_

mandag 26. september 2016

Pre-Juleøl Preik







Starter med Hansa Stat'n og Bergen, 7 Fjell. Hva slags snadderloff av noen juleøl er det som treffer markedet fra denne kanten mon tro? Hørt litt buzz på hjørnet, for det meste snakkis rundt kommende juleøl til butikkstyrke. Veit det vil for eksempel at det vil komme nok en Gulating-exclusive (akkurat som det Norsk Høst til Nøgne Ø var) og snakker her om juleølet Sludd & Slaps (4,7%) med undertekst Biere De Garde, eller skal vi si Biere De Gahr? Spent på den, en slags krydra saison. Hørte også noe rykter om at Gahr Smith Gahrsen, Eikeset og gjengen på Bønes hadde tenkt slippe ut noen butikk-juleøl under de stemningsskapende merkelappene Grevinnen og Hovmesteren. Førstnevnte, en blonde. En hel nasjon drar vel kjensel på den merkevaren vil jeg tro, en øl-relatert tankebank som tidligere har blitt testet av blant annet Interbrands og deres 3 liters italienske "kartongvin" Grevinnen & Hovmestern. Men ja, forståelig at flere aktører på markedet beveger seg innom den "kollektive" relasjonen, mener, hvor mange nordmenn var det som så på NRK-reprisen i 2014? 2 millioner? Angående Vestlandet og juleøl, Norges vestligste bryggeri, Northern & Co ryktes komme med et juleøl med hele 12 sorter malt og ymse krydder. Verdt legge i bakhodet det. Vel, hva annet nytt med nisse-etiketter som kommer fra Bergen og omegn får jeg ta når jeg har litt mer konkret info slå i bordet med. En ting er sikkert, 7 Fjell virker lansere så det holder (nomadebryggerne i Cervisiam også), og angående bergenserne fra Bønes, de kom jo for litt siden med sin berliner Andre Buskvekster, så ja spotter en del aktivitet. Kan for moro skru klokka tilbake litt,  hinte om hva slags juleøl som poppet opp fra kokekarene i Bønes ifjor og 2014. Kan ta det delvis kronologisk. Julen 2014 var første gang det ble lansert juleøl under fanen til 7Fjell. Da kom 7 Sorter Christmas Ale (6,5%) og butikkølet St. Niklaus Christmas Ale (4,7%). Sistnevnte, som beskrivelsen ordla seg: en klassisk engelsk "winter" tilpasset norsk byråkrati. Et øl Bønes mener passer nydelig til pinnekjøtt og svineribbe. Har smakt juleølet selv, både 2014 og 2015-årgangen, og kan skrive under at det er et helt greit juleøl. Finner langt ifra noe feil med det. Dog, er nok mer fan av førstnevnte 7 Sorter Christmas Ale. Som på sin side er det vi kan kalle en type english strong ale. I likhet med St. Niklaus, også en so-called "winter warmer", med rikelig maltsødme og en rund, lett krydret humleprofil som det så pent står beskrevet på papiret rundt. Begge overnevnte juleøl var vel også med på prege øl-markedet juletider 2015, i tillegg hadde 7 Fjell da en julevariant kalt Hurree Julespesial (4,7%). En amber ale, som virker komme ut av et samarbeid med noen som kaller seg St. Huurre. Som igjen sier meg egentlig ingenting, men er mulig jeg ikke tar alt for mye feil visst jeg antyder at dette er en liten collab med et finsk mirkobryggeri. Lyder veldig finsk, gjør det ikke? Kan også legge til (selv om det ikke er et rent juleøl i så måte) at 7 Fjell sin old ale Gamlehaugen (8,7%) har på en måte blitt et slags juleøl for undertegnede, i og med at dette er min "go to beer" de sjeldne gangene det kokkeleres opp reinsdyrkjøtt i heimen. Noe som ikke er så uvanlig rundt juletider for min del. Nydelig combo, Old ale og reinsdyr. (gammal ost også). 












Over til Drammen, Haandbryggeriet har vært ute mang en julehøytid mer enn overnevnte gjeng fra Bønes. Hva som kommer av "breaking news" fra den siden av Østlandet denne julen har jeg ikke helt koll på enda. Har ikke hørt noen rykter rundt nye skatteklasse D-produkter, dog har gjort meg oppmerksom på at Haand kommer et "nytt" merke som sannsynligvis vil lanseres under polslippet første fredagen i November. (Og ja, putter gåseøyne rundt begrepet "nytt" for vi snakker om et karvepreget, akevitt-fatlagret juleøl her som gjør et lite etterlengtet comeback). Halvors Jul (8%) heter den, som første gang ble lansert jula 2013. Det om det, la meg putte en grønn spektralstein i den mentale tidsmaskin, tilbake til Herrens År 2005. Året da muligens et av de bedre norske juleølene så dagens lys, snakker selvfølgelig om Haandbryggeriets Nissefar (7%). Et flott balansert juleeventyr av ymse maltprofiler med et solid norsk preg (hvis det er lov til å si). En vinner for mange, noe som er meget så forståelig. Kom først for 11 år siden nå, og har mer eller mindre vært en del av sesong-sortimentet til Haand her siden den tid. I 2013 kom den i en utgave som hadde vært lagret på akevitt-fat. Og i likhet med Bestefar (9%) som går for å være en av de 50 beste tradisjonsølene i verden, går også Nissefar der ute for å være blant de 50 beste old ale'sa på kloden. Må gi respekt for Drammen for det, er disse bautaene Bestefar, Nissefar, og ikke minst Haandbakk (og kan ta med go'guten Norwegian Wood også, som i likhet med Nissefar også har et viss deilig røykpreg med seg) som gjør at jeg selv har en ekstra forkjærlighet til Haandbryggeriet. Vel, Nissemor (6%) kom året etter Nissefar-lanseringen, i 2006. Fått en god buzz dette merket også opp gjennom årene selv om det ikke er like kraftig og smakfullt som Nissefar. Liker ølet ganske bra, har sans for sjokolade-tonene hu mor slenger i fra seg her. Noen mener lam, dog jeg prioriterer mer dessert-verden hvis jeg må jekke opp ei Nissemor til noe bord-relatert stuffings. I 2007 lanserte Haandbryggeriet juleølet Romjul (4,5%). En type brown ale, og kunne også dette vært Haand sitt første eksempel på juleøl til butikkstyrke? Mye mulig. Ser ingen eldre, så, mulig jeg farer rundt med facts her altså. Uansett, generelt sett kjenner jeg ikke til ølet nevneverdig, så hopper elegant videre. Kan nevne Haand sin Lompa Jul (6%) som kan kategoriseres som en litt mer eksklusiv øl igjen, var en stout som i 2009 ble brygget spesielt til Olympen Mat & Vinhus i Oslo (eller Grønlands storstue om du vil). Av de litt mer moderne juleølene som har truffet markedet de siste årene kan jeg nevne duoen til butikkstyrke, Nissegodt (4,5%) og tradisjonsølet Nissebrygg (4,5%). Siste her ble sluppet til julerushet i fjor, mens Nissegodt kom i 2013. For meg, helt greie begge to, dog, ikke noe som skriker minneverdighet i caps lock, det er det ikke. 















Lervig, gode staute Lervig, hva har de disket opp av juleverdigheter siden Mike Murphy tok over roret i Hillevåg? Hva som er nytt for året er for meg ukjent, ikke fått snappet opp den innside informasjonen enda. Virker som det er snakkis'n rundt den nye Lucky Jack-varianten som opptar mest spalteplass i huene på folk der ute. Lucky Jack Black (4,7%) det nye session Black IPA-ølet som nylig traff markedet. Interesting piece of shit, mengder av Mosaic, hånd i hanske med decent bruk av carafa malt. Hørte også rykter der ute som fortalte så smått at Lervig skal begynne fase ut Betty Brown'n, Blonde'n sin og muligens sitt hveteøl White Dog. Litt overrasket er jeg, spesielt visst det stemmer at sistnevnte White Dog skal gå dunken, i og med at det ikke for lenge siden var snakk om at også dette ølet fra Lervig snart skulle komme i bokseformat, slik vi har sett transformeringen har gjort med Sour Suzy'n, Hoppy Joe'n og Fat Earl. Men okej, over til relatert juleøl-preik. Under fjorårets juleøl-buzz så gjorde uten tvil Lervig sin porter Kringly Kris (4,7%) det ganske så skarpt. Er det det generelle inntrykket gav fra seg i hvert fall. Er flere faktisk som hinter litt mot at det finnes bittelitt krydra paralleller til Nøgne Ø sin fantastiske Underlig Jul, noe jeg finner litt snodig skal jeg være ærlig. Dog det går rykter om at Lervig i tillegg skal lanseres en annen variant av Krigly Kris, en annen butikkversjon kalt Norwegian Spice Ale. Den lover bra, den vil jeg tro kanskje kan minne litt mer om en kryddersak ala Underlig Jul. Og når det gjelder Lervig sin Juleøl (4,7%) så følte jeg den forsvant litt i mengden av mangfoldet der ute, og vil heller ikke si Lervig Jul (6,8%) var det beste eksemplet på det mest minneverdige helligdråpene jeg har lagt referanse på. Greit øl, verdt en 50-lapp, men om det er noe jeg vil drikke på dødsleie tviler jeg på. Det om det, selv med en ganske så decent varekatalog, så føler jeg ikke Lervig har alt for mange ulike juleøl på tapeten. Kanskje like greit si. De 3 overnevnte juleølene virker være de 3 mest kjente, populære whatever, dog skal selvfølgelig ikke glemme Lervig Vellagret Julebrygg (6,5%) og heller ikke den gamle Lervigs Gledelige Juleøl (4,7%), selv om siste der dukket opp i Hillevåg lenge før Murphy entret scenen. Har jo også saker som Winter Ale (8,3%) med britisk humle og rosiner osv, 3 Bean Stout (13%) som kan fungere ganske så vakkert foran peisen, over riskremskålen, ved kakebordet et cetera. Det om det, men om ikke Lervig har alt for mange variasjoner av juleøl i sortimentet så har de i hvert fall ganske så mange "nyheter" som jeg skal prøve få en tunge på nå og sannsynligvis etter jula har senket seg. Så langt det lar seg gjøre si, vet jo aldri når det kommer til tilgjengelighet. Har allerede over her nevnt Lucky Jack Black (4,7%). Men tenker i første rekke på To Øl collab'n Kentucky Uncommon (6%), Lervigs trippel IPA Sverd I Fjell (10,3%) som ligger absolutt høyest på min "wanted list" hva øl fra Hillevåg angår, samt Hopping Frog collaboen Sippin Into Darkness (12,5%), Super Sawa Juzu (7,4%) og Cassis Suzy (4%). Siste der kan jo være et glis i glasset, mener, tenk Sour Suzy med solbær. hvorfor ikke? Og selvfølgelig, om ikke alt for mange straksene så ventes jo også lanseringene Not So Juicy (6%) og Trendy Juice. Mye snadder fra Oljebyen og omegn altså. Og lover bra for lervig fans på Østlandet nå som tidligere Cafe Sara og Gulating guru'n Kenneth Sørensen også har blitt en viktig del av sirkuset til Mike Murphy.& co. De kunne ikke fått en bedre mann. 



















Neste, Kinn Bryggeri. Ivar Aasen har tredd på seg mang en juleøl-look i regi av innholdet til Espen Lothe og etikett-streken til Oda Valle. Julefred-versjonene er noe av det mer kjente fra denne kanten. Både butikkstyrken og pol-varianten. Butikkstyrken traff forresten markedet for første gang i 2009, et år før polstyrken ble introdusert. Julefred er altså brygget spesielt med tanke på den tradisjonelle salte og tørka julematen. Og ja, Julefred (6,5%) har også blitt en av mine faste "go to xmas-beers" når øl møter mat. Og så er kjerringa fornøyd også, for de svære flaskene med Ivar Aasen kler bordet bra. Som en eneste stor julepynt, til far. Men selvfølgelig, finnes sikkert bedre butikkøl i julen, men den er bra nok, og verdig en tradisjon. Men ja, spising blir det, selvfølgelig litt for mye. Undertegnede stopper ikke spise 'når maten smaker best', tvert imot, tenker heller på det ufattelige håpløse utsagnet og spiser mer. Men de neste ølene her er ikke noen typiske matøl for min del. Muligens de hadde gått til Lutefisk-middagen visst jeg hadde spist slik uapettitelig mat. Uansett, kan ikke glemme Solsnu (7,5%) går pent i tospann med Nøgne Ø sin Sunturnbrew (11%). Dog blir som regel kun 1 eksemplar. Blir for drøy til noe annet en skikkelig peiskos for min del, og det skjer ikke så ofte som jeg kunne ønske dessverre. Tenker kjeller, hytte-atmosfære, en øl for den dype diskusjon hehe. Siste og kanskje den største selvfølgeligheten når det kommer til Kinn Bryggeri og juleøl er quad- bauta'n Tomasmesse (10,5%). Espen Lothe og Florø-aktørenes sitt "kjære barn". Blir alltid varm i tøyet når jeg tenker på en 0,75-kloss med Tomasmesse, inspirert av et av verdens beste øl, Westvletern 12. Og navnet, bærer røtter til religiøse pin-points vi kjenner som disippelen Thomas, Thomas "tvileren". Som har fått sin merkedag den 21. Desember. En dato som inntil nylig var forbundet med maya-kalendere og dommedag, men som fra gammalt av i Norge var faktisk den "uskrevne" datoen da man først fikk lov til å smake på årets juleøl. Merk det. "Tomas Kinn Jagar Julen Inn". Klarer du vente? Vel, angående Kinn, hadde meg en smak av deres nye Bærøl (6%) her om dagen, en av nyhetene fra Florø som ble sluppet under Septemberslippet nylig. Var okej, er jo en Rosa Kinn x2, og smakte som en Rosa Kinn x2. Moro forresten at Kinn i disse dager tester ut ny gjær, hørte noe buzz der ute at det var snakk om en Fransk sesonggjær som blant annet squeezer ut et tørt, men et mykt øl med peppertoner. Cool I say, cool.  


Kan ikke glemme Nøgne Ø, må jo ta med det mikrobryggeriet i Norge som har mest trafikk rundt seg. Skal ikke repetere meg selv for mye, men er ikke noe hemmelighet at jeg har hintet mot effektiviteten til Kraftstasjonen i Grimstad mer enn en gang tidligere her i bloggen. Og som nevnt tidligere, gikk rykter om at Nøgne Ø skulle lansere opp mot 8 forskjellige juleøl denne kommende julehøytiden vi snart trer inn i. Snakker en god mixture av både tidligere lanserte merker og noen helt nye Nøgne Ø-brands. Kan ta for meg de tidligere kjente ansiktene først. Stone og Jolly Pumpkin-samarbeidet Special Holiday Ale (8,5%) kommer selvfølgelig igjen. Skulle bare mangle. En av mine store Juleøl-favoritter ved siden av tidligere nevnte Underlig Jul (6,5%). Forresten, visste dere at sistnevnte juleøl i år feirer 12 år. Begynner dra seg til. Special Holiday Ale på sin side kom på markedet med sine einebær, hvit salvie og Michigan-kastanjer i 2009. Hørte noen skumle rykter der ute som hintet om at Nøgne muligens snart vurderer kutte både Underlig Jul og Special Holiday Ale fra julesortimentet sitt, det hadde i så fall vært breaking bad news i mine ører. Dog kan ligge litt i kortene, for såvidt meg bekjent så har ikke Nøgne i år brygget noe Underlig Jul, så mulig de Underlige flaskene som treffer høytiden i år er kun noe rester fra ifjor. Mulig jeg tar feil, mye mulig, får i hvert fall krysse fingra for at jeg gjør det. Det sagt, God Jul (8,5%) kommer tilbake i år, ingen overraskelse den veien, er ved siden av den tidligere butikkølet Julesnadder (4,5%) en av de første juleølene som poppet opp fra Nøgne Ø. (btw, Julesnadder sin første periode varte fra 2003 til 2007, så ble det en pause frem til julen 2009 da den dro et comeback som varte frem til 2011. Har ikke vært på markedet siden den gang). Både polvaren Rød Jul (8%) og butikkvarianten Hvit Jul (4,5%) er også ventet tilbake denne julen. Kan like det, aprikosen kler godt den røde her og liker også at jule-hveteølet entrer banen igjen, hadde noe interessant med seg den jule-wit'n. Mengden nellikspiker? Tannlege-relasjon eller ei, blir re-buy. Julekveld (4,5%) er også ventet tilbake i år, hadde i likhet med overnevnte Hvit Jul sin jomfru-lansering i fjor, og tilbakemeldingen og salget virker altså rettferdiggjøre nok en sesong. Ryktene sier det er pene lakris-toner som sprer sine vinger nå, uansett blir nok ganske så mye bedre enn fjorårets versjon uten at jeg skal gå noe nærmere inn på det. Besøkstid skal også spanderes på de 2 nyhetene til butikksortiment i år, preiker om Julequad (11%) og ikke minst Sur Jul. Come on, et surt juleøl, hvem faen er ikke fristet legge tunga på en slik ide? Sistnevnte øl btw som Meny-kjeden kjøpte hele batchen av, så skal dere leske dere med den syrlige nyheten fra Nøgne, vit hvor nærmeste butikk ligger. Uansett, kan ikke annet enn å si at årets julestrid lover meget bra. Spesielt i skatteklasse D. Mange kreative sjangere som har dradd på nisse-etikett i år. Black Lager fra St Hallvards, Blonde fra 7 Fjell, milk stout fra Cervisiam, Old Ale fra Hunsfos osv. Hørte også at Røros Mikrobryggeri skulle komme med noe eikefat-lagrede greier. Qvart hadde flere eksklusiviteter i retning Gulating kjeden, blant annet et nytt fersken surøl. Meget bra. Haandbryggeriet kommer med en fersk IPA med julemaske. Men over til navngivning igjen, Nøgne copycat'er bittegranne fra danskene i To Øl med tanke på Sur Jul-merkelappen. Skal ikke blåse noe ''storm' i det klisjefylte vannglasset, men minner bare om at danskene på sin side har et juleøl gående som lyder navnet: Sur Yule (5,4%), snakker om deres sure pale ale med kirsebær and what's not. Yeah yeah, er flisespikkeri dra det opp, men ville bare nevne det. Men som sagt, blir plenty av juleøl fra Rykene i år, kan si med et lite smil rundt kjeften at nesten eneste Kraftstasjonen mangler gi ut av jule-releaser i år er God Advent (10%) fra 2014, klassikeren Julenatt (6%) fra 2004, nevnte Julesnadder og visse varianter av God Jul (Islay Edition, Whiskey osv). Jada, og om ikke lenge er det nok en kveld med juleøl-smaking på Rykene. Må si det er en av høydarene i året det, sammen med Zwanze Day, som arrangeres gjerne ca 1 måned tidligere. Med andre ord, Oktober er måneden i Nøgnes tegn. Men angående quad'er, snappet just opp nyheten om at Austmann er i ferd med å kokke opp en slik en disse dager. En three-way collab mellom trønderne, Lervig (Dustin Zimmerman) og nederlenderne i Kaapse. Brygget hos sistnevnte i Rotterdam. Og er langt ifra første gang Austmann collaber med Kaapse, denne quad'n blir vel det fjerde ølet aktørene har samarbeidet om. Fra før av husker vi saison Eli (8%), den "mer tilgjengelige" barley wine'n Vinland (8,3%) og brown ale'n Dorien (5,7%). Et par fun-facts om den siste der, at for det første ryktes det om at det er noe ala samme oppskrift som Austmann sin Northumberland, noen justeringer er sikkert lagt til. Men sistnevnte virker være basen. Og at navnet Dorien hinter om en gest retning bestemora til "Coop", head-brewer'n i Bynesveien. Lar det blir nesten siste ord for i kveld, vil bare hinte så smått om at årets turnering av Bryggeribråk nærmer seg slutten, kun 4 lag igjen nå. Vi har en helnorsk semifinale som går ned Mandag 17 oktober, da er det Kinn Bryggeri mot Bådin fra Bodø. (Kinn slo Amundsen i den siste avgjørende kvartfinalen). I den andre semifinalen møter Islandske Borg Brugghus svenske Stigberget. Undertegnede heier i skrivende stund på Kinn Bryggeri, at de skal ta skalpen på hele faenskapet. Mener, siden de tapte for Ringnes i finalen i 2014, og måtte brygge Pryl som straff. På tide med revansje. Og angående på tide, spør igjen, hva skjedde med 'taper-ølet' Lindheim skulle brygge "for" Gotland Bryggeri? Er vel på høy tid at det skjer noe den veien. Er det bare meg som venter på noe godt noe fra den kanten? 



-Bogart