_

tirsdag 14. juni 2016

Straight Outta Oljebyen!



Burde vel for lengst dradd en tråd rundt aktiviteten til Mike Murphy og gjengen ved Lervig Aktiebryggeri, går ikke for å være representert på "topp 5"-lista over norske mikrobryggerier for ingenting. Det sagt, har dvelt mang en tanke rundt Hillevåg-aktøren her og deres produkter tidligere, så har ikke så veldig dårlig samvittighet. Men hadde denne gangen tenkt ta en liten peep innom oljebyen og omegn, se om det finnes noen andre enn bare overnevnte Lervig. Dog vil starte med maskineriet til Mike Murphy. Skal ikke gå gjennom noe konkret historikk eller noe, men vil bare nevne at det ligger an til en travel sommer for aktørene. Mablis Festivalen er akkurat unnagjort, der viste selvfølgelig Lervig ansikt. Snart skal de rocke Riga, snart skal de vise tilstedeværelse både i Hamburg, Amsterdam og Berlin. Virker langt fra sitte stille, Lervig. Bra det. På collab-siden-av-ting skjer det også en del. Er jo nesten gammalt nytt det nå at Lervig for ikke så lenge siden gjorde collab-brew med både Arizona Wilderness Brewing Company og Hoppin Frog Brewery fra Ohio. Begge rated blant de 100 beste bryggeriene i verden, i følge Ratebeer sine siste oppjusterte kåringer. Sistnevnte Hoppin Frog har tidligere samarbeidet med både Amager Bryghus og Fanø Bryghus (henholdsvis Frog Hops From Amager og Natasha Røcks America Chocolate Rye Imperial Stout). Danske collabos har også gjengen fra Arizona vært gjennom tidligere, har blant annet en APA med drengene i To Øl kalt Danish Redneck (4,6%) og en Imperial fersken porter sammen med legenden Mikkeller. Denmark In The Desert (7,8%). Baktanken med Lervig-eksperimenteringen for Wilderness sin del var dalle litt rundt konseptet nordisk hurtiggjær, samt selvfølgelig ta i bruk ingredienser som er fra naturen i området rundt oljebyen vil jeg tro. Angående collab-brew, smakte forrige uke et par tre nydelige relativt ferske slipp fra London-baserte bryggeriet Brew By Numbers, kjennere kjenner, så jeg gidder ikke dvele nevneverdig mer rundt de folka. Sier bare, kjenn deres besøkstid hvis dere ser noen BBNO-etiketter som fanger blikket deres der ute i bottleshop-land. I det aller fleste tilfelle, nesten verdt de stive prisene også. Det om det, ville bare hinte om at jeg fikk lagt ned en referanse på sammarbeidsbrygget Lervig gjorde sammen med Brew By Numbers, ølet kjent som 01/15 Saison (med rooibos og sitron). Ble en interessant, uvanlig liten opplevelse, noe som gav meg noe nytt, ikke minst. Det sagt, tror nok ikke det blir så veldig mange repeat-kjøp av akkurat den, dog rooibos'n gjorde seg bemerkelsesverdig interessant nok i glasset. For de som ikke er helt på nett når det gjelder rooibos (uttales royboss) så kan jeg enkelt si at det er en søramerikansk busk i ertefamilien som man lager rødfarget te av. Er fortsatt lite kjent her på fjellheimen, til tross for sine "medisinskap-egenskaper" si. Kjent for beskytte mot alt fra kreft til hjertesykdommer og slag. Og angående saison eller so-called farmhouse øl, Lervig har også samarbeidet med Lindheim Ølkompani på en Grisette litt over 4,1%. Collab mellom Hillevåg og Gvarv er ikke noe nytt, jobbet jo sammen på fruktølet Pop That Cherry (6,5%), et øl som også hadde Mikkeller med in the mix. Pluss den mye tidligere omtalte berlinerweiss'n Lords Of Acid er jo som kjent et resultat mellom Lervig og Lindheim (samt de spansk-amerikanske folkene i Edge Brewing også, må ikke glemme det tredjehjulet heller). Og glemme må vi heller ikke gjøre med samarbeidet Lervig hadde gåendes med kinesiske Boxing Cat Brewery fra Shanghai. (noen der ute som har smakt på Bruce ChilLee IPA'n boxing cat lagde sammen med Mikkeller?) Uansett, spent på hva slags konklusjoner det kommer ut av det samarbeidet. Mye potensielt snacks i komminga, er det. Og ja, Lucky Jack Grapefruit endte opp like deilig og fruity som forventningene tilsa, ergo langt i fra skuffet. Blitt en gjenganger så langt i sommer, den og gose'n til Qvart pluss Bahrainer-ølet til Nøgne og Petter Fornes. 

















Siste kapittel av Tou Bryggeri ble skrevet i 2003, da Ringnes heller prioriterte drift av Arendals Bryggeri fremfor aktøren fra Stavanger. Virker som det hang en svær mørk øl-era over Oljebyen fra det tidspunkt og frem til Mike Murphy-revolusjonen for en 4-5 år siden. Hadde hatt noen andre livstegn også, ikke minst Nils-Erik Stokke og Atle Eikenes Hansen i Stavanger Brygghus. (folkene bak oppstartingen av Bryggselv Stavanger i sin tid). Kom et par eksempler på øl derfra for noen år siden, men virker veldig stille der nå. Har ikke sjekket så aktivt om det skulle være noen nyhetslanseringer eller ei, men noe buzz har det absolutt ikke vært. Siste oppdateringen de gjorde på facebook-siden sin var i April, da de hintet om at de hadde fått noe galaxy humle i hus. Vet det var noen konkrete planer også for en stund tilbake om en wit øl, eller en so-called sushi-øl eller hva faen det var. Veit Stavanger Brygghus har tette bånd i Trondheim, gjorde nomadebrygging hos Anders "Coop" og Austmann. Har kommet et par til butikkstyrke i hvert fall, en av dem er india red ale'n Livsglæde. Et øl som også involverer Tou Scene, stedet der bryggeriet holdt hus tidligere. selve navnet Livsglæde er jo tatt fra et motto på en av veggene derfra. "Arbeidsglæde e Livsglæde". Kan ta litt om Tou Scene slik Stavanger Brygghus selv introduserer dem som. "Tou Scene holder til i Tou Bryggeri sine gamle lokaler. Bryggeriet holdt stand fra 1855 frem til det flyttet til Forus i 1974 og ble til slutt nedlagt i 2003". Humlekombinasjonen i Livsglæde er Amarillo og centennial. En lokal contender til Mike Murphy sin Hoppy Joe vil kanskje noen si, hehe. Snakker forresten her om det andre brygget for Stavanger Brygghus, første var det lyse fjonge pale wheat ale'n Lille Marius. Pent øl, spesielt den batchen med amarillo og simcoe si (kom også en variant med mer fokus rundt mosaic, dog den har jeg tilgode smake på). Og for ordens skyld her må det jo tas med at Lille Marius ølet her ikke er et hint mot sønnen til kronprinsesse Mette-Marit, altså. Langt ifra, Sherlock. Snakker her om Marius, en av hovedpersonene i Alexander Kiellands roman Gift. Kanskje også den aller mest kjente karakteren i Kielland-universet generelt. Just sayin. Men ja, for håpe på litt mer aktivitet fra denne slicen av oljebyen etterhvert, planene rundt Stavanger Øst osv. Men heldigvis finnes det et par andre aktører i Stavanger med litt mer bevegelse i seg for tiden. 


Salikatt Bryggeri er en av dem verdt nevne, business'n til Bjarte og Tone Halvorsen. Fått mer og mer spotlight nå i media virker det som, lokalt i hvert fall, samt fått litt spalteplass på diverse oppegående øl-relaterte nettsider her og der. Bjarte Halvorsen har også (i likhet med Cooper i Austmann) opparbeidet seg brygge-erfaring hos Espen Lothe og gjengen i Kinn Bryggeri, i tillegg jobbet litt hos overnevnte Mike Murphy og Lervig Aktiebryggeri visstnok. De brygget sitt første Salikatt-øl i April 2015, designet egen tappelinje og greier. (dog korkene må settes må manuelt, så har sjarm den veien). Øltankene er noen gamle melketanker fra Tine på Klepp. Restaureringen er gjort av Bjarte selv, så engasjement står det ikke på, og folkene fra Åsen virker ha en plan. Dog, noe utsettelse har det blitt, men kan virke som målet er nådd. Satset jo på en lansering i slutten av Mai, og det virker ha gått ned smertefritt. Ryktene sier det går bra unna, leverer som julling. Godt å høre. Snakker et 240 kvm lokalet som de kan boltre seg i, konstruere frem en drøm i. Mener, de satset, make no mistake. Hus og hjem har blitt mer eller mindre lagt på "hoggestabben" her i søken etter gull og grønne brygge-dager, så undertegnede fra hjørnet sender ut respekt retning, oljebyen og Salikatt Bryggeri. Håper det er liv laga, håper tilgjengeligheten vil vise sitt ansikt her på den sørlige klatten av kartet også. De opprinnelige planene herfra var selge rundt 30,000 liter årlig. Men selge hva slags øl? Sjekket innom for noen måneder siden, og da virket det ikke være mer en 3 forkjellige brygg på brygge-historikken. Snakket om en berliner weisse, Makksure (3,5%). Den lille feedback'n som foreløpig har kommet fra kranene til ØST, Bøker & Børst osv kan vise til decent score. Så undertegnede er nozy på den, er det. Salikatt sin american pale ale går under det deilige navnet Junaiten (4,7%) også et øl som kan vise til relativt gode tilbakemeldninger, har ikke kommet over noe info rundt humlebruk og diverse enda, synd ikke man smeller opp noen hint den veien. Burde vært en like stor selvfølge som det skulle printe bryggedato på produktet. Men det er en annen diskusjon. Siste lanseringen fra butikktrioen er en porter'n. Jysla Brune (4,7%). Kan kalle denne egentlig en brown porter, vel, en sur, en lys, og en mørk. Det ble konklusjonen fra jomfru-lanseringen til Salikatt. Øl som er på vei ut til folket as we speak. Helgø Meny hadde vel gapet over alt, hadde de fått mulighet til det. Går sikkert noen liter den veien. Men ja, på tilgjengelighet er vel Cardinal bankers. Vaaland får vel en ganske tidlig release, ditto med Det Gode Brygg i Sandnes. Men hvem skal shuffle ølet rundt ellers i konge-riket? Blir vel Gulating igjen det. I så fall, takk nok en gang for den gesten. Forresten, Salikatt-navnet her bærer lokale ingredienser med seg. Til Salikatten. (eller Fredrik Theocar Salicath) var navnet til en meget forhatt politi-mester i Stavanger på slutten av 1800-tallet. Kan simpelt si at han var så upopulær at navnet hans ble brukt som banneord. Et mildt et. Å Salikatt! 


Siste stopp i Stavanger for denne gang blir et av de aller nyeste tilskuddene på den vestlandske craft-beer scenen for min del. Sier for min del, for selv om de allerede har rørt rundt i gryter noen år nå så har ikke undertegnede i hjørnet hørt noe særlig buzz rundt Jåtta Bryggeri. Og når jeg skriver 'De' her så mener jeg de 3 kompisene: Marius Marthisen, Vegard Jaatun og Kristoffer Fossmark (alle fra lokalsamfunnet rundt Hinna og Jåttå, som sammen har startet opp et gårdsbryggeri). Prosjektet tok sine babysteg i 2013, skalan er liten, mener, produksjons-lokalet strekker seg ikke lenger enn 58 kvadratmeter her. Dog, har en bryggekapasitet som tilsier at de kan strekke seg til batcher på 1000 liter. Nytt tappesystem er også på gang. Kreativiteten er det heller ingenting si på, her er det blant annet laget meskekar av varmtvannsberedere. Gutta har individuelle bakgrunner som blant annet toucher innomn snekker og rørlegger yrke osv, så mye av grov-arbeidet i starten fikk du unnagjort mye selv. Sparte sikkert noen betydningsfulle gronker på det. Har også nå fått godkjent stempel på søknaden om 'tilvirkning av alkoholholdig drikke', så nå kan de servere ales opp til Big Ass Money Stout-grensa hvis de vil. (bare for å dra nok en oljeby-referanse her, for de som tok den). Sies det skal være 10 tappetårn i aktivitet der i skrivende stund, så, lov å la seg friste. Og når det gjelder katalogen her, så har de sine respektive doser fokus mot de tradisjonelle stiene. Jåttå Bryggeri kan tilby klassiske engelske IPA'er, bitter-varianter og engelske pale ales. Det ølet med flest ratinger (på untappd) virker være India pale ale'n Skallegrim (7,2%). Blant de mer sterke prosentmessig har også en Jåttåpils (5,1%), red ale'n Mr Burgundy (5,6%), saison/farmhouse ølet Indian Summer (6%) og porter'n Herliga London (6%). Må heller ikke glemme den interessante fruktølet Ananaslambic (7%), virker interessant i min bok. De har også noen forhåpentligvis freshe stout'er med bringebær og chili. Litt i samme gate som det Nøisom fra Fredrikstad gjorde nylig med lanseringen av sin butikk-stout (hadde også bringebær og chili som stikkord, smakte overraskende godt). Har ikke fått referanse på noen banan-fruktøl før, så muligens også Jåttå Bryggeri sin Bananlambic (6,4%) må skrives ned i bucket-list'n. Dog, banan appellerer ikke all that i øl, skal jeg være ærlig. Holder med tonene som visse belgisk gjær kan gi fra seg. Men mye mulig det er det next big thing? I dunno. Det jeg vet er at Jåttå også har gjort som Mike Murphy gjorde, da han og Lervig Aktie-bryggeri for noen år tilbake slapp Johnny Low ut på markedet. Det skulle lansere en lett-øl IPA. Det har også Jåttå Bryggeri gjort, slapp et lett humlete øl under merkelappen Lille Marius (2%). Stemmer det, lanserte et produkt med identisk merkenavn som det overnevnte ølet til Stavanger Brygghus. Hva skjer her? Uvisst, men nok om det. Kan på tampen nevne kjapt hvilke øl Jåttå Bryggeri kan tilby til butikkstyrke så langt. Først, kan ta med det belgiske hveteølet Bondewit (4,6%), Jåttå har også brygget i sin tid en slags peanøtt-Wit som ligger rett i overkant av skatteklasse D. Ellers, de har røykølet Pipers Choice (4,6%) og IPA'n American Warrior (4,7%). Sistnevnte "butikk-IPA" er humlet med warrior og den japanske sorachi ace. (pluss tørrhumla med citra og galaxy) med en ganske oppegående IBU på 60. Jåttå har også en pale ale i sortimentet, Mungåt Pale Ale (4,3%) som jeg enten regner med er et spesial-brygg dedikert til Mungåt Ølbar i Egersund eller et øl til Mungåt Ølgjerd festivitazzen som gikk ned i mars tidligere i år. (en videreutvikling av det tidligere arrangerte 'Dalanemesterskap i Ølbrygging 2015', har nå blitt en 2 dagers event med fokus på ølbrygging og smaking av norsk håndverksøl). Vel, that's it. Ønsker fortsatt god sommer, og måtte den vare i disse varme og EM-koselige tidene. Skal om noen strakser benke meg i go'sofaen med Alvinnes meget sure butikk-bringbær og kampen mellom Island og Ronaldo. Og blir kun den ene berlineren ja, gidder ikke risikere halsbrann i sluttminuttene. Halsen min er halvautomat for tiden, men big up til Vhile i Norsk Ølimport for ta nasjonalt ansvar for at denne biten (samt de andre ølene i Ich Bin-serien) er mulig grabbe til seg på fjellet. Er med på booste opp kvaliteten i akkurat den skatteklassen, og det er alltid stas. Uansett, blir en bra kveld. Sikkert like bra som gårdsdagens Bryggeribråk-kamp mellom Bådin og de regjerende mesterne fra Gotland. Bådin vant. Gratulasjoner fra hjørnet sendes herved. De satt sin india red ale Raud Den Rame (5,6%) til forretten beståendes av rørt bifftartar, til middagen ble det servert sprøstekt rødspette, der Bådin disket opp med sitt belgisk inspirerte hveteøl Mjelle (5,2%). Til desserten, som var stikkelsbærpai så satt Bådin spikeren i kista med sin nye Sjokoladeporter. (6,5%) Nå venter det kvartfinale for Bodøværingene, og der venter vinneren i kampen mellom finske Malmgård og vår egen stolthet (lokal for min del) Nøgne Ø. Heia Rykene.













-Bogart