_

fredag 1. april 2016

Aass Og Videre, Osv





Skriver 1. April i dag, og tradisjonen tro så er vel folk ekstra våken denne dagen for skriverier som muligens kan omhandle tull og fanteri. Men kan forsikre lesere der ute at mannen i hjørnet ikke "hopper på den vogna", nope, her kjøres det som vanlig en straight og fisefin linje, og dagens tråd vil ta for seg snakkis rundt Norges eldste bryggeri, og da tenker jeg selvfølgelig på Drammens stolthet, Aass Bryggeri. Kunne selvfølgelig tatt med noen velvalgte skriverier rundt de andre bryggeriene i byen også, som Aja (ved Sundland) og ikke minst Haandbryggeriet, men det for bli for en annen dag. Vel, skal ikke dvele for mye rundt den generelle historikken til Aass, regner med de fleste har litt kjennskap til det første norske offisielle bryggeriet her. Ble etablert i 1834, i sin tid 4 år før Moss Bryggeri og 5 år før Arendals Bryggeri fikk sine papirer klare. (Moss Bryggeri på sin side kastet inn håndkle i 1997, derfor Arendals Bryggeri har kunnet smykke seg de siste 19 årene med tittelen "Norges nest eldste"). Poul Lauritz Aass (mannen som pryder mang en Aass-etikett) kjøpte opp business'n i 1864, og har siden den gang vært i Aass-familiens hender. Aass i dag drives av familiens femte generasjon med Christian Aug. K Ass i spissen. Når det gjelder Terje Aass (sjefsmannen for den fjerde generasjon) så er det han som etter ryktene i dag styrer Ass sitt mikrobryggeri, kalt Bryggerhuset. Der han bruker sin livslange erfaring og kompetanse til å eksperimentere med ymse smaker og prosesser i jakten på nye gode øltyper. Og må si, Bryggerhuset virker som et ganske så spennende element der i gården, det lille jeg har smakt derfra virker spennende nok for min del i hvert fall til at jeg på ny kan gjerne se frem mot nye releaser derfra. Skal komme tilbake til diverse produkter fra Bryggerhuset senere. Vil bare ta med at forruten selve Aass hovedbryggeri og Bryggerhuset, så kan de også vise til fasiliteter som Direktørboligen. Som er en flott decent bolig sentralt i Drammen, bygget i 1974 (med andre ord, et bygg som ble reist etter bybrannen i 1866). Boligen som har vært hjem tidligere for 2 generasjoner direktører i Aass. I dag arrangeres Aass Bryggeri sin ølskole der, samt eventuelle skreddersydde arrangementer med middag og underholdning hvis ønskelig. (kan huse rundt 60 gjester rundt bordet, så er det nevnt). Gildehallen, huser også lignendes konsepter. Populære tiltak dette her folkens, her tas det årlig imot mellom 8 til 10,000 mennesker, så. Men la meg dulte innom tematikken bokkøl..


For Aass Bryggeri (eller mer bestemt, Bryggerhuset) har et finurlig konsept gåendes i 2016, for øl-entusiastene i Drammen her har valgt å lansere hele 5 ulike bokkølvarianter dette året. Hvorfor sier du? Vel, poenget er enkelt og greit å øke fokuset mot denne spesifikke klassiske ølsjangeren. Det skulle få frem spennvidden fra akkurat den "slicen av kaka", at det er mer enn bare et typisk juleøl. Som kanskje mange har et inntrykk av. Derfor lanseres det en håndfull bokker, som skal kunne gi folk opplevelsen av nye og spennende smaks-variasjoner. I skrivende stund er det lansert 2 av de opprinnelig planlagte 5 bokkølene. Nyeste som entret øl-scenen her hjemme var en Dobbelbock på nærmere 10%. Og i følge Gard Karlsnes (leder ved pilotbryggeriet i Drammen) så var Paulaner Salvator en viktig inspirasjonskilde til ølet. Brygget selvfølgelig etter den tyske rehetsloven, som i år fyller 500 år. Kan ta med deler av beskrivelsen her: "Maltmengden ble delt i to før mesking og etter en vanlig mesking av første delen av maltet ble den ufortynnede vørteren brukt til å meske inn resten av maltet for den andre meskingen. Dette resulterte i en meget sterk vørter uten tilsetninger som maltekstrakt, sukker eller andre ting for å øke ekstraktverdien. Kokingen varte i 90 minutter og ølet ble tilsatt klassiske tyske og tsjekkiske lagerhumler før nedkjøling og gjæring med Aass originale undergjær. Etter endt gjæring fikk ølet først en måneds lagring på serveringstank på 0 grader før de ferdige keggene har blitt lagret kjølig frem til lansering". Altså, ikke noe butikk-releaser vi ser konjukturene av her, dette er eksklusive lesker rett på tapp. (med mindre jeg har misforstått noe). Uansett, fra 17. Mars i år har denne Dobbelbock'n vært tilgjengelig på barer rundt om i Oslo, Trondheim, Bergen, Sandnes, Stavanger og selvfølgelig Drammen. Og kan jo i samme slengen ta med at det første bokk-slippet til Aass dette året var Rauchbock (7,6%). Kom tidlig i Januar i år, og her snakker vi om (som navnet antyder) et øl brygget med røkt malt med tyske noble humler. Bruker her samme klassiske Bayermalt som Aass bruker i sin tradisjonelle bokkøl, røkt over bøkeflis hos Hansens Røkeri i Drammen. Jepp, og skal bli spennende se hva slags tankebank som utspiller seg på neste bokk-lansering, må si det. Bokkøl er jo en stk anerkjent sjanger her hjemme, kun ingnorante kan benekte noe slikt. Årets øl i fjor ble jo som kjent Polaris Røykbokk (7%), Ringnes collabo'n med Garrett Oliver (Brooklyn Brewery) og Mr Stjørdalen himself, Roar Sandoddens. Så, får krysse fingra for at noen av de håndfulle bokk-releasene fra Aass kan matche kvaliteten til det Polaris røykølet kunne vise til. Uansett, fiffy tiltak, det skulle lansere såpass mange bukker, så respekt videresendes fra hjørnet. Og må jo ta med, som en mytologisk fan av den "nylige" offentliggjørelsen av Bock Saga. Vil si stikkordene Aass og Bokk har veldig mye symbolske hint den veien. Kunne nesten tro Lauritz kjente til gamet her. Snakker om familien Bock, eller Boxstrøm som de har kalt seg siden midten av 1200-tallet. Om sagaen som har blitt fortalt gjennom familieledd, familieledd, familieledd tilbake lenge før Istiden. Sa Ior Bock, siste gjenlevende familiemedlemmet (som ble stukket til døde i 2010). Men rakk heldigvis fortelle videre historien før det fatale. En historie som ikke har blitt klusset med av historiske egosentriske seiersherrer eller relgiøse pennestrøk, en historie som kun har gått gjennom 1 familie. Søk etter Bock Saga på youtube, ufattelig facinerende story. Jim Chesnar noen ganske pene foredrag om tema. Følte en del biter kompletterte mitt puzzlespill mer. Helvete frøs ikke over! 


Konseptet Bryggeribråk er i gang for fullt her til lands som sikkert de fleste øl-entusiaster der ute har fått med seg. Aass Bryggeri deltok for første gang i denne konkurransen dette året. Fikk en tøff trekning, måtte opp mot overnevnte makro-storhet Ringnes Bryggeri i første runde (Ringnes som på sin side vant Bryggeribråk første året det ble arrangert i 2014, slo Espen Lothe og Kinn Bryggeri i finalen den gang. Noe som resulterte i at Kinn måtte brygge Pryl (7%), sin "Tomasmesse Light" til ære for Gjelleråsen aktørene). Vel, kampen mot Ringens endte godt for Drammenserne, de vant så vidt det var. Skilte faktisk ikke mer en 7 stemmer, så Aass kan vel fortjent gjøre seg klare til 2. runde. Under kampen ble det servert sine eksempler på bokkøl, både fra Aass og Ringnes. Var for det meste undergjærede øl som sto i sentrum denne kvelden, ikke noe "nytt under solen" det vil kanskje mange si. 


Aass serverte til forretten en Vienna Lager på 5,1% kalt Wet Hop Single Malt Vienna Lager (bildet). Var ikke tilstede under oppgjøret, så er ikke hundre prosent sikker på om det akkurat var denne. Men ser i følge Aass sin katalog at det er den eneste Vienna Lagere'n som har blitt produsert i Drammen, så tror nok jeg er på rett spor. Har ikke smakt den selv, men er den like fjong og fin som Hansa og Berentsen sin så skal jeg ikke klage nevneverdig i hvert fall. I følge statistikken her så var Aass sin Vienna Lager Bryggerhusets sin batch nr 30, og at det var første gang at Aass noen gang har brygget med fersk og norskdyrket humle. (til sammen 70 liter fersk humle, plukket i hagen til Rune og Laura Grønvold i Rodeløkka Kolonihage). I Tillegg har det blitt kjørt på med litt bitterhumle i form av Willamette. Jau, lukter et interessant øl, gjør det. Akkurat som Aass Brygghus sin Hefeweissbier (4,6%) med innslag av den interessante Hull Melon-humlen blant annet, mengdevis med ekstra banan and what's not. En oppskrift basert på vinnerølet i klassen beste hvete/spesialøl under NM i Hjemme-brygging 2014. Og hvem vant den? Jo, lederen over Aass sitt mikrobryggeri, Gard W. Karlsnes selv. Så kanskje ikke så rart da, at han den gangen kalte vinnerølet sitt Ass. (Gard tok den gjevenste plasseringen i overnevnte klasse foran nesa på overnevnte malt-guru Roar Sandodden (som representerte med sin Altstadberg Maltøl) og Bjarke Vang sin Bananknut. Det om det. Når det gjelder hva Ringnes selv kontret opp med under forretten i det nylige Bryggeribråk-dysten, så endte de opp med å servere fjorårets Juleøl (den til polstyrke skal sies). Til middagen, som var stuet makaroni med falukorv serverte Ringnes sin allerede omtalte Polaris Røykbokk. Aass på sin side disket opp med nok et produkt fra Brygghuset, denne gang en India Pale Lager (eller en Imperial Pils om du vil). Preiker en sak på 6,2%, med hele 7 humlesorter inkludert Simcoe, Citra og Cascade samt Aass sitt eget undergjær. Malt-menyen her inkluderer både pilsner, hvete og krystall. Om ikke det er verdens mest spennende øl vi her snakker om så føler jeg det er nok et interessant brygg fra Drammen her, må si det. Og det fra en sjanger som virker være meget i vinden som nevnt tidligere, både her hjemme og på den globale øl-scene. Ser frem til å få en referanse både på denne IPL'n og Aass sin Session IPL. Det om det, til desserten serverte Ringnes nok en kandidat fra sin Polaris-serie. denne gang sin Baltiske Porter, mens Aass denne gang slo i bordet med sin standard Bokk, med andre ord, ikke noe Bryggerhus-øl denne gang (med mindre jeg tar feil selvfølgelig, at det var noen av de overnevnte nye bokkølene som ble servert. Men ryktene sa standard bokk'n, så legger min lit til det). Altså, når jeg nevner standard bokk'n her så hinter jeg mot Dunkler Bock'n på 6,5%. Uansett, Aass tok skalpen på Ringnes, og kan som sagt gjøre seg klare til neste runde, sammen med andre allerede klargjorte aktører som Voss Bryggeri og St. Hallvard. 


I likhet med Qvart Ølkompani, Cervisiam og mang et annet bryggeri her på fjellheimen så virker også Bryggerhuset til Aass aktive som bare fanken. Gå inn på nettsiden til Aass og peep katalogen nærmere i sømmene, ganske informativt og interessant lesning over ting og tang som har poppet opp "over en lav sko" det siste halvåret. Nevnte bokkølene, India Pale Lager, Hefeweissbier'n osv så repeterer ikke meg selv på de variantene. Men av andre ting som kan nevnes er Gresskarøl (5,6%) der 40 kg ovnsbakt gresskar ble tilsatt mesken og pumpkin pie-krydder spedd på under gjæring. Og forruten Cascade og Willamette ble den japanske Sorachi Ace-humlen benyttet. Pr i dag er produktet utsolgt ifølge nettsiden, men får krysse fingra på en ny batch innen rimelig tid. Utsolgt er også Festbier (5%), som navnet antyder en Oktoberfest/Marzen-variant med sine respektive tyske humler inkludert i moroa selvfølgelig. Annen mer interessant en er Brown Ale med Honning (4,5%). Et engelsk brunt øl med Maris Otter, der honning er tilsatt både under kok og gjæring. Golding, Warrior og Bramling Cross representerer humlene. Et brygg laget sammen med personale fra Ypsilon Cafe i Drammen. Er ikke så uvanlig det at folk fra restaurantbransjen og diverse slår seg sammen med bryggehodene fra Aass Bryggeri. No Sir. Pava Black IPA var jo også et samarbeid-sbrygg, mer eller mindre. Her var det folk fra Pavarotti Gastropub og Moa Moa Cafe i Drammen som hjalp til, og kan også ta med at Rekord Bar hadde også en finger med i spillet under bryggingen av Aass sin Oatmeal Stout (5,9%). Nå vet jeg ikke helt om Goggen Sportspub i Drammen hadde noen av sine ansatte med da Brygghuset laget sin Schwartzbier (6,1%) i sin tid, men det ble i hvert fall et øl dedikert den veien. Akkurat som det premium lageren Nokke Lyst ble laget spesielt for Henrik Øl og Vinstove i Bergen. Steffen Steffensen og Lundetangen Pub i Skien fikk også et eksklusivt øl fra Drammen for ikke alt for mange måneder siden (Aass Bryggeri har jo brygget Lundetangen Pils en god del år nå, så Skien-linker er de ikke ukjente med på Aass). Snakker her om American Pale Ale'n Ka-Blaam (5,6%). 2 batcher har til nå blitt brygget av akkurat det ølet, ryktene sa først at vi har snakket om 800 liter. Vet i hvert fall at snakkisen gikk på at 400 liter gikk rett til pub'n i Skien i følge ryktene, dog usikker på den resterende siste halvpart, hvor den tok turen. Noe sørover i landet mon tro? Uansett, oppskriften til APA'n her er fra lydmannen til Hellbillies og hjemmebrygger'n Atle Aamodt. Der resepten blant annet inkluderer humle-kombinasjonene: centennial, galena og citra. Liker man kombinasjonen belgisk wit og IPA så kan kanskje Aass sin BIWA (Belgian India White Ale) være noe, eller hva med Best Bitter (4%) som foreløpig kun er tilgjengelig på Keg. Ble først introdusert for strupene der ute under fjorårets Matstreif Festival. Kan også ta med at Brygghusets Noel (4,6%) ble første juleøl fra pilotbryggeriet til Aass. brygget med belgiske malttyper, humlet med europeiske og amerikanske humler, pluss krydret på med jule-atmosfæriske ingredienser som nellik, kanel, allehånde, vanilje, citrus og diverse. Vel, virker som de valser opp stier vi allerede vet at Berentsens Stjerneskudd og Nøgne Ø Underlig Jul har trøkket opp, så, hvem vet. Det vi kan slå fast er at de ikke akkurat følger filosofien til Espen Lothe, den er safe. Sistnevnte som mener at det holder med julekrydder i kakene, trenger ikke på død og liv mixe det inn i selve juleølet. Men men, den diskusjonen får vi ta når den dukker opp igjen, det vil si til neste jul. 


På litt over det lille året som har flydd siden oppstarten av Aass sitt Bryggerhus, så har de allerede fått en liten triade øl med stickeren "retired" klistret på. Øl som har gått ut av sortiment av uvisse årsaker. Kan nevne disse kjapt, snakker Bryggerhusets sin Dobbel IPA (8,8%), var blant annet en del av Aass Bryggeri sin bagasje da de tok turen over til naboen i fjor under Haand-Festivalen. Var selv der, men fikk ikke noe referanse på akkurat den DIPA'n. Så på feedbacken rundt om at den fikk litt diverse tilbakemeldning, Ratebeer-guru Gunnar Frydenlund hintet mot at det var en "ordinary beer", så ligger litt i kortene at kanskje ikke det var en alt for spennende dobbel IPA dette. Vet ikke. Dog, kompis og den enda større Ratebeer-kongen Yngvar Ørebæk virket mer imponert for å si det slik, brukte ord som "decent". Det om det, de andre ølene som har falt ut av katalogen er Bryggerhusets sitt Klosterøl (7,5%) og Fruktøl (6,5%). Sistnevnte var også en del av sortimentet som Aass Bryggeri tok med seg til Haand-Festivalen 2015. Tilbakemeldningene på akkurat fruktølet var heller ganske labert skal vi være ærlige med oss selv, så kanskje ikke alt for breaking news at den produksjonen ble avsluttet. Men jau, det var noen øl på Festivalen i fjor fra Aass jeg fikk lagt tunga på, og det mest minneverdige fra den kanten, var drammens-collab'n.. 


Jens & Terje (5,2%). Den var ikke så dum den altså, nope. Minneverdig og minneverdig, gjorde meg fornøyd, og det er det viktigste. Hva er det som gleder oss ikke sant? Fruity nok, men fortsatt noen steg opp til for eksempel pilsner'n til Horten Bryggeri, som jeg fortsatt rager ganske så høyt, mye takket være den fine bruken av cascade blant annet. Men ja, en ganske okeydoke pilsner, Jens & Terje. Og folk som følger mer enn litt med i hva som er hva i Øl-Norge skjønner at når vi snakker om Jens & Terje ølet her, så snakker vi om et samarbeid mellom "naboene" Jens Maurdal (Haandbryggeriet) og Terje Aass (Aass Bryggeri). Historiens første collab mellom de to aktørene, og har på følelsen at det langt ifra blir det siste. Ølet ble så vidt jeg husker lansert et par dager før Haand-Festivalen åpnet dørene Mai i fjor (på Rekord Bar i Drammen, som jeg akkurat hintet om, samme bar som Aass lagde en Oatmeal Stout til). Stikkordene, rundt Jens & Terje, ølet er ufiltrert, upasteurisert, har tysk og amerikansk humlebruk osv. Kan også ta med at det var Aass og Bryggerhuset som huset albuerom da ølet skulle til verks. Artig liten collab. Og angående Drammen og Collabs, bare rett og rimelig synes jeg og hinte om samarbeidet som Haandbryggeriet har iverksatt med danskene i Amager Bryghus. Ølet det samarbeides på er en Imperial India Saison, venter spent. Amager som dette året virker ha mer fokus på Norske samarbeid, i fjor var danskene "sverige-fokusert" og unnagjorde hele 4 collab-brew med blant annet Dugges (APA'n Aronia My Love) Beerbliotek (DIPA'n International Men Of Mystery) Malmø Brewing Company (røykølet The Amazing Gotland Campfire Beer) og sist men ikke minst Oppigårds (med IPA'n Building Bridges). Når det gjelder Amager og deres "norske collabs", så skal de forruten samarbeidet med Haandbryggeriet lage en Imperial Coconut Porter med Lervig Aktiebryggeri og en Imperial Coffee Brown Ale (9%) med Nøgne Ø. Sistnevnte lesk skal etter ryktene inkludere Maris Otter malt, Columbus, Chinook og diverse. Spennende blir det uansett, kødder ikke med Amager. Snakker om samarbeid, jækla spent på jobben danskene gjorde sammen med Prairie Artisan Ales på single-hop saison Tulsa Twister, den tror jeg blir biff og bernaise. Jepp indeed. Humlen er Simoce btw. Annen mulig deilig Amager-collab kan være Session IPA'n (5%) de gjorde sammen med Cigar City fra Tampa, Florida. Her er også stikkordet Simcoe når det kommer til humlepraten, samt "dattera" mosaic, citra og diverse mengder appelsinskall. Nei, nå begynner det å renne fra kjeften her, må ha meg en fortjent fredags øl. Og siden jeg hintet innom både Drammen og Saison her, tror det passer ypperlig nå skulle kjenne sin besøkstid på den nye butikk-saison til AJA, Terroir. Så inntil neste gang ..sjalabais


-Bogart