_

mandag 5. september 2016

Årets Øl 2016






Ølets svar på Oscar-utdelingen, kåringen av "Årets Øl" ble nylig konkludert under Bergen Ølfestival. Blitt en tradisjon det, at årets gjeveste øl-relaterte pris blir avduket under Norges beste øl-festival i Vest. Og vinneren dette året var fortjent Petter Fornes og Nøgne Ø sin nydelige Bahrainer Weisse (3,5%). En berliner type lesk med pilsner og hvetemalt, Hallertau Mittelfruh-humle og Petter sin egne surdeigskultur fra Bahrain. Og må også selvfølgelig ta med her at vi også her snakker om NM-vinnerølet i hjemmebrygging 2015, kan si, derfor ølet til Petter er lansert ''under vingene'' til Nøgne Ø. Sistnevnte aktør som har brygget ølet til nesten hver eneste NM-vinner siden 2009, blant annet Erlann Eldorsens Holy Smoke (6%), Gottes Hulfe In Der Noth, Gahr Smith Gahrsen sin Andhrimnir Barley Wine og Humlehelvete til Jan Halvor Fjeld (ølet bedre kjent som den nydelige DIPA'n Two Captains (8,5%). Grunnen til at jeg sier at Nøgne har brygget "nesten hver eneste" NM-vinner her er at unntaket kommer i form av Eikebokk'n til Helge Elvheim, NM-vinner'n fra 2012. Men hvorfor ikke akkurat den ble lansert fra Kraftstasjonen er en annen diskusjon. Uansett, Petter Fornes har høstet mang en tung applaus og skryt for sin Bahrainer Weisse. Meg bekjent har det vel aldri tidligere vært et øl som har scoret såpass høyt i en dommerbooth noengang, bare det er jo verdt en ekstra pose med props. Mr Fornes vant som kjent også SKM (Det Skandinaviske mesterskapet i hjemmebrygging) like etter at NM-tittelen var i boks, en kåring alle NM-mesterne automatisk blir med i. Så ja, snakker et meget decent surøl her. Og ble sikkert en liten utfordring for Nøgne også, angående den noe utradisjonelle bryggeprosessen. For som etiketten kan fortelle oss, "For å gjenskape vinner-resepten er dette ølet brygget med dekoksjonsmesking, humle tilsatt kun i mesken, ingen koking av vørteren og ikke minst så ble det sluppet løs både villgjær og melkesyrebakterier". Kan også ta med at surdeigskulturen vi snakker om her skal visst være en mixture av lactobacillus og en ikke-angitt gjærstamme. Vel, Bahrain ditt, Bahrain datt, Bahrainer Weisse er årets Norske Øl 2016. Gratulerer. Og det må vel være første gangen (på i hvert fall ganske så lenge vil jeg tro) at en kandidat i skatteklasse D vinner en slik tung bauta av en kåring som dette. Gjentar igjen, vinnerølet ligger her på tre og en halv små prosent. Igjen, ikke noe uvanlig styrkeforhold det når vi snakker surøl ala berliner og gose. Men må jo si, (siden jeg dultet innom gose her) litt merkelig er det at det var såpass lite hype rundt Gose'n til Qvart Ølkompani under kåringen av Årets Øl. Hadde forventet mer buzz den veien skal jeg være ærlig. Regner med at den ble meldt inn av Tellef og gjengen, ble jo lansert innafor det aktuelle tidsrommet også. (1.august 2015 - 31 juli 2016). Føler det var en liten bauta som ble oversett der, snakker om lav-prosenter, litt samme følelse sitter jeg også med når det kommer til Austmann sin relativt nye butikk-release Hoppy Blonde (4,7%). Nok et øl som muligens hadde fortjent en mer anerkjent plassering, mer i tråd med den go'hypen som feedback'n til Ølportalen sørget for. Ble fortjent hyllet som en av de bedre sommerølene i år. Og kan si meg enig, ble en fresh blond ut av det. Tenker som så, (ingen diss til Tønsberg) men kan Færder sin Classic Lager (4,7%) entre podiet, kan surølet fra sør og humleblond'n fra trønderlag og. Ditto med den oppjusterte Horten Pilsner'n. Mine cent. Og snakker om pils, fikk akkurat lagt en referanse på den nye Hand Craft Premium Pilsner (4,5%) til 3x norgesmester/publikums favoritt Ole Petter Ramsvatn. Og forstår at det er en oppskrift som har blitt utviklet og justert over flere år, og nå nærmest har blitt perfeksjonert ifølge mesteren selv. Var meget pen, på høyde med de lyse leskene som Frank Werme og Sundbytunet kan diske opp. (btw, helt grei den nye Tsjekker-produserte Gaustatoppen Pilsner'n til det "nye" Fjellbryggeriet også, dog har enda til gode smake den nye versjonen av Vehus (4,7%). Blond'n fra Tuddal.


Utgaven av "Årets Øl 2016" hadde hele 80 påmeldte øl, fordelt på øl fra 34 forskjellige bryggerier. Hvert bryggeri har hatt mulighet for å melde inn 3 øl hver, en av kriteriene er som nevnt at ølet skal ha vært lansert på det kommersielle markedet i tidsperioden fra 1. August til 31 Juli. Andre kriterier som legges under lupen for dommerne (som stort sett består av øl-entusiaster fra Norbrygg, Ølportalen, Aperitif, Brandlab etc) er det visuelle uttrykk, markedspotensial, innovativ verdi, vurdering av typeriktighet, og smaken selvfølgelig et cetera. Vel, etter en innledende runde så satt dommerpanelet igjen med 25 øl-kandidater i en so-called semifinale. Skal gå gjennom de 25 ølene straks, hva slags Norske øl snakker vi her om? Men først så vil jeg presisere at foruten vinner-ølet (Bahrainer Weisse) ble det også gjort stas på 3 andre, såkalte "honorable mentions" om du vil. Kall det gjerne fokusering på sølv, bronse og fjerdeplass, eller noe i den duren. Hvorfor ikke? Liker at det rettes litt mer spotlight på edle dråper utenom vinner-ølet også. Så hvem andre enn Petter Fornes og Nøgne Ø fikk litt hederlig omtale denne kvelden? Vel, kan ta Gvarv først, med andre ord, Lindheim Ølkompani. Her ble det pent søkelys mot deres Sour Cherry Farmer's Reserve 2014 (7%). Et deilig fatlagret syrlig kirsebærøl i belgisk oude-kriek stil lagret 20 måneder. Et øl jeg skjønner hypen til, hanket et par eksemplarer inn selv under forrige pol-slipp via bestillingsutvalget. Angret ikke på det. Pent stykke arbeid fra den slice'n av landet som kan skryte på seg varmest gjennomsnittstemperatur i hele landet. Noe som merkes på kvaliteten både på bær og frukt, si. Uansett, dette er noe av hva dommerbooth'n hadde og si om ølet til Lindheim: "(de) tråkker opp et velprøvd spor med sitt kirsebærøl, både flaskedesign og etikett peker mot belgisk tradisjon med oude kriek og denne ølstilens vinøse karakter. Bruken av kirsebær fra egen hage gjør at ølet har sikret seg en plass blant de øl-interesserte og blant landets gode restauranter med nordisk fokus. Skal det inn på disse restaurantene bør det imidlertid investeres mer i det designmessige uttrykket som er en smule hjemmelaget". Vel, veldig mye fokus på det visuelle, kanskje i vel stor grad spør du undertegnede i hjørnet. Og det kommer fra meg si, som også godt kan slå an en prat rundt mang en øl-relatert maske der ute. Men men. Kan også ta med her at Lindheim Ølkompani hadde også (forruten Sour Cherry'n) en annen øl inne blant de 25 siste finalekandidatene, som var deres Cider Weisse (7,5%). Et øl mesket med 80% eplejuice, var det ikke det som var stikkordene her? En cider med mesk og humle, eller et øl basert på eplejuice. Uansett, ryktene sier det beste fra 2 verdener her, har ikke smakt denne selv, men snakkis'n rundt om hyper den godt opp. Verdt legge seg i bakhodet, denne også. 


Amundsen Bryggeri fikk i likhet med Lindheim over her også litt ekstra skryt og god PR denne kvelden. Og grunnen til det er deres Fear The Reaper Imperial Stout 2015 (11,5%). Personlig har jeg heller ikke kommet så langt at jeg kan skryte på meg en referanse på denne, men det kommer vel. Amundsen hadde denne nylig med seg opp til Bergen Ølfestival også som seg hør og bør. Var en del av sortimentet forrige helg sammen med andre deiligheter fra Amundsen som blant annet deres andre imperial stout: End Of Darkness 2 (14,5%), pasjons IPA'n Southern Passion (6%), kirsebær saison Black Cherry Lady (6,5%), Colonel Red Leaf (6,5%) osv. Sistnevnte er forresten en brown ale variant med rosiner og bourbon. Var også en del av trioen som Amundsen lanserte på Vinmonopolets September-slipp. (sammen med tidligere nevnte Black Cherry Lady og den nye imperial stout'n Black Skull (10%). Men angående sortingen Fear The Reaper, dette er hva dommerpanelet sa: "Denne kraftpakken av et øl er et øl du ikke glemmer så lett. Selve ølet er tilnærmet galskap siden det er modnet i 3 forskjellige fat-typer som tidligere har inneholdt bourbon, single malt og rom. At det likevel blir harmoni er en bragd, også med tanke på alkoholen som er på solide 11,5 prosent. Innpakningen er også med på å skille det ut fra mengden, enten du liker "metal-flørten" eller ei, Amundsen Bryggeri har nemlig valgt en relativt original vri med å pakke flaskene inn i papir..". Osv osv. Igjen, mye dall rundt det estetiske, dog, virker fornuftige ord som serveres her. Så fortjente gratulasjoner sendes i retning det største mikrobryggeriet i hovedstaden. Neste (og siste) øl som fikk sin dose med ekstra spotlight på seg under "Årets Øl"-festivitas var Færder Mikrobryggeri sin Classic Lager (4,7%). Lansert Mai 2016. Magnar Teien og gjengen i Tønsberg fortjener klapp på skuldra for denne anerkjennelsen, dommerene mente det var et tidsriktig lagerøl (hva enn de mente med det), at den var god rett fra flaska (okej?) og noe som igjen førte med seg at den hadde et so-called trendpotensial blant det yngre øl-publikumet visstnok. Ja vel, merker meg den påstanden. Dommerpanelet uttrykte også at "ølet ikke var for feinschmeckerne, til det var det ikke bittert nok". Sier man det. Uansett, Færder sin Classic Lager fikk også tidligere i år pen feedback fra ABC Nyheter da den ble trukket frem sammen med Lindesnes Brygghus duoen Crude Ale (6,2%) og Viking Warrior IPA (7%) da nettavisen tok for seg tematikken: Nye norske mikroøl. All PR hjelper. Og i likhet med både Lindheim og Amundsen over her, så kjente også selvfølgelig Tønsberg-bryggerne i Færder sin besøkstid under årets BØ-festival. Med seg hadde de nevte Classic Lager og de andre butikk-ølene som Pale Ale'n, Lys Belgisk, session IPA'n Festival osv. Men også "tyngre" merker som Belgisk Gyllen (9%), Supreme Stout (6%), Færder IPA (6,5%), Færder Black IPA (6,5%) og den nye eple-fruktølet Færder Graff (5,3%). Se der ja, men Balder slipper konkurranse i skatteklasse D, deres Eplepils (4,7%) er fortsatt den eneste i sin sjanger i butikkhyllene rundt om. Ser den ofte i tospann med belgieren Newton (3,5%), eplesaken fra de oppegående karene i Brasserie Lefebvre SA. Som også har en ganske pen wit tilgjengelig der ute i norske ølsjapper. Blanche de Bruxelles (4,5%). 

Men ok, hvis vi ser vekk i fra vinnerølet til Nøgne Ø og Petter Fornes, samt nevnte øl fra Lindheim, Amundsen og nå sist, Classic Lager'n til Færder. Hvilke andre (litt over tjue øl) var oppe til vurdering i år? Hvem nådde nesten opp? La meg gå gjennom listen her i temmelig så tilfeldig rekkefølge. Første jeg vil nevne i denne semi-finale bolken er Ringnes sin Polaris Kaffebokk 2016 (6,5%). Må ærlig innrømme, da jeg så Kaffebokk'n her blant alle de andre deltakerne så var det en jævel inni meg som tenkte at nå tar muligens Ringnes et "hat-trick" i 'årets øl'-trofeer her. Ekte hat-trick vel og merke, med andre ord, 'tre på rad'. Husk, Ringnes har vunnet den prestisjetunge "Årets Øl"-utmerkelsen de 2 siste årene. Ifjor vant som kjent Ringnes Polaris Røykbokk (7%) og i 2014 ble det glitter og stas på Ringnes Julebokk (9%). Det sagt, det ville seg ikke helt dette året for Polaris-serien til Ringens, men respektabel plassering uansett, kom blant de 10 beste. Og blant de ti beste kom også Geiranger Bryggeriets fin fine butikk-pale ale, Vikingstøa (4,7%). Fortjent søkelys, deres pilsner Friaren er ikke noe dum lesk skulle investere i. Og forhåpentligvis bør det vel komme en bredere lansering rundt deres Bølga IPA (7%). Ser for meg nærmere jul. Andre øl som ikke kom "helt opp", men allikevel innenfor topp10-grensen var Espen Lothe og Kinn Bryggeri sin porter Svartekari (6%). Snakker oppskriften til Øystein Grande fra Davik som vant Ægir sin bryggekonkurranse sen-sommeren ifjor, og som premie forpliktet Ægir seg å brygge vinnerølet. Navnet Svartekari kommer fra en stein i fjæra ved Davik, der det i følge et gammalt sagn skal ha blitt brent ei heks. Det om det, Porter'n sin humlemeny her består blant annet av Centennial og tysk Northern Brewer, så er det nevnt. Fra Flåm til Hillevåg, kommer ikke utenom Lervig Aktiebryggeri. Som opprinnelig hadde 2 øl inne blant de 25 beste. Lucky Jack Grapefruit (4,7%) var med et stykke inn i konkurransen, men det var Lervig sin Brewers Reserve Barley Wine 2016 (12,5%) som kom lengst av de 2. Må bare skyte inn at jeg håper Mike Murphy og Lervig fortsetter produsere grapefrukt-varianten av Lucky Jack, den var en session-hit av en øl i min bok. Ryktene sier at de straks nå kommer en Lucky Jack Black-Edition, hva enn de mener med det. Dog, snakker sannsynligvis her om en black IPA til butikkstyrke (og akkurat det finnes det ikke mange av her hjemme for å si det mildt). Tromsø-bryggeriet Graff kom også med blant topp10-kremen denne kåringen. Har allerede spredd go'ord rundt deres butikk-pale ale og session IPA. Denne gangen var det nok en butikk-øl som fikk fokus, deres nye tysk-inspirerte hveteøl Hefeweizen (4,7%). Moro det at norske mikroaktører der ute begynner få litt anerkjennelse for den spesifikke sjangeren, ikke alt for mange som forsøker seg på den sjangeren lenger, i hvert fall ikke til butikkstyrke (pr i dag er det vel nesten bare Svalbard, Tya, Bådin og Kolonihagen som farer rundt med aktuelle merker, samt Frank Werme og hans Verandaweisse i regi Sundbytunet). Og nå husker jeg ikke i farta om White Dog'n til Lervig er en tysker eller belgier. Uansett, poenget står, det at de fleste hopper på det klisjefylte Wit-toget når de beveger seg inn i hveteølets verden med pomp og prakt, appelsinskall og koriander. 


Vel, siste øl jeg vil nevne som kom blant topp10 denne kåringen er en spesiell release fra 7 Fjell. Snakker ikke om noe Donald Trump-øl denne gangen, nope, hinter om tradisjonsølet Alte Hansa Mumme (10%). Et øl som ble til gjennom en hanseatisk-collab mellom gjengen på Bønes og det estlandske lille gjøkebryggeriet Vaat. Stemmer det, utenlandske samarbeid er ikke noe hinder i konkurransen "Årets Øl". Et ganske historisk øl folkens, stilen "mumme" hadde sin storhets tid for en 5-600 år siden og enda lengre tilbake. Var poppis i Nord-Tyskland i sin tid, og solgte visst bra i retning England og Hansastadene. Ikke like lett catche essensen i stilen, noen mener den var humlerik som bare det, andre mener ikke det var tilsatt humle overhodet (men fortsatt bitter). Noen regner ølet som en foreløper til både Altbier, Berliner og Gose. Om Gahr Smith Gahrsen og vennene her gjorde det typeriktig korrekt eller ei skal være usagt, dog 'ryktene på hjørnet' sier at hvete er ekskludert (som visstnok var en del av denne mumme-meny'n tidligere) samt brygget har blitt tilført chilipulver, bringbærblader og tamarind etc. Interessant kokkelering lukter det i hvert fall, selv om de neppe vil høste like mye PR og spotlight med denne som på The Donald. Sistnevnte, som virkelig har fått ølet på folkemunne der ute. Dog merket meg at det var Eikeset'n denne gang som spanderte signaturen sin på baksiden av etiketten og ikke Gahr selv. Med andre ord, er CEO'n som står på barrikaden her hvis "trompeten begynner blåse".


Har til nå nevnt vinnerølet Bahrainer Weisse (3,5%), har nevnt den spesielle trioen som ble trukket frem av jury'n for sin hederlige innsats. (les: Lindheim sin Sour Cherry, Amundsen sin Fear The Reaper og Færder sin Classic Lager). Har også akkurat \ nevnt de andre bryggeriene og deres respektive øl som kom på topp10 plassering. Gidder ikke nevne de om igjen, scroll opp hvis du har dårlig husk. Uansett, da gjenstår det bare hinte litt om de andre "finalekandidatene". De som kom på plass 11 til 25. Igjen, tar dette ganske så tilfeldig, så bare with me. Kan her starte opp med pilotbryggeriet til Aass i Drammen, Bryggerhuset sin Session Ginger Beer (4,7%). Eneste ingefærøl i konkurransen, ser vi bort i fra poenget som sier at Gahr Smith Gahrsen også brukte ingefær i sin Alte Hansa Numme. Har smakt den, og synes den er fiffy nok. Ingefær-øl virker være poppis for tiden, og det er ganske så få aktører i Norge som har hoppet på denne trenden. Faktisk er dette Norges første alkoholholdige ingefærøl, så big up i retning Terje Aass og Gard Karlsnes. Og har jeg hintet mot Aass, kan jeg vel også hinte mot en annen industrikjempe, nemlig Hansa Borg. For Sarpsborg feirer i år nemlig 1000 år, så skulle bare mangle si at ikke det skulle bli disket opp et skikkelig jubileums-øl. Og det kom, navnet lyder Hansa Borg 1016 (4,7%). Noen røster der ute vil kanskje plassere dette ølet under Kølsh-fanen, uansett, her er det brukt den lokale kornsorten Salome (dyrket på den Hvidsten Gård i Østfold) samt einebær osv. Nok et spennende produkt i skatteklasse D, kan vi ikke være så ærlig konkludere med det? Sikkert. Neste øl som "nesten klarte det" var Berentsen sin sorte IPA m/ mosaic og equinox kalt Black Bull (5,5%). Ikke fått selv noe referanse på denne fra Okka By, men merket meg at Berentsen selvfølgelig også reppet Bergen Ølfestival i helgen som var. Og der kunne nevnte Black Bull oppdrives, sammen med mang en annen lesk fra bryggeriet, feks den fristende duoen berliner weisse'n Panther 33 (3,5%) og Saison Bringebær (4,7%). Begge som jeg håper vil kjenne sin besøkstid i ymse butikkhyller om ikke alt for lenge. Fra Egersund går turen til Valdres og omegn, må ta med Hubertus sin quad Rektor (10%) var med og kom langt i bedømminga. Samme gjorde molte-ølet til Gulating, Myltr (4,7%) et øl tidligere Ølportalen-skribent (nå Gulating Trondheim) Tommy Helland brygget på anlegget til Røros Mikrobryggeri. Norges vestligste bryggeri Northern & Co hadde også på sin side 1 øl inne blant de 25 beste, og det var ingefærølet Flora (4,7%). Venter fortsatt på større distribusjon på enkeltvarer som gose'n Frost (4,7%) osv, men det er en annen diskusjon. Ellers, Små Vesen sin amber ale Gygr (4,7%) var med blant de siste 25 kandidatene, det var også APA'n til Mack Good Girls (4,7%), Reins Kloster sin økologiske kølsh Reins Kølner (4,7%), St Hallvards Taffel-øl (6,5%) og Lysefjordens fruktøl Vestlandskyss (8%). Meget spent på den siste der, slags bringebær-saison om du vil. Kødder generelt ikke med Lysefjorden, stilte med hele 12 øl under Bergen Ølfestival. Blant annet DIPA'n Hoppy Simon (8,5%) collaboen de gjorde sammen med Mr Real Ale Craft Beer, Simon Martin. Hadde også Imperial Red IPA (12,8%), golden ale'n Gamleposten (5,5%) og selvfølgelig, ikke minst Høglenderen (6,7%). Siste der en såkalt Imperial Whisky Gose. Og ikke sant, Lysefjorden måtte jo som seg hør og bør også drasse med seg BØLL-ølet fra ifjor, skulle bare mangle si. Vel, dett var dett, eneste jeg har glemt nevne nå er Trollbryggeriets Slogen Pilsner (4,7%) og Trondheim Mikrobryggeri sin lakris og habanero stout Mørkredd (7%). Se der, det var litt løst og ledig preik rundt "Årets Øl" og kandidatene som kunne ha blitt det. En del decent øl fightet om tittelen i år, som nevnt, savnet noen. Men skal ikke terpe mer på den tankebanken. September er allerede godt i gang, snart begynner hype'n rundt Oktoberfest, spenningen rundt Swanze Day, og ikke minst forberedelsene rundt det kommende juleøl-rushet osv, som i år blir større en noengang sannsynligvis. Så her lønner det seg plukke riktig. Driter ikke penger. Men alltid moro se hva som popper opp. Hvor mange juleøl var det Nøgne Ø hintet om at de skulle slippe? 6? 8? Det tar jo helt av. De fleste norske mikrobryggerier der ute slipper ikke ut så mye på ..ja, årevis. Cool I say, cool.




-Bogart