_

torsdag 9. juni 2016

Droner, Graff og Glass




Hei igjen, Juni har for lengst entret kalenderbildet, en etterlengtet sommer-sesong har omsider blottet sitt ansikt. Tenkte starte denne måneden med nok en øl-relatert rundtur, og første pit-stopp denne gangen blir igjen..nok en Oslo-aktør. Har vært veldig østlandsorientert i min rundreise den siste tiden, skal ikke nekte på det. Men føler jeg må droppe innom Dronebrygg en liten tur. Til Teigen, Dahl Monsen, Notvik, Bryggerimester Hegermann Riis og Steinar Braa. Jepp, er spennende bevegelser som går ned i kjelleren på Kunstnerenes Hus i Oslo. Ikke hørt noe negativt buzz, anelse interessant brygg-meny. Look'n ser bra ut, mener, hvis flaskedesignen her ser noe ut ala som på bildet. Det hadde vært noe, om ikke annet gitt deja-vu til nydelige visuelle drops fra svenskene i Omnipollo. Dette er sikkert bare eksempler på modeller/try-outs flasker eller hva faen det måtte være, dog fiffy art attack. Fortjener søkelys på seg, uansett om det blir en slik lansering eller ei. For det sagt, kan virke som flesteparten av literne som kommer ut av Dronebrygg blir dedikert tapp-veien, med andre ord lite øl som ender i flaskeformat. Hovedfokuset til business'n her virker være lette, so-called session beers. På tapp på hjemmebane pr i dag kan vi finne en trio bestående av Kirsebær Akvarell (7%), Rug Pale Ale (6%) og Riis Pasjonsfrukt (5,5%). Andre saker, virker interessant den Hull IPA (7,8%), mye på grunn av Hull Melon-humlen selvfølgelig, har fått litt sans for den. Smakte også her om dagen en ganske så fresh Grisette-versjon fra Brew By Numbers med overnevnte humle. Ikke noe dumbass humle, folkens, kledde farmhouse-ølet bra. Surølet Grodzinski (5,4%) kan nevnes, ditto med dobbel'n Munch (5,4%), sistnevnte øl et samarbeid med det lille bryggeriet Pfft.. Brewing. (gøyalt navn). Ellers har Dronebrygg øl som IPA'n Brutte Løfter (7,6%) med humlekombinasjonene nugget, simcoe, centennial og amarillo. Saison (6%), Biere De Garde (7%), Vårkølsch (4,7%), Sommerkølsch (5.2%), Dronebrigg (3,5%), brown ale'n Gelding (5%) der navnet spiller på den mestvinnende hesten gjennom historien. Kan også nevne Marrs Porter (6,5%), Hefeweissen (4,7%) og deres standard Pale Ale (4,5%). Med andre ord, de har sine varianter Dronebrygg, liker mangfoldet de kan blottlegge så langt. Håper selvfølgelig de kommer mer ut på det O'store markedet senere, er flere jeg kunne tenkt lagt tunga på her merker jeg. Blant annet en lager, stemmer det, Dronebrygg har brygget en eksklusiv øl til Mission Taco i Oslo, en undergjæret lettdrikkelig sak som går under fanen Kronen Meksikansk Lager (4,7%). Virker appellerende nok sammen med en håndfull nachos ville jeg tro. Glemte nevnte APA'n Ichiban Dashi (5%) over her, et øl Dronebrygg ifjor dro med seg over fjellet til Bergen Øl-Festival. Angående festivaler, under Oslo Beer Week kunne de blant annet representerer til folket sin Rabarbra Gose (4,7%). Bærliner (5%) er også en interessant en. Vet også at Cafe Sara tidligere hadde Bitches Brown Ale (6%) på tapp. Og må selvfølgelig ta med alge-ølet Søl (4,7%). Som igjen beviser at det ikke bare er Lindesnes Brygghus og deres Havets Øl (4,7%) som står for den eneste alge-lesken på det hjemmelige markedet. Og forresten, Dronebrygg sin Søl må ikke forveksles med Senja sin pilsner med samme navn. Flere husker sikkert saken som poppet opp i nyhetsbildet sommeren i fjor, da Senja Øl Bryggeri (derav navnet SØL) endte opp i en ganske så idiotisk navnkrig med den meksikanske storgiganten Sol. Sistnevnte som på sin side mente at Senja hadde en alt for identisk merkevare, og ba dem derfor bytte navn. Men selv om det er fristende, så toucher jeg ikke innom den biten nå. Men skal bli spennendes å se i fremtiden (hvis Dronebrygg får en bredere lansering med Søl-ølet sitt) om det også kommer et søksmål den veien fra giganten. Skulle ikke forundre meg dessverre. *stumper sigaretten hardt i askebegeret*

































Over til "Bygdeboksen", rettere sagt Stokkøy Bryggeri i Sør Trønderlag. Som for ikke for alt for mange ukene siden slapp ut et par ferske og smoothe eksemplarer i skatteklasse D, skal komme tilbake til disse senere. Vil først hinte om at hoved-aktørene bak konseptet her heter Sturla Gabrielsen (bryggmester) og Trond Slind. Begge har holdt engasjement og brygge-interessen gåendes siden midten av de glade 90-tallet. Stokkøy Bryggeri sin filosofi er å brygge godt lokalt ale som et kompliment til eksisterende utvalg av lagerøl. Deres slogan lyder "Lag godt øl, resten går av seg selv". Når det gjelder kapasiteten her, snakker 30,000 liter året, så ja, er en liten og sjarmerende business som har blomstret frem her i Åfjord kommune. Lokal humle og bygg er også brukt i prossessen her folkens, elementer verdt bemerke seg. Angående øl, så er det vel mye mulig at deres Ekspedisjonsøl (4,7%) går for å være deres mest kjente lesk så langt. En engelsk pale ale med en "spesiell vri og lokal profil" som det sies. Et øl som Sturla Gabrielsen & Co brygger i sammenheng med Åfjord Utopia, den årlige festivalen som setter fokus på lokal mat, felleskap og sanseopplevelser. Og når vi snakker om den generelle katalogen til Stokkøy Bryggeri, så er ikke den representert med all verdens forskjellige go'saker enda, men det kommer vel. Foreløpig kan de skimte til med en 6-7 forkjellige øl. Snakker en håndfull eksempler til butikkstyrke og en sterkere mørk en i Stokkøy Stout (5,5%). De andre ølene med stikkord 4,7% er (forruten tidligere nevnte Ekspedisjonsøl) brown ale Juleølet, Stokkøy Porter med humlebilde representert med Fuggles og Northern Brewer. Samt Stokkøy Brown Ale og Stokkøy Pale Ale. Sistnevnte pale ale var ganske så fjong og fersk, hadde den her om dagen i en pardans med Styrbord (den re-lanserte pale ale'n til Baatbryggeriet). Flotte eksemplarer i sin sjanger, begge to. Pale Ale'n til Stokkøy her er forresten humlet med blant annet Citra, samt kjøpt pale malt fra de danske dynamittene i Sophus Fuglsang. Stokkøy Bryggeri har også tidligere laget et Påskeøl (4,7%), brygget med respektive doser cascade. Dog det siste ølet jeg vil hinte om herfra er Kaffeøl (4,7%), kan si, en pale ale med kaffetoner. Og etter all sansynnlighet brygget eksklusivt til kaffebar-kjeden Dromedar, som man blant annet finner i Trondheim (hele 4 stk faktisk), Jessheim, Bergen, Kristiansund osv. Ikke noe tullball-konsept dette, har blant annet blitt kåret til Årets Kaffebar flere år på rad, senest i 2012. Det om det, men Stokkøy Bryggeri bør legges i bakhodet folkens, har potensiale til å kunne brygge decent godt øl, det lille jeg har smakt rettferdiggjør en viss hype, så, fortsett engasjementet. 


Og snakker om ferske gode varer, på tide dulte innom nok en nord-norsk bryggeri-aktør, Graff Brygghus fra Tromsø. Som virker like nye i øl-gamet som det overnevnte Stokkøy Bryggeri er. Smakte nylig deres butikkstyrker Portland Pale Ale og Session IPA, og må si de falt ganske godt ned i min bok. Såpass at jeg allerede har kjent min besøkstid flere ganger når det gjelder den overnevnte duoen. Er Marius Graff som er en av hovedhjernene bak business'n, en bryggepersonlighet som har rørt rundt i gryter i nå nesten 15 år. Med andre ord, en dreven ringrev tross sin unge alder. Må heller ikke glemme Martin Amundsen, fungerende bryggerisjef. Produksjonen her åpnet slusene i 2015, holder til i et lite tømmerhus fra 1901. Med et produksjonsanlegg fra Portland Kettle Works, noe som forklarer navngivningen på pale ale'n her, ikke sant? Var ikke små mengder heller, ble i fjor sendt over 7 tonn med produksjonsutstyr "over dammen" fra statene, snakker 10 tanker (på henholdsvis 800 og 1600 liter) som blant annet vil kunne gi en produksjon på 150,000 liter året. På bildet her ser dere cirka 1/4 dels av variantene som så langt har blitt brygget. Feber Design står bak det visuelle arbeidet forresten. Vi kan se nevnte Portland Pale Ale, Stille Hav IPA'n kan også spottes (ikke butikkstyrke dette, har 6 store). Blond Ale (4,5%) og Red Head Red Ale. Sistnevnte som også bærer prosentstyrke rundt 6. Er kun de 3 siste her pluss juleølet Graff Jul (6,8%) som foreløpig kan kategoriserers som sterkøl i katalogen. Mulig nylige saker har forandret det faktumet, men så vidt meg bekjent så rapper Graff her rundt en kvartett til polstyrke. Interessant er det også at Tromsø-bryggerne her stiller med en lett liten sur lettøl tilgjengelig for massene. Nesten litt i samme gate som det Nøgne Ø gjorde her for litt siden da deres Gose Brandenburg ble lansert med sine 0,2 små prosent over lettøl-grensa. Derfor jeg ordlegger det med "nesten", Graff la seg ikke så mye høyere. Uansett, det skulle legge en gose rundt 3 prosenten er ikke uvanlig. Selvfølgelig, med mindre du gjør som Cervisiam (slik de gjorde med sin Enough To Make A Mango Sour (6%) disker opp en Dobbel Berliner, eller som de kaller det selv, en "imperial berliner-weisse". God damn, var nais den også. St. Hallvards gjør igjen en decent jobb etter oppskrifter fra gjøkene den veien. Nok om det, Graff Brygghus sin lille sure går under merkevaren Kennedy Kettle (2,9%). Ølsjappa Humlen i Bergen hadde denne på growler for ikke så lenge siden. Apollon hadde den også på tapp. Det virker være liv laga, noen plystret meg i øret at de hadde solgt unna 1000 liter på et par kvelder osv. Så, virker ha en god hype gåendes. Og med det lille jeg selv har smakt så kan jeg forstå at det blusser opp litt buzz. Hadde forresten også krankupp her nylig på Cafe Sånn i Tromsø. Vel, kan på tampen her dulte innom litt andre øl fra Graff. De hadde en so-called "pre-xmas american red ale" kalt Advent (4,7%). I tillegg et par tysk-inspirerte butikksaker i Munchener Dunkel og Munchener Helles. Pluss Graff Dry Stout (4,7%). Må selvfølgelig heller ikke glemme Altbier (4,7%), som skal sies, også står stolt og tilgjengelig i visse butikkhyller her sørover, dog valgte den foreløpig bort til fordel for tidligere nevnte Session IPA og Portland Pale Ale. Blir belønnes med et kjøp neste gang, Altbier-representanter generelt går det ikke akkurat tretten av i dusinet her hjemme, eneste eksempel jeg kan komme på til butikkstyrke de siste årene er fjoårets Alderdom, ølet som Espen Lothe og Kinn brygget i sammenheng med 40års dagen til Skambankt-ikonet Hans Egil "Panzer" Løe. (flere kjenner sikkert Kinn sin Black IPA Voodoo, uansett, samme folka står bak det. Ditto på Sirene, saison-collab'n fra 2014).

















Siste stopp i dag blir lagt til "Norges Smilehull", Stavern. Er her Holtens holder til. Kan si, akkurat som Lindheim Ølkompani på Gvarv holder til på det stedet i Norge med gjennomsnittelig varmest temperatur, så holder Holtens til på det stedet i Norge med flest soldager i året. Er Marie Gulvik Holten og mannen Lars som styrer spakene her, som sørger for ekte håndbrygg fra Stavern. Her brygger de på gården på Brunlanes (som de kjøpte opp i 2010, tidligere Foldvik Gård). Begge ville være grundere på heltid, så de sa opp sine respektive jobber begge to. Kan jo nevne for moro her at blant annet Lars har tidligere utdannelse som sivilingeniør ved NTNU, utdannet diplomøkonom, tatt masterprogram innen innovasjon ved Handelhøyskolen BI osv. Men det endte opp i ølets-verden. Jau, fortjener en pose eller to med respekt det, bare bryte tvers av, hoppe på noe helt annet. Og det virker ikke gå helt gæli heller. Etter det jeg har forstått har de allerede fått inn 6 sorter på polets lister. Nyeste var Holtens Nesten Blond (6%). Fra før av har de hatt Holtens Saison (7,1%), et øl som har gjennomgått gjæringsprossessen 3 ganger, blitt lagt på 5 uker på tank og hatt 6 ukers flaskegjæring. Må heller ikke glemme Holtens IPA (6,5%), btw som har en IBU på små 45. Holtens Hveteflørt (5,5%) og Holtens Amber (6,5%) er også blant kandidatene som i sin tid fikk innpass i "pol-varmen". Kan også ta med at alle flaskene leveres i "gammal Espen Lothe style", med andre ord i 0,75 liters flasker. Stort nok volum, noe også lommeboka kan merke, snakker rundt 130 kroner lesken her, så. Dog skal sies, de pusher litt mer fjonge korker enn det Florø gjør, her snakker vi nesten gammeldagse patentkorker. Gjorde i hvert fall. (Rena gjorde også noe lignende, inntil nylig, nå har de byttet til standard korker på produktene sine. I hvert fall de jeg har sett i butikkstyrke, inkludert det nye hveteølet deres Rena Blanche). 

















Andre varianter Holtens har på repertoaret er blant annet Holtens Hvete (4,7%) som dere ser avbildet på siden her. Tønsberg Blad kåret dette ølet til det beste hveteølet i Vestfold i fjor. (beste pale ale gikk i retning Færder, så er det tatt med, Færder som for litt siden også kom ut med en liten nyhet i butikkstyrke, lanserte en Classic Lager). Holtens Ale (5,1%) kan nevnes, vet alt for lite om det produktet til å dulte alt for kraftig mot det. Vet at det tidligere var en polvare, men info'n stopper der. Holtens har også tidligere hatt en saison-juleøl tilgjengelig, en som prosentmessig ligger på seks og en halv. Var i liket med Holtens Ale over her også tilgjengelig på vinmonopolet en periode. Så Fikk spredd sine vinger, juleølet, såpass at det var til og med mulig oppdrive på Vinmonopolet i Kirkenes. Og siste lesk jeg vil dra innom er Holtens Lager (5%), en kellerbier kan vel denne kategoriseres som. Holtens hadde blant annet denne med seg til Kanival Tasting 2015 i Ulfborg, Danmark. Cardinal i Stavanger hadde også kloa i denne så tidlig som i 2013. En annen ting, er ikke bare flaske-accessories og innhold som farer rundt seg med diverse kvalitet og interessante elementer. Selve logoen til Holtens er inspirert av et gammalt glass som ble funnet i forbindelse med noe jordbruksarbeid på Foldvik. Snakker her om et glass med røtter helt tilbake til jernalderen, og er stadfestet til å komme fra en koloni ved den engelske kanal. Glasset ble funnet avbildet i en gammal (men godt bevart) bygdebok fra 1911. Men nok fun-facts, på tide klubbe denne tråden ned. Vil bare minne om at utlendingene fortsetter gjøre rent bord i årets Bryggeribråk. Nå sist tapte Fredrikstad-aktørene Ego mot Islendingene i Borg Bryghus. I Forrige dyst så vi Aass Bryggeri gikk mot et (ikke overraskende) tap mot danskene i Svaneke, og gangen før der igjen gikk St. Hallvards på en smell mot svenskene i Stigberget. Foreløpig er det bare Voss Bryggeri som har vunnet en 2.runde kamp av de norske, krysser fingerene for Bådin som førstkommende Mandag skal opp mot de regjerende Bryggeribråk-mesterne Gotland Bryggeri. Bodøværingene kan overraske, kan de ta Austmann, kan de ta Gotland. Mine Cent. Og hørte preik rundt at Qvart Ølkompani nå strax skal lansere en spennende nyhet. Sour Mandarina (6%) India Pale Ale møter Surøl. Sammensmelting av sjangere kan ofte by på interessante opplevelser. Og surøl har de allerede bevist at de kan lage der nede, så fortjener ha litt forventning på seg. Haandbryggeriet kommer snart med sin Sitron IPA (4,5%), og som hintet til tidligere, Austmann har også en ny en på vei inn i butikkstyrke. En blond gikk det rykter om. En kvartett fra Amundsen virker ha fått en bredere flaske-release i disse dager, til butikkstyrke spottet jeg både grapefrukt saison Barefoot og honning stout'n Bee Keeper for å nevne noe. Slår et slag for butikk-mangfoldet, Amundsen, gjør det. Kan også ta med at Nøgne driver sjauer rundt med en Sunturnblend for tiden, en justert whatever-variant av deres staute Sunturnbrew (11%) osv. Er nozy på info den veien kjenner jeg. Vel nok tasting for i aften, sier "Få på noe Wettre øl sørover" og preikas på hjørnet foks. Sjalabais. 





















- Bogart