_

fredag 15. april 2016

Spotlight På Old-Timers







Ja, oldiser må under lupen, preiker ikke med globale øl-briller, så Weihenstephaner,  Weltenburg og Affligem få ha meg unnskyldt. Her er det hjemmelige forhold som skal dveles over. Kan begynne hinte litt over Lauritz, for når det generelle øl-hode der ute i det langstrakte land tenker Aass Bryggeri er det sikkert store muligheter for at folk automatisk også med en gang trekker inn faktumet at aktørene fra Drammen her er Norges eldste bryggeri. Skulle bare mangle si, Aass har jo vært meget så flinke de siste 30-40 årene med å gi oss dødelige bedkjeden om at de nettopp er det, landets eldste altså. Litt som det Mack Bryggeri fra Tromsø hele tiden har foret oss med, at de er "verdens nordligste bryggeri". (en påstand de ikke lenger kan smykke seg med, i hvert fall ikke nå som Robert Johansen, Andreas Hegermann Riis og resten av gjengen i Svalbard Bryggeri AS har begynt sitt virke). Men ja, tråden denne gang skal dreie seg litt løst og ledig rundt de eldste bryggeri-aktørene i landet her. For hvem er egentlig gamle nok i businessen her til å kunne skryte på seg en topp10-plassering når det gjelder akkurat den tematikken? Og snakker selvfølgelig her om gamle bryggerier som fortsatt holder koken, så kommer ikke til å bruke nevneverdig spalte-plass på gamle bautaer som for eksempel Oslo-baserte Schous Bryggeri, som historien viser til var sannsynligvis det første store bryggeriet her til lands, ble grunnlagt av Johannes Trane allerede i år 1800, gikk under forskjellige faner, blant annet Youngs Bryggeri osv før grosserer Christian Julius Schou overtok skuta i 1837 og gav det sitt eget navn. Schous som i 1917 (året etter forbudstiden startet) kjøpte opp Foss Bryggeri for 1,5 millioner kroner (sistnevnte aktør, som sleit veldig med å få råvarer tilsendt fra Tyskland under Første Verdenskrig). Kan også ta med at i 1962 slo Schous seg sammen med Frydenlund Bryggeri under merkelappen: De Sammensluttende Bryggerier. Dog, i 1978 ble siste kapittel i Schous-sagaen avsluttet, da de ble overtatt av Nora Industrier (les: som igjen på sin side var eid av Ringnes Bryggeri, som faktisk den dag i dag brygger en Schous Pilsner for å holde varemerket "levende", dog ikke noe kjempe bred release vi her snakker om). I 1981 var det "kroken på døra" for daværende Norges Eldste bryggeri. Kunne sikkert nevnt noen ord om andre old-timers som Christiansens Bryggeri, M. Moslings BryggeriJohn Riefs Bryggeri, Schreiners Bryggeri, Nordlands Bryggeri et cetera, for før i tiden var det "mange rundt beinet", en hel bunch flere enn i dag og det er ikke en understatement. Og når jeg snakker om at det var mange bryggerier "før i tiden", så hinter tilbake på 1800-tallet folkens, for på 1900-tallet var det ganske så stille med tanke på ny-etableringer (med klisjefylte unntak selvfølgelig). Kan beskrive det med kjappe tall her, i 1857 for eksempel var det hele 343 bryggerier spredt rundt på vår langstrakte fjellheim, men da vi nærmet oss slutten av århundret var det bare 46 igjen. Og topp10-listen av de største den gang var alle konsentrert rundt hovedstaden, med aktører som Schous, Frydenlund, Ringnes, Ytteborgs Bryggeri (grunnlagt 1836, lå der Blå Kors ligger i dag), Forseth & Co (senere Fortuna Bryggeri), Nora, Christiania Aktie-bryggeri osv. Sistnevnte som blant annet hadde bayer-ølet som sitt spesialfelt sies det. Og angående bayer'n, ryktene sier også at overnevnte Schous Bryggeri muligens var de første bryggeriaktørene her til lands (og også i Norden) som var først ute med produksjon av undergjæret øl etter den bayerske metoden. Visse røster vil kanskje slå et slag for at det var Schreiner Bryggeriet (senere Trondjems Bryggeri/ eller aktiebryggeriet) som var først, men det for bli en diskusjon for en annen dag. Angående først ut, ifølge gammel data fra Oslo's byarkiv så var Christian Stabell den første personen her til lands som fikk kongelig bevilgning til ølbrygging, og da må vi dra den historiske strikken tilbake til 1776. Og for de som er interessert i det mer mørke, okkulte sidene av ting, så kan jeg jo nevne at det var samme år som da Weishaupt grunnla Illuminatus-ordnen. Noe sikkert 3 Stars Brewing Company i Washington DC kan nikke gjenkjennelig til. 





















Vel, over til det som egentlig var hovedpoenget med topicen, landets eldste produktive bryggerier smørt inn i en easy going topp10-liste om du vil. Og på toppen av den, selvfølgelig, Norges eldste, allerede nevnte Aass Bryggeri fra Drammen. Som er en av få aktører på listen som kan kalle seg helt selstendig norske. Ikke bare det, men Aass er også en av de ganske så få som har greid å videreutvikle produksjonen på samme location, uten å flytte. Vel, slik var det i hvert fall inntil veldig nylig. For akkurat i disse tider er det vel i størst grad Aass sitt pilotbryggeri, Bryggerhuset som står for kreativiteten og nytenkningen i regi av Terje Aass og Gard Karlsnes. Og sist jeg sjekket ble de lokalene snekret opp i de gamle lokalene til Drammensbadet. Men ja, Aass er eldst i klassen her hjemme. Og det magiske årstallet her er 1834. Som så mange andre aktører tok sine babysteg som en "blandet landhandel". Hadde litt malt-business gåendes, solgte skipsproviant osv. Drev blant annet et bakeri, så mange "baller i luften". Når det gjaldt ølet så var det "pottøl" for alle penga. Som vil si det samme som at folk måtte drasse med seg bøtter og spann for å kunne få ølet med seg heim. Fine og rene tilstander. Man regnet 1 pott med øl for å være ca 1 liter. Okej, hadde et Aass-relatert innlegg for litt siden her på site'n, så gidder ikke grave noe nødig ned Aass-hølet i dag, vil bare løst hinte om gjengen fra Drammen her tok skalpen på fellow makro-aktør Ringnes i den første runden av årets Bryggeribråk som gikk ned 14 Mars i år. Var vel et bedre bokk-øl som skilte kamphanene her, hvem vet? Uansett, gratulerer med det, Aass vant altså her over mesterene fra 2014. 



Og på andreplass på listen over norske oldiser innen bryggeribransjen finner vi nok en aktør som liker påpeke sin plassering, Arendals Bryggeri. Tidligere i hvert fall likte de spre faktumet at det var Norges nest eldste bryggeri, gjerne samtidig som de også slo et slag for at de var "Norges stolteste bryggeri". Skulle likt vite kriteriene bak akkurat den påstanden, men men, poenget er, sørlendingene har ansienniteten  i orden og vel så det. I likhet med overnevnte Aass Bryggeri har også Arendal Bryggeri fått satt et mikrobryggeri til livs. Fleste øl-interesserte der ute vet vel nå at Kjetil Jikiun og hans nye kreta-baserte bryggeri, Solo har brygget jomfru-batchene på pilotbryggeriet på Stoa. Snakker om imperial stout'n Skotidi (9%), saison Horiatiki (6,5%), påskeølet The 13th Diciple, det belgiske sterkølet på 11 prosent humlet med Citra. IPA'n Psaki (7,5%) navnet som kan oversettes ala "noe som er ekstremt bittert". Fikk også produsert porter'n Askianos (7%) og APA'n Americana (6%). Øl som begynner få ganske så kozy feedback der ute, ligger tåelig bra ann til gode ratings, foreløpig i hvert fall. Første ølet fra mikrobryggeriet fra Arendals Bryggeri selv var den nye Pale Ale-versjonen av Little Norway. (collab'n de har gående med canadiske Sawdust City, øl med kanskje mer interessant bakgrunnshistorie, enn selve lesken). Pale Lager'n var veldig lett på tråden, easy going tørsteslukker, den nye pale ale'n var lett sånn sett den og, men lite spennende, veldig bedkjeden i humlebruken. Nei får håpe neste lansering blir mer "overdue". Hadde selv Little Norway Pale Ale i en dobbel-date med Lofoten APA, og sistnevnte gav heller ikke fra seg noe nevneverdig humlefest på pallet'n. Mulig de siste dagers Toxic Alevenger-referanser har satt smaks-løkene i en annen dimensjon når det gjelder smaksforventninger til akkurat den sjangeren. Det sagt, ser meget så frem til Lervig sin lansering av Lucky Jack Grapefruit-variant. Men over til topic. Arendals Bryggeri er som nevnt per i dag Norges nest eldste bryggeri, stiftet i det herrens år 1839, (derav den lanserte øl-serien med samme navn). Btw, stiftet samme år som Trondjems Bryggeri (1839-1918) men året etter Moss Bryggeri. Sistnevnte aktør som måtte kaste håndkle inn i 1997. Så Arendals har kun hatt mulighet smykke seg med navnelappen: "Norges Nest Eldste Bryggeri" i underkant av 20 år. I den grad det er vits dvele så mye over at man er nest eldst i noe. Men men, en ting skal sies, det er noe appellerendes med de gamle etikettene til både Arendals og Moss Bryggeri, spesielt Moss si. Er noe simplistisk og klassisk verdighet over det. E.C Dahls har også noen fine vintage masker gåendes. 














På tredjeplassen over de eldste bryggeriene her hjemme finner vi Borg Bryggeri fra Sarpsborg. Etablert 16 år etter Arendals Bryggeri, altså i 1855. Og var forresten i denne 16 års-perioden at legendariske (nå nedlagte) bryggerier som Lundetangen og Det Sembske Bryggeri i Bergen startet. Sistnevnte som senere skulle bli en del av Hansa imperiet. Hansa som selvfølgelig også den dag i dag har sine linker godt nøstet sammen med nevnte Borg Bryggeri. De 2 stor-aktørene samt CB i Kristiansand utgjør en solid nok makro-trio, og la oss heller ikke glemme introduksjonen av både Nøgne Ø og Austmann i det selskapet, så, begynner ta form, denne Hansa Borg- kliq'n. Men ja pallplassering til Sarpsborg, aktørene her som i 2011 fikk sin Borg Bokkøl (6,6%) kåret til "Årets Øl". Tok den gjeve prisen foran nesa på Haandbryggeriets Dark Force, Ægir sin India Pale Ale (som grabbet til seg samme utmerkelse året etter), Nøgne Ø Wit,(som nå første uka i Mai kommer på 0,5l boks) og Birkebeiner Pilsen til Det Lille Bryggeri (Tenk dagens Rena). 


Var en rekke bryggerier som så sin ankomst i årene som fulgte, Hamar Bryggeri blant annet, som entret den norske øl-scene i 1856, året etter Borg ble grunnlagt. 3 år etter der igjen kom Stavanger og Tou Bryggeri opp i lyset. Sluttet mer eller mindre eksistere i 2003, da de "trakk det korteste strået" da det sto mellom dem og Arendals Bryggeri om hvilken business som skulle fortsette visjonen til Ringnes og Carlsberg, og hvem som ikke skulle. Produseres Tou Pils i dag, men den kommer straight outta Gjelleråsen. Eneste som holder liv i litt bevegelse fra de kantene av oljebyen i dag er nomadebryggerne i Stavanger Brygghus, og deres Tou Scene-prosjekter. Vet ikke om de har klart brasene med å få opp et eget bryggeri nå, men tidligere var det Anders Cooper og Austmann som kontraktbrygget for de. Derfra vi fikk amber ale'n Livsglæde blant annet, Lille Marius osv. I 1859 poppet produksjonen i gang hos et annet nytt og etterhverr landkjent bryggeri, CB. Hadde hatt etableringen gåendes en stund, men de første flaskene kom visstnok dette året. Samme året som også Frydenlund Bryggeri tok sine første babysteg. Og enda har jeg ikke nevnt trønderne i E.C Dahls, som også kom på banen rundt samme tid, visst ikke litt før. Så da er topp5-listen mer eller mindre avklart, Aass, Arendals, Borg, CB og E.C Dahls er de 5 eldste produktive bryggeriene vi kan flekse til med her på fjellknausen. E.C Dahls, som de fleste som følger med litt i øl-verden er klar over, har inngått samarbeid med Garrett Oliver og Brooklyn Brewery for lengst. Ringnes hadde her selvfølgelig en finger med i spillet. (Den prisvinnende Polaris-serien til Ringnes er jo en collab med nettopp Brooklyn Brewery, og nå senest på Røykbokk'n hadde de også Stjørdal-guru'n Roar Sandodden med på lasset. Ble kåret til fjorårets "Beste øl", så noe riktig har kommet ut av triade-samarbeidet. Men hørt lite om eventuelle E.C Dahls/Brooklyn collabs, noen nye øl inspirert av samarbeidet. Skal jeg være helt ærlig så er jeg usikker på hvilken rolle Brooklyn Brewery skal ha i dette trønder-gamet, så mulig jeg må lese meg opp på akkurat det. Vet de ville skape et øl-mekka i Trondheim. Men hørt lite buzz det siste året, vært lite hvisking i korridorene, lite snakkis på hjørnet rundt det, så.. 


Den Sjette eldste aktøren vil jeg si er Ringnes Bryggeri. Startet opp i 1876, og holder koken som aldri før. For de som vet nada zipp om stormakten, så kan jeg bare stikkordsmessig si at bryggeriet ble startet av brødreparet Ellef og Amund Ringnes, og meg seg i satsingen fikk de også Axel Heiberg (har familiære linker til Fabian Stang, var olderfaren). Trioen som finansierte Fridtjof Nansens ekspedisjoner til Grønnland, var medeier i Fram osv. Og som en konsekvens av det fikk Ringnes-brødrene og Heiberg også oppkalt øyer i Canada etter seg. Uansett koblingen til Axel Heiberg er for eksempel noe av grunnen til at Ringens Bryggeri endte opp på Thorvald Meyersgate. Axel Heiberg var svigersønn til Thorvald Meyer som eide delene av Grunerløkka der Thorvald Meyersgate lå. Heiberg-samarbeidet hadde sine konsekvenser på eventyret som så vidt hadde startet her, mener, navnet fortjener blåses støv av det også i ny og ne. Neste. 7. Plassen går til Mack Bryggeri fra Nordkjosbotn (flyttet dit i 2012, etter 130 års aktivitet i Tromsø), businessen ble grunnlagt, året etter Ringnes poppet opp, i 1877, og bakmannen her lød det tøffe navnet Ludwig Marcus Mack (høres nesten ut som en donald duck bad-guy). Vet ikke om det er verdt nevne det, kanskje svada-prat for noen, men hinter om at Mack Bryggeri tidligere eide opp til 34% av aksjene i Lervig Aktiebryggeri. Vet ikke hvordan partnerforholdet mellom disse to stiller seg helt i dag, men i startsfasen fikk Lervig  god bryggehjelp av Mack'erne i Nord. Lanserte de første ølene. 8. plass går i retning Bergen, Hansa gjør krav på den plassen. Stiftet i 1891 av Waldemar Stoud Platou. Var fullblods norsk så vidt jeg vet, til tross for det litt fjonge navnet. Reiste til Bergen og overtok bryggeriet som den gang het Det Sembske Bryggeri, og byttet navn til dagens merkelapp. Snakket tidligere om linken mellom Bergen og Sarpsborg, glemte i den anledning igjen informere om at Borg med familien Egenæss i førersetet fortsatt eier 75% av aksjene i Hansa. Det om det. 9.plass får Egersunds stolthet, Berentsen Brygghus. Dagens sjef Harald Berensten er fjerde generasjons brygger, ble tilbake i tid grunnlagt av Wilhelm Berentsen i 1895. Er ikke så alt for lenge siden de feiret 120 års jubileum. Da med musikkgruppa Vamp på besøk og greier, og det var så poppis at til og med band-navnet ble æret med navnet sitt på jubileumsølet, og det med svære bokstaver. VAMP sto det, enkelt og greit. bra deal det for en par timers gig. Siste som sniker seg inn på topp10 -listen over de ti eldste nåværende bryggeriene her til lands er Grans Bryggeri fra Sandefjord. Rema 1000-vennen. Kom til i 1899, og det med en aksjekapital på 320,000 kr. Av småglimt gjennom historien kan jeg på tampen her nevne at Grans i 1965 meldte seg ut av Bryggeri-foreningen i protest (mot de ufine metodene til visse Oslobryggerier, skal vi tolke litt av essensen fra noe av "øl-krigen" på midten av 60 og utover 1970-tallet. Snakker massive priskampanjer, "oppkjøp" av sjåfører, mange dirty tricks). Uansett, 30 år senere inngår Grans samarbeidet med Rema 1000, og årert senere (i 1997) blir Grans lands-dekkende. That's it. De 10 jeg mener fortjener legendarisk oldis-stempel på den norske øl-scene. Og har sikkert glemt noen, men vet dere hva? Sier som Arnold i en av Terminator-filmene, "Talk to the hand". Tastes. 





















- Bogart