_

tirsdag 20. september 2016

Rariteter fra Rykene





Nøgne Ø er uten tvil en av de mest aktive mikrobryggeriene her til lands, popper opp stadig en release eller to med gjevne mellomrom. Bare i den kommende julehøytiden vi snart har over oss er det ryktet inn hele 8 forskjellige juleøl-lanseringer. (Tallene inkluderer garantert en del "kjente ansikter" som Special Holiday Ale, Underlig Jul, Julekveld, Hvit Jul osv, men uansett, er ganske drøye tall i forhold til det de gjennomsnittelige norske mikrobryggeriene der ute farer rundt med). Kan jo hinte om sommerøl-slippene også til Nøgne Ø, også der ligger Kraftstasjonen i Grimstad noen hakk foran gjennomsnittet, ifjor sommer lanserte jo som kjent Nøgne en hel kvartett bare i butikkstyrke: (Strandhogg'n, Rabarbrablond'n, Session IPA'n de gjorde i samarbeid med spanske Naparbier og Sourweisse). Vil også si Nøgne gjorde noe lignendes på vårparten tidligere i år, ble sluppet en 4 forskjellige øl i skatteklasse D på relativty kort tid. Første som kom med mindre jeg husker feil var den snille Brandenburger Gose'n, før NM-vinnerølet til Petter Fornes (og Årets Øl) Bahrainer Weisse'n entret banen rett etterpå. Og ikke mange ukene etter kom også den flotte butikk-duo'n American Pale Ale og German Pale Ale. Og enda har jeg ikke tatt med at Nøgne Ø sin godt humla alkoholfrie Inferial Stout også ble sluppet i samme periode (mer nøyaktig så ble vel denne lansert i forkant av Brandenburger, Mars/April 2016). Poenget er, det lønner seg holde den klisjefylte tunga rett i kjeften, for det skal ikke stå på at det ikke kommer newsflash i form av nyheter fra kokekarene i Sør. Tvert imot. Snakker om sola, så akkurat en annen "nyhet" fra Nøgne som var tilgjengelig på tapp nå. Tigris Obscura (10,9%). Puttet "gåseøye" rundt nyhet for en grunn, for i motsetning til Anamorpic IPA, Norsk Høst etc så snakker vi ikke om en skikkelig fersking i så måte. for Nøgne Ø hadde den blant annet med seg i fjor høst under krankuppet på Cafe Sara. (Samme event som de hadde premiere på duoen Wild Horizon og Skog & Mark II). Uansett, gøy at "hvete vinen" Tigris Obscura begynner komme på diverse kraner rundt om igjen, så nå sist at den var mulig oppdrive på Gastropuben Kick i Kristiansand. Sistnevnte pub som også kunne skryte på seg ha det nyeste "comeback-ølet" til Qvart Ølkompani på tapp, snakker årets utgave av Hoppy Belgian (7%). Og snakker om decent aktivitet osv, vel, Qvart skal ha sine klapp på skuldra de og. Kommet mang en lansering bare det siste året, og faens gode øl også. 


Men ja, føler Nøgne har "god trafikk" på det meste når det kommer til nyutgivelser. Og når man er aktive som fy, ja da trenger man også oppdaterte og engasjerte fans som hele tiden veit når og hvor de ferskeste dråpene blottlegger sin tilgjengelighet. Men til og med de grandiose øl-tørste tilhengerne kan gå glipp av go'saker i ny og ne, overse et merke osv. Derfor tenkte jeg lage en tråd over de "mindre kjente" merkene som opp i gjennom tiden har kommet ut av kjelene til Nøgne Ø, varer som kanskje har gått i glemmeboken, varer med en mer "limited release" over seg osv. Finnes nok av de også. Uansett, vil presentere en lett og ledig tråd hva JEG finner av Nøgne Ø-relaterte lesker jeg vil kategorisere som: "rare gems". Og første jeg vil hinte om er et øl som kanskje ikke regnes som noen sjeldenhet i og med at den fikk noen år "på baken" før den ble mer eller mindre faset ut. Snakker om Nøgne Ø sin Citrus Hystrix IPA (7,5%). For meg, en wanted beer. Fikk aldri lagt noe referanse på denne IPA'n, ølet som først ble lansert rett etter påsketider i 2012 engang. (Ser at Øl og Akevittmessen i Stavanger det året står for noen av de første Ratebeer "innsjekkingene" for dette ølet). Stikkord for IPA'n er rug, havre, kaffirlime (som nettopp er citrus hystrix på latin) bergamotblader, mandarinsaft og plenty humle. Ølet er også et samarbeid med den kjente kokken Trond Moi (Bølgen & Moi). Appellerende humlesak, får satse noen gronker på at Nøgne drar et comeback med denna oppskriften til neste sommer, og pretty pretty please. gjerne i tospann sammen med Garage Project-collab'n Summer Sommer (7,5%). Hørte noen fugler som kvitret om at de fortsatt var noen kg med pohutukawahonning igjen på Kraftstasjonen. Det om det. Neste øl som vel kan regnes som en "rare gem" er fjorårets Insoumise (4,5%). En belgier, en saison, som ble til under en collab med franske Le Brasserie du Mont Saleve. Som Stephen fra Nøgne Ø sa om ølet: "A potent mix of wild yeast and bacteria". Og ja, var et decent øl, presentert med flott art rundt flaska og, synd ølet ble trukket tilbake såpass kjapt som det ble, var etter ryktene noe med ettergjæringa som ikke helt spilte ball. Fikk vel så vidt noen uker i butikkhyllene før "kontrabeskjeden" kom. Synd, men akkurat som med Citrus Hystrix, Summer Sommer og andre, får håpe også at Insoumise finner veien tilbake på et senere tidspunkt. Fortjener det. 


















Over til en annen collab, en annen IPA som "den gjennomsnittelige" Nøgne Ø-fan muligens ikke har smakt seg gjennom. (Sier muligens, for den er ikke alt for gammel, snakker lansering for drøyt to år siden nå). En ganske unik sak, unik humle i hvert fall. Snakker her om den polske humlen Lunga. Og da vet kanskje en del lesere der ute at jeg hinter om Nøgne Ø ølet Chmiel Lunga IPA (6%). Et øl jeg irriterer meg over ikke fikk lagt tunga på selv da den fortsatt hadde tilgjengelighet. Og i motsetning til overnevnte Summer Sommer osv, så ser jeg ikke et comeback denne veien med det første, uten at jeg helt vet hvorfor jeg er så sikker på akkurat det. Uansett, kan sakse litt fra produkt-beskrivelsen fra Lunga IPA'n, dette er hva Nøgne brukte spalteplassen på etiketten til: "Vi har mange venner, i mange deler av verden. Så også i Polen, her ble vi oppmerksomme på en gammel humletype, nesten glemt, med masse herlig aroma. Lunga heter den. Vi traff til og med bonden som dyrker den. En hyggelig kar. "Men vi kan ikke brygge et polsk øl alene" argumenterte vi. Michal Saks fra AleBrowar i Gdansk stilte opp, og i felleskap har vi laget denne flotte IPA'n". Interessant collab, skal ikke fucke med Polen. Øl-scenen drar seg til der nede også. Er vel bare et tidsspørsmål før folk her hjemme begynner dra kjensel på aktører som Dr Brew, Brovar Birbant osv. 


Ok, videre med neste Nøgne Ø lansering som går for å være mer av den sjeldne typen. Nøgne Ø Klin Kokos (6%). Og som ryktene allerede forlengst har avslørt, snakker her om en spesiell og lagret versjon av Nøgne Ø sin vaniljeporter Julenatt (6%). Sistnevnte porter ble opprinnelig brygget med en kunstig vaniljetilsetting, og det er denne vaniljen (som etter lagring) mer eller mindre skiftet karakter, og gav senere i fra seg de kokos-tonene som igjen gav ideen til navngivingen. For ja, det smakte kokos, og ja, det var en eksklusivitet, for det var kun 1550 flasker som ble spredd rundt nå for snart 7 år siden. Snakker om vanilje, så hadde også Kjetil Jikiun og Nøgne rundt samme tidsperiode som overnevnte Klin Kokos også en såkalt "one off" med sin Le Vanilla Framboise Porter (7%). Et kreativt stunt som de også selv kategoriserte det som. Et øl som ble beskrevet som en syrlig porter med god eikeprofil og bringebær. Og meg bekjent, så er det vel disse to de eneste ølene i katalogen til Nøgne Ø som inneholder et viss ubestemt fokus på nettopp, vanilje. Er vel alltid noe ta med seg.


En av de tidligere mer interessante lanseringene til Nøgne Ø for min del kom i 2008, da Grimstad-aktørene slo hodene i sammen med svenske Dugges og lagde deres egne lille twist på det finske ølet Sahti (11%). Brygget på rug, hvete, sjø malurt, norske einerkvister og noen dasher honning fra lyngblomster i Telemark. Ble også brukt gjærstammer her fra både Tyskland, England og Belgia. Og hvorfor ølet for min del er interessant, for det første nysgjerrige igredienser, for det andre, mener øl-tradisjon fra Finland kan være en av de eldste bryggetradisjonene i verden, men det er en helt annen diskusjon igjen, noe som drar inn tonnevis av elementer som ikke hører hjemme i denne sammenheng. Bruk av kveik? Har et hjerterom dedikert øl-tradisjonene fra Gotland, som jeg også mener er ganske så mye eldre enn det man tror. Fuck Sumer og Ninkasi sier mannen i hjørnet, vi trenger ikke reise så langt for å "løfte på noen stein" angående 'Ur'gammal øl-tematikk. Mine cent. Over til noe helt annet, hva med samarbeidet Nøgne Ø hadde med Lindheim Ølkompani i September 2015? Hørte ikke all verdens med buzz rundt det ølet, tenker på Visage De Fruits (7%). Eneste feedback og "innsjekking" fra Ratebeer på dette fruktølet kan tyde på at det har kun vært tilgjengelig under fjorårets Zwanze Day på Rykene. Altså, en "one night only". Synd, men sånn er det av og til. Nøgne Ø sin session IPA A Winter Shade Of Pale (5%) er for meg en rare gem. kom på markedet (stort sett tapp regner jeg med) i Januar 2014, men nok et øl fra kraftstasjonen som gikk meg hus forbi. Vet ikke hvorfor, alltid vært litt facinert hva Nøgne kan diske opp av såkalte Session IPA's. Føler jeg ikke har smakt alt for mange skikkelige eksempler fra Kraftstasjonen på akkurat den populære sjangeren, så hadde vært spennende matchet den opp mot for eksempel tidligere nevnte Terrapin-samarbeid. Vel, over til en skikkelig olding, Nøgne Ø sin Weiss (4,7%). Først lansert i 2002, og holdt vel koken frem til 2004/05 en gang før den ble faset ut for godt. Nøgne Ø sin versjon av det klassiske tyske hveteølet, skal ikke si sikkert, men nesten garantert at Gunnar Wiig sto i bresjen for denne. Han var jo mer eller mindre Nøgne sin hovedmann på de lette lyse leskene de første årene de var i sving. Fikk aldri lagt noe referanse på denne heller, fikk aldri sjekket om det var en typeriktig doning av et hveteøl dette. Eller om det rett og slett var en middelmådig copycat vi her snakket om. (Kanskje interessant for noen vite at det sørlandske Ratebeer-ikonet yngwie gav ølet en score på 2,7, noe også kompis og øl-entusiast Gunnfryd gav). Angående Hefeweizen og Nøgne Ø, er ikke så veldig lenge siden Pingvinen i Bergen klappet seg selv på skuldra og feiret 10 års-jubileum med blant annet et eksklusivt tysk hveteøl brygget sammen med folka på Kraftstasjonen i Grimstad. Merkelappen lød: Tåkesmil (5,5%). Pingvinen kjøpte opp hele batchen på 3000 liter selv, men usikker på hvordan ståa er i dag, om de faktisk har noe mer av batchen tilgjengelig på tank. 


Ferske lanseringen fra Nøgne Ø i butikkstyrke pr i dag er det helnorske ølet Norsk Høst (4,7%). Vært litt snakkis rundt det ølet, selvfølgelig si, snakker pors, toppskudd av gran, kveik fra Voss osv. Fortjener sin buzz. Vel, Nøgne Ø har også tidligere hatt noen "lignende" lanseringer (sier lignende her, for Nøgne har aldri tidligere brukt kveik, men har hatt releaser der norsk "skog" har vært i sentrum. Tenker ikke nå nødvendigvis på Skog & Mark-serien de gjorde sammen med Bent Borge Hansen og Sundvolden Hotel, men det tidligere ølet som gikk under merkelappen Ut På Tur (6,5%). I likhet med Norsk Høst, snakker vi også her om bruk av granskudd, og at det i tillegg var tilsatt en god posjon tyttebærøl laget på lambicgjær. Sikkert noe unik piece of work dette her også. Siterer etiketten: "Lukk øyene, smak, og forestill deg at du sitter på en stubbe i skauen". Ja, skulle gjerne gjort det, men dette var et øl som i 2008 stort sett var tiltenkt tappekraner under European Beer Festival i København, dog noen få flasker kunne man oppdrive på ymse puber og restauranter her hjemme på fjellheimen. Kan siden jeg dultet innom Skog & Mark, si litt om ingrediensene denne veien også. Skog & Mark (6,5%) den første versjonen, ble lansert i August 2014. Stikkordene på de 4 råvarene som var i fokus her var: brennesle, lavendel (planteslekt i leppeblomstfamilien), granskudd og løpstikke. Når det gjelder Skog & Mark II (6,5%) så kom den på markedet i 2015 (nærmere bestemt September) og denne gangen hintet innholdsfortegnelsene om lyng, honning og røkt einerbær. Et ganske anderledes bilde enn forgjengeren. Forbanna flotte øl er det, begge to. Har sans for alle disse overnevnte ølene, både Norsk Høst og Skog & Mark-serien. Merker nå at jeg kunne ønske det også var litt tilgjengelighet på rariteten Ut På Tur. Men det ser jeg kan bli vanskelig.


Vanskelig ser jeg det også kan bli få en tunge på IPA'n Skippertak (7,5%). India Pale Ale'n Nøgne Ø i sin tid lagde for Christiania-Studentene. Nærmere bestemt det Herrens år 2013. Var et øl som skulle feire at Studentersamfundet (DNS) sitt 200 års jubileum. Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug ble på sin side stiftet i 2010, og hadde allerede en del brygg på samvittigheten, blant annet deres IPA, Grønne Gull (6,5%) som imponerende nok vant publikumsprisen under NM i Hjemmebrygging 2011. Og det var dette ølet/ denne oppskriften som de og Nøgne Ø (med Rune Karlsen i spissen) brygget, og som da endte opp med overnevnte merkelapp: Skippertak. Hvorfor ikke ølet beholdt Grønne Gull-merkelappen er for meg uvisst, mulig det ble gjort såpass markante justeringer slik at det rettferdiggjorde et navnbytte. Mulig. Uansett, den originale humlemeny'n til Grønne Gull kunne vise til blant annet bruk av Cascade, Amarillo og Simcoe. Maltbildet er hendviser til pilsner malt, munich, cara-munich og samt også sine doser av hvete flak. Fortsetter ned litt samme sjanger, for tenker jeg etter, så tror jeg ikke at jeg har smakt en single-hop fra Nøgne før, faktisk. Hinter her mot ølet Single Hop Citra IPA (6%). Eller Kjell-Pop Single Hop om du vil. Kom på markedet på høsten 2010, finnes fortsatt litt krampetrekninger igjen av den rundt om i verden, Canada, USA, Finland osv. Men her hjemme er det lenge siden jeg hørte noe snakkis rundt den. Synd, er meget fan av både citra og nøgne, så mulig jeg har gått glipp av en match made in heaven, der. Så ja, for meg en raritet. Samme med Nøgne Ø Roasted Pepper Ale (6%), også en mulig god kandidat for min strupe, fan av krydderier i øl. Vet også alt for lite info denne veien, vet bare at den hadde sin "peak" sent 2012 og godt inn i 2013. Nøgne Ø sin Pils (5,1%) kan også nevnes i denne sammenheng. Lagde i Mai 2010 en tsjekkisk pilsner som kun var tilgjengelig der på keg. Dette var et par år før Nøgne Ø lanserte sin imperial pils Python Pilsner (9%) sistnevnte som på sin side heller ikke har sett dagens lys nå på snart godt over to år. Vel, tenker jeg begynner så smått avslutte denne tråden for i dag, kommer ikke på noe stort mer relatert. Har smakt meg gjennom ganske mye av katalogen til Nøgne, men som dere også ser, har en del smutthull. Åja, kom også på at jeg ikke har lagt noe tunge på verken APA'n Aku Aku Lemongrass Ale (5%) Holgate Brewhouse collab'n Half A World Away (9%), den relativt nye Galactic Blond (5,2%) eller Nøgne Ø Primator (8%). Bør nevnes, mener, Primator'n er jo NM-vinnerølet til Jorg Solheim, Bjarke Vang og Pål Rolfsen fra 2013. Litt flaut ikke ha fått langt noe referanse akkurat der, men slik er det nå engang. Man kan ikke få smakt på alt som kommer ut, selv ikke her på fjellheimen si. Men at dobbelbock'n frister? absolutt, sier aldri nei til en maltpreget god fucking bokk. Det sagt, ja jeg veit de ligger i østlige deler av "bibelbeltet", men synd ikke Nøgne Ø flekset opp like store mengder guts som det Jeppe i Evil Twin gjorde, med tanke på smøre Jesus-navnet utover etiketten. Jesus var jo det opprinnelige navnet til NM-vinneren fra 2013, come on, let's stir sum shit up, heh? Forresten, har dere hørt at Brewdog pub'n i Oslo BD57 snart skal arrangere konseptet Bryggeriroast? At 7 onsdager i høst skal 8 bryggerier battle/roaste seg gjennom diverse kamper for til slutt ha et håp om å ende opp som Norges Morsomste bryggeri? Høres ikke det gøyalt og kreativt ut? Blant annet Onsdag 5 Oktober skal 7 Fjell møte Nøgne Ø. Altså Helge Algerøy versus Martin Flip. Jada, kan bli bra, kan bli kleint. Uansett, props til arrangørene for diske opp alternativ øl-relatert underholdning. Og kan nevne at de andre kvartfinalene er som følger: Først ut er Grunerløkka Brygghus vs Haandbryggeriet, så følger Aja mot Kinn Bryggeri (28 September), så overnevnte kamp mellom 7 Fjell og Nøgne før ferskingene i Oslo Brewing Company og nomadene fra Cervisiam avslutter siste kvartfinale Onsdag 12 Oktober. Okej, nok informativ småprat, snakkast igjen når jeg gidder taste.


-Bogart