke (vet heller ikke hva Dragur skal bety, dog det jeg vet er at den norrøne betegnelsen Draugr hinter i retning mot "vesen/gjenferd" osv.). Det om det, har lekket et par-tre nye IPA'er også fra Ego de siste månedene, usikker på hvor smal lansering vi her preiker. Uansett, snakker Saras Litchy IPA (6,5%), Insight Dual IPA (8,6%) og Hazy Days (6,5%). Førstnevnte lukter veldig en Cafe Sara exclusive, gjør det, selvfølgelig mtp navnlappen her. Nye pale ale også på gang, en butikkvariant kalt Værfast (4,7%). Annet slipp til butikkstyrke inkluderer blond ale'n Rockabilly Øl (4,7%), selve Rockabilly dagen er visstnok 14 April, så merk datoen, er ikke lenge til. På Høsten ifjor kokket Ego Brygghus opp sin Batch #200, konklusjonen den gang ebbet ned i en imperial stout ved navn The Executioner (10%). Vel, for et par dager siden droppa nyheten om at det straks kommer en slags pepperkake-versjon av overnevnte stout, en murstein på 13 store. The Executioner Gingerbread Edition (13%). Andre ingredienser som får spillerom her er nellik, ingefær, kanel osv. Undertegnede kan like pepperkake, er ikke noe typisk gingerbread head, men finner slippet interessant. Ego slapp også ut for litt siden en annen stout, en mye svakere enn kalt Subtle Darkness Coffee Edt (5,5%). Skal bli en serie dette, og første i denne Subtle Darkness-serien ble altså denne med Facenda Camocin-kaffe fra Solberg & Hansen. 

Færder Bryggeri fra Tønsberg skal ikke beskyldes for å kokke opp like mye mangfold som det mikrobryggeriene i Fredrikstad kan vise til. Nope. Aktøren på denne siden av kartet kan ikke vise til mer enn 4 "nye" så langt i år, dog det sagt, så kan Færder vise til internasjonal premiering nylig. Vant gjev pris under den årlige franske øl og vin-konkurransen: Concours International De Lyon. Gikk helt til topps i klassen "Belgisk Sterkøl", og ølet familien Kruger hadde sendt ned var deres Belgisk Gyllen (8,5%). Så ja, gratulerer så mye til familie-bedriften fra Tønsberg. Blitt noen priser etter hvert, er jo ikke så lenge siden at det også ble litt glitter og stas på grunn av den flotte maritime look'n som pryder etiketten. (takket være arbeidet til Panorama Design). Jada. Den ferskeste nyheten fra Færder er session IPA'n Skagerrak (4,7%). Helt grei, hadde den i helgen som var, faktisk i tospann sammen med en annen butikknyhet, Joh Riefs Pale Ale (4,7%) fra Horten Bryggeri. Var faktisk godt få smake på en god gammaldags engelsk pale ale igjen, må si det. Bryggeriet i Horten har noe på gang de også. Elsket den gamle oppjusterte pilsner'n de kom med helt først, juleølet var heller ikke noe dumbass, Og nå har de også samarbeidet med Ølgaarden i Fredrikstad på pale ale'n Bastøl (4,5%), et øl eksklusivt for Gulating Ølutsalg Avd Horten. Skal si Gulating får disket opp sine eksklusiviteter, det er det ingen tvil om, har jo mistet tellingen for lengst. Mulig jeg må dedikere en tråd til den tematikken her senere. Uansett, tråden var Færder. Og nyheter. Foruten Skagerrak-ølet finner vi også en annen fersk butikk-IPA lansering ved navn Husvik IPA (4,7%). Dedikert det tettbygde området 5 km øst for Tønsberg. Noe som igjen det lukter at det blir snakk om veldig lokal lansering dette, det sagt, likte ansiktet uttad her, etiketten altså. Minner meg faktisk litt om look'n til Ballast Point, selv om det er for så vidt 2 helt forskjellige platåer jeg omtaler her har begge det maritime strøket over seg. Samme faen, gav meg i hvert fall San Diego vibber. God shit, Ballast har en god branding i min bok, synd den box-serien ikke har viet plass til mer av det estetiske. Snakket just om Gulating exclusives, Færder sin Blue Tail (4,7%) kan også legges inn under den kategorien. Med andre ord, et øl som kun kan oppdrives på mange av de forskjellige Gulating sjappene rundt om i landet (tallet har vel kommet opp i nærmere 30 nå, ferskeste sladder herfra er at Trondheim snart vil representere 2 stk). Når det gjelder Blue Tail, så er det en so-called Sandefjord Pilsner. En ganske okej en, I might ad. Serverer et litt bredere smaksbilde enn det vi får tilbudt fra mang en industripils. Helt grei, midt på kneika. Pils blir også stikkordet for neste nyhet, Snakker også her et øl dedikert til en viss aktør, denne gang Meny Eiketoppen. Jubileum (4,7%) kom på markedet i slutten av Januar, og ble dermed Færder sitt første nyhetslipp for året. Håper både Færder og overnevnte Horten Bryggeri slipper nok av titler utover året. Om ikke de representerer de mest spennende, unike leskene som kommer, så har de for lengst bevist at de kan kokke opp oppegående gode varer. Er decent bryggere i aksjon her, og det er trekkplaster nok for meg, så mer goodie goodies fra disse kantene, please.  



























- Bogart