_

mandag 17. oktober 2016

Nakne Samarbeid





Hei igjen fra hjørnet og forhåpentligvis god Oktober. Tråden det skal dveles rundt denne gangen blir mye mulig en gjenganger for de faste lesere av bloggen. Stikkordene er som overskriften spoiler såvidt, Nøgne Ø og collabs. Har dedikert mang en spalteplass til både Kraftstasjonen på Rykene og generelle samarbeidsbrygg der ute, så håper ikke jeg valser alt for mye ned den klisjefylte svada'n her: Men følte tråden burde dultes innom, mener, pr i dag står Nøgne Ø oppført med hele 55 såkalte collab-brews. Er i hvert fall tall hjemmesiden til Nøgne Ø roter rundt med, dog, tallet er nok en del høyere. Ser at det mangler noen samarbeid fra Gvarv blant annet (les: Visage De Fruits). Uansett, preiker mange høy-interessante godsaker som har kommet ut av ditto høy-interessante samarbeid. Så istedenfor bruke for mye tid og krefter på bullshitpreik i starten her så kan jeg like godt hoppe i det, og det så pent, pyntelig og kronologisk som det kan gjøres. Og da må vi skru tiden tilbake 10 år, til første kvartal 2006 og samarbeidet mellom Nøgne Ø og danske Nørrebro Bryghus. Stemmer det, var København-aktørene som fikk æren være Nøgne Ø sine første samarbeids-partnere den veien. Og ølet? Vel, snakker her om Imperial Brown Ale (7,5%) eller som Nørrebro kalte det: Double Knot Brown (7%). Merk dere det altså, en imperial brown ale var altså det aller første collab-brew'et til entusiastene i Grimstad. Ikke hvilken som helst brown ale heller, denne regnes i dag (i følge statistikken Ratebeer farer rundt seg med) som en av de 10 beste brown ale'ene i verden. Også verdt merke seg. Arizona Wilderness sin Picacho Pecan Pie Brown Ale (6,6%), AleSmith sin fatlagra Nut Brown Ale (5%) og Cigar City sin Cubano-Style Espresso Brown Ale (5,5%) går forresten for å være verdens beste brune trio i akkurat den sjangeren. Men ja, decent feedback på Imperial Brown saken til Nøgne Ø og Nørrebro, det er det ingen tvil om. Og kan jo også ta med at samarbeidsølet her fra 2006 ble brygget i København og ikke på Rykene, kanskje greit nevne sånn på måfå. Ølet er kokket opp med Marris Otter, brown, amber, Munich og Cara-malt, hvete og med en humlemeny bestående av de to c-kandidatene Columbus og Chinook samt EK Goldings. Sistnevnte humle brukes også i Nøgne Ø sin butikk-styrke bruning Brown Ale (4,7%) da i tospann sammen med slovenske Aurora humlen (eller Super Styrian om du vil). Siste sprell jeg vil ta med angående Imperial Brown Ale'n her at det er en av de flotteste leskene man kan kose seg med hvis man skal dalle opp et jævla fancy ostebord. Passer visstnok til de lekrest cheese'r. Og før jeg glemmer det, må gi et bag med cred til det nyoppstartede Salikatt bryggeriet fra Stavanger for deres ganske så flotte Jysla Brune (4,7%), en so-called brown porter. Jepp, en av de mer spennende mørke sakene i skatteklasse D på en stund (ved siden av Lervig sin Lucky Jack Black og Nøisom sin Bringbær og Chili Stout). 


Fra Imperiske bruninger i 2006 til juleøl i 2007. Snakker om Nøgne Ø God Jul (8,5%) som det året kom i en versjon som ble laget sammen med det finske mirkobryggeriet Plevna. Bryggeriet som også Nøgne Ø samarbeidet med i 2014, da på session IPA'n Pohjantahti (4,5%). Men når det gjelder God Jul-ølet fra Nøgne Ø så ble originalen først lansert i 2003, så dette finske samarbeidsprosjektet gikk altså ned en 4 år etter det. Ryktene sa den gang at Nøgne brygget rundt en 200 fat av overnevnte høysesong-øl. Undertegnede fikk aldri lagt tunga på denne varianten av God Jul, så vet ikke om vi hva slags justeringer det her ble gjort, eller om det i det hele tatt kom noen forandring overhodet. Uansett, Nøgne Ø sin tredje collab endte opp i et Mikkeller-samarbeid, snakker fortsatt 2007 her og ølet jeg hinter om er Tyttebær (8%). Som navnet sier, et tyttebær-øl, brygget med brettanomyces og bakterier. Tok 9 måneder å gjære, og trengte ytterligere 8 måneders ettergjæring på flaske før den fikk noe pol-release. Interessant samarbeid, i likhet med overnevnte God Jul fra 2007 fikk jeg heller aldri testet denne tyttebær greia, som i følge lest info inneholdt en tonn med håndpressede bær, noe som jeg regner med satt sitt tydelige preg ja. Med mindre jeg tar helt feil her så har vel Nøgne Ø og Mikkeller pr i dag samarbeidet med 7 øl. Horizon Tokyo Black kjenner de fleste vil jeg tro, samme med Beer Geek Breakfast. Nøgne brygget 3-4 forskjellige varianter av sistnevne stout før Mike Murphy og Lervig overtok roret på akkurat det ølet. Ellers har vi Mikkeller ølene Breakfast Bourbon, imperial stout'ene Black Tie (11,5%) og Mandeøl (11,5%) som også har sine links til produksjonen på Rykene. Snakker 2009-10 her. Et par år tidligere, i 2008 samarbeidet Nøgne Ø med svenskene i Dugges på ølet Sahti (11%). Der de gjorde en liten twist på den finske øl-stilen ved samme navn. Brukte rug og hvete, samt honning fra Telemark, malurt, einerkvister og en triade gjærkulturer. (fra både Tyskland, England og Belgia). 2008 var også året da den velkjente trippel-collaboen med Stone Brewing og Jolly Pumpkin gikk ned. Resultatet som ebbet ned i det vi kjenner i dag som Special Holiday Ale (8,5%). Brygget først i Dexter, Michigan, før Nøgne overtok med sin versjon året etter. Et fantastisk juleøl som jeg har nevt flust av ganger tidligere her i bloggen, som jeg selvfølgelig fortsatt håper skal bli produsert fremover. Dog, hørte noe skumle rykter (les: rykter) om at visse hoder på Rykene vurderer fase den ut. Som sagt, bare løst snakkis jeg baserer dette på, men ville bare nevne det. Samme ryktene snakker også om at Underlig Jul kan være på vei bort. Men får satse på at det bare er bullshit-preik, men en ting er sikkert, faser Nøgne Ø bort både Special Holiday og Underlig? Vel, da blir det 2 stk solide tradisjoner som forsvinner fra min kjeft, noe som vil gå utover humøret, så IKKE FUCK DET TIL NÅ! Det om det, siste collab fra 2008 jeg vil ta med er DIPA'n Nøgne gjorde med japanske Yo-Ho Brewing, Double IPA (8,5%) brygget på Kraftstasjonen. Nok et øl fra Nøgne jeg ikke klarte legge noe referanse på. Kunne vært interessant knekt en av denne, målt den opp mot bautane Two Captains eller #500. Og bildene under her viser flere av Nøgne Ø collab'ene som ble gjort i perioden 2009-11. Fra Venstre, ølet Imperial Dunkel Wit (10%) som ble brygget i samarbeid med Amundsen Bryggeri. Videre ser dere bildet av ølet Not So Mild Ale (4,5%) som på sin side var en japansk collab Nøgne gjorde med bryggeriet Tamamura-Honten fra Nagano. India Saison (7,5%) er nok et ganske så mye mer kjent ansikt vil jeg tro, det deilige saison-varianten som kom ut av samarbeidet mellom Nøgne og aussie-aktørene i Bridge Road. (samme folk som de også arbeidet med på Aurora Borealis-serien som kom et par år senere). "Down Under" blir også et stikkord når man snakker om sommer-juleølet Summer Sommer (7,5%), representert i samarbeidet her var nemlig Pete og Jos fra det lille staute New Zealand-bryggeriet Garage Project. Sistnevnte utlending som også har samarbeid på samvittigheten med både Ægir (First Wave Pacific Invasion Oyster Stout) og senest Gahr Smith Gahrsen og 7Fjell (Feijoa Mountain). 













I motsetning til det populære triade-samarbeidet mellom Nøgne Ø, Mikkeller og skotske Brewdog mtp imperial stout'n Black Tokyo Horizon (eller overnevnte Special Holiday Ale) så blir det ikke like mye snakkis og mas rundt det tredje og kanskje mest ukjente trippel-collab som Nøgne har involvert seg i. Tenker på arbeidet som Nøgne Ø gjorde sammen med den New Zealandske duoen Renaissance og 8 Wired Brewing Company. Ølet det er snakk om er en ganske steady amerikansk strong ale kalt Ø For Awesome (9%). Ratebeer kategoriserer den som en Imperial Amber Ale. En ganske så høyt rate'a øl. Lå en periode inne blant de 50 beste i verden i sin sjanger, akkurat som det i dag Nøgne Ø sin fatlagra brown ale Man In The Moon (10%) gjør. Må heller ikke glemme Lervig og Surly sin 1349 Black Ale Bourbon opp i det her. Men angående Ø for Awesome, Kan simpelt nok kalle ølet en mixture av Renaissance sin Stonecutter Scotch Ale, 8 Wired sin Hopwired IPA og Nøgnes klassiske #100. Synd tilgjengeligheten her hjemme på fjellheimen er lik null disse dager, men 'intet nytt under solen' nå når ølet har fått stickeren "retired" på seg. Synd. Btw, dette var også en collab som kun ut i 2011. Året etter kom samarbeidet med Terrapin Beer Company fra Georgia, US. vet ikke hvor mange av leserne der ute som har smakt den meget oppegående Imperial Rye Porter (9%)? Nøgne kan mye, spesielt lage gode portere si, noe også Kjetil Jikiun beviste nok engang da han for litt siden disket opp en ny deilig porter under vingene til hans nye bryggeri, Solo. Nevnte over her Aurora Australis/Borealis-ølene, første ølet herfra kom også i det herrens år 2012. Samme gjorde White IPA (6,3%), den sveitsiske collab'n med gutta i Bad Attitude og bryggesjauerne i Birrificio Ticinese. 2012 var også året da Rhub'IPA (6%) og røykølet Boson Particle (7,7%) så dagens lys. Begge ølene virker ha gått av med pensjon i disse dager. Dog, innbillet meg for et par måneder siden at førstnevnte rabarbra-øl hadde tilgjengelighet på polets bestillingsutvalg, men mulig det surres. Uansett, på Rhub'IPA collabet Nøgne Ø med franske Brasserie St, Germain, men på røykølet Boson Particle (eller Higgs Boson, som det også ble kalt) kom ut fra samarbeidet med Cambridge Brewing Company fra Massachusetts, USA. I 2013 (med unntak av noen amerikanske, nederlandske og kanadiske collabs) så var de fleste av samarbeidene dette året dedikert Australske bryggerier. Bridge Road har jeg nevnt, men kan nevne Holgate Brewhouse fra Victoria. Var fra den kanten vi fikk oppleve Half A World Away (9%). Nøgne Ø ølet Selvmordstokt (7,6%) høres jo ut som et skikkelig helnorskt harry-øl. Men selv om navnet skulle tilsi noe slikt, så er også dette navnelappen på et norsk/australsk samarbeid. Denne gangen med mikrobryggeriet Moon Dog. Og her preiker vi 100% hveteøl. mørk hvete, krystal hvete, sjokolade hvete, røstet hvete, rød hvete osv mikset med sur kirsebærvin som har blitt lagret (som det står) på funky bretty oak barrels. En  kirsebær hvete porter altså. Mm, frister, gjør det. Men toget har nok gått for lengst, mtp ønske seg en zipp av denne. 

















Snakker om hvete. I 2014 kom det et samarbeidsøl ut fra Nøgne og Lervig Aktiebryggeri. Sikkert mange her som har snappet opp bevisshet rundt ølet We Love Wheat (7,9%). Snakker 100% hvete IPA, men noe "White IPA"-sticker fikk den ikke kledd på seg. Var kun tilgjengelig på 30 litere keykegs også. Uansett, i 2014 så også den sorte IPA'n Black Rain (7,5%) dagens lys, var et samarbeid med spanske Naparbier, spanjolene og Nøgne som også Sommeren 2015 samarbeidet på en litt forglemmelig session IPA. Ble ikke like minne-verdig og poppis som de andre lanseringene som kom den sommmeren som blant annet Rabarbrablond, Strandhogg og Sourweisse'n. Angående India Pale Ale, i 2014 kom det også en IPA gjennom et samarbeid med de polske aktørene i AleBrowar, Deep Løve (6,5%). En lesk med stikkordene amarillo, simcoe, mosaic og chinook. Brygget i Polen. 2014 var et ganske traffikert år for Nøgne sin del med tanke på samarbeids-prosjekter. Var flust av collabs som gikk ned. Og et av ølene som kanskje husker best (om ikke annet på grunn av et deilig navn) er The Best Brewjob Ever (11%). Brygget sammen med Freigest Bierkultur, snakker her om en Imperial Altbier. Decent øl, fått tung og deilig feedback, ligger pr i dag fortsatt inne blant de 30 beste Altbier'ene i verden. Den meksikanske collab'n med La Chingoneria og Mexico Central Cerveceria kom også ut dette året, imperial stout'n vi kjenner som M.O.L.E (9%). Samme gjorde Bluejacket collab'n Gauntlet (5,5%), Kissmeyer-samarbeidet Naked Kiss (11,5%), Boxing Cat ølet Norse Smackdown Saison (5,3%) og projektet Nøgne gjorde med amerikanske 5 Rabbit Cerveceria på mango og einer fruktølet Naked Rabbit (6,6%). Var mange flere verdige collabs dette året, blant annet med irske Dungarwan, de Londonbaserte bryggeriet Crate Brewery osv, men gidder ikke valse innom alt her. Poenget er, Nøgne har plenty med venner der ute. Men ja, bør jo hinte om Asian Pale Ale ølet også, et ganske populær butikkstyrke-øl for Nøgne Ø dette, både på flaske og boks si. Mange der ute som har tatt en nipp av denne, dog, kanskje ikke alle som er klar over at dette ølet ble opprinnelig til etter en collab mellom Nøgne og skottene i Caledonian Brewery. Brygget den gang eksklusivt til Wetherspoon Pubene i Edinburg under Real Ale Festival 2014. Siden har den blitt innviet som en del av standard-sortimentet til Nøgne Ø. I 2015 var det også tett nok med aktivitet, kanskje ikke like stacked med collabs som året før, men nesten. Ut På Tur 2015 (6,5%) fikk release, det grandiose samarbeidsprosjektet mellom Nøgne Ø, Grunerløkka, Sundbytunet, Voss Bryggeri, Austmann, Amundsen og Lindheim Ølkompani. Første ølet i denne serien traff markedet tilbake i 2008, da som et brygg Nøgne Ø tok med seg til den Europeiske Ølfestivalen som gikk ned i København det året. Andre collabs fra Nøgne som entret øl-scenen i fjor var samarbeidet med Denali Brewing Company fra Alaska, snakker om den relativt sære sopp-lesken Chaga Stout (8%). Angående særheter, Imperial Koji Saison (14%) kan vel også passe  i den skuffen av betegnelser. Collab'n gjorde Nøgne her med kinesiske Jing-A Brewing Company fra Beijing. Angående koji, hva er det? Vel, la oss si at man malter ris, korn eller bønner til ønsket grovhet, og varmer det opp ved hjelp av dampkoking før man tilsetter en viss type muggsopp. Massen som blir igjen etter dette kalles ofte for Koji. Og i tillegg til Koji har Imperial Koji Saison også ingredienser som lagret orietalsk appelsinskall, saison-sake gjærmix osv. Over dammen, til USA igjen. Sammen med Ei8htball Brewing laget Nøgne Ø bjørnebær quad'n Foursome (11,9%). I 2015 ble det også laget en butikk-saison sammen med franske Brasserie Du Mont Saleve, og den lød merkelappen Insoumise (4,7%). I skrivende stund har vi ikke mange månedene igjen av året, og kan vel strengt tatt hittil i år kun komme på en eneste collab som Nøgne Ø har slått i bordet med. Og det var med danskene i Amager på deres american strong ale The Gay Gondolier (8%). Sånn sett har det vært en bemerkelsesverdig nedgang i aktivitet, den veien. Men ikke sant. Kan sikkert skylde på ekstra fokusert engasjement i skatteklasse D, Kveik-prosjekter, massivt juleøl fokus, produksjonflytting and what's not. Men det sagt, litt overraskende er det, at det har virket såpass stille. Dog skal vi være pinlig nøyaktige her så kan vi jo egentlig si at overnevnte Chaga Stout også er et 2016-produkt, siden lanseringen av det kom helt i starten på nyåret. Og kan vel også kategorisere "Årets Øl", Bahrainer Weisse'n til Nøgne Ø som et so-called samarbeids-prosjekt, mener, er jo NM-vinnerølet til Petter Fornes som ble brygget på Kraftstasjonen. Så litt action jackson har det jo blitt, pluss at nå ryktes det om nok et samarbeid med kinesiske Jing-A Brewing Company, så noe bevegelse virker gå ned. Vel, sier meg fornøyd der selv om det er flust av eksempler jeg overså denne gangen, fikk med det jeg følte for i denne omgang. Avslutningsvis vil jeg i en Nøgne Ø-tråd som dette gratulerer gjengen på Rykene for multi-premiering i Chile nylig, under Copa Cervezas De America 2016. Nok en gang kunne Nøgne hanke inn en medalje for sin German Pale Ale (4,7%). Fikk sølv under Nordic Beer Challenge tidligere i år, mens denne gangen kunne Nøgne sin nye GPA feire seg selv med en pen gullmedalje. Gull fikk Nøgne også for sin duo Sunturnblend (11%) og Norsk Høst (4,7%). Kan også ta med at deres gose Brandenburger (2,7%) hanket inn en sølvplass mens en bronse-utmerkelse gikk i retning Dragonworth Stout 2 ed. (11%). Må være ekstra moro for Edvard Hortemo, den siste der. Av personlige grunner også vil jeg tro. Fikk en "challenge" den gangen, og løste det temmelig decent. Begge versjonene si. Ah, vel. På tide rulle inn.

-Bogart