_

torsdag 20. oktober 2016

What's Brewing 2016 (1)




I morgen førstkommende Fredag kickes det i gang igjen på Tou-scene i Stavanger, poppis festivalen What's Brewing. Som ved siden av BØ er kanskje den mest interessante øl-festivalen som arrangeres her på fjellknausen i mine aug0. Skal ikke glemme verken festivitasene i Drammen (HaandFest) eller andre oppegående øl-festivaler som popper opp, men bredden av ølkvalitet som sprer sine vinger denne kommende i helgen er det få arrangementer i Norge som matcher. For i motsetning til BØ (som kun har fokus på "hjemmelagede" lesker) har kan What's Brewing i tillegg friste med tonnevis av interessante utlendinger. Som dette året inkluderer blant annet Stillwater Artisanal fra Baltimore, Maryland, belgiske Oud Beersel, Warpigs fra København, Boneyard Brewery fra Oregon, US, Beavertown og The Kernel fra London, Oedipus Brewing fra Amsterdam, Charlie Magne og Norway Beer Company fra Maine. Svenskene i Brewski er representert, ditto på surøl maestroene i Brekeriet, Siren, Beer Project Brussels, Stone Brewing, Birrificio Lambrate fra Milan, Mikkeller, Evil Twin, To Øl osv osv. Bør ikke være noe unskyldning for å dasse rundt i Oljebyen denne helga med tomt glass for å si det slik. Mye snadder. Dog tenkte i første rekke her rette mest fokus på de norske bryggeriene som stiller, litt preik rundt hva de respektive bryggeriene her hjemme kommer til å drasse med seg av interessante øl. Snakker jo en festival som går over 2 dager, Fredag 21 og Lørdag 22 Oktober. Delt opp i 4 forskjellige sessions, der hvert bryggeri disker opp kun 2 øl hver pr session. Med andre ord, max antall forskjellige øl et bryggeri kan ta med seg til Stavanger i helgen er 8. Og må si, jeg liker konseptet. Første session starter Fredag klokken 1400 og avsluttes klokken 1800, Andre session på fredagen starter 1800 og holder på til klokken 2200 på kvelden. Samme rutine kjøres også på Lørdagen. Og hver session kan tilby 76 forskjellige øl, ganger 4 så blir det totalt 304 unike øl som What's Brewing kan slå i bordet med denne førstkommende helgen. Så tickers og andre øl-entusiaster bør kjenne sin klisjefylte besøkstid som jeg pleier si. Angående bonger, så leste jeg at de vil ligge på en 25kr stykk, og en stk bong gir selvfølgelig rett til kjøp av 1 stk prøvesmaking. Sånn erre, og for å sette det i perspektiv, på Zwanze Day kostet prøvesmaking av leskene til Cantillon 75kr stk, så kunne vært verre. Økonomisk that is. Men ja, mye glede seg til og Cafe Saus, burgersjappa The Shack, Fortou og Ostehuset sørger for at de mange tusen magesekkene der også har muligheten til å fylle seg opp. Og kommer man noen timer for tidlig til Stavanger på Fredagen så anbefaler jeg legge en tur innom de nylige oppstarta Gulating Ølutalget i et bomberommet like ved Straen Senteret. Ringnes og Tou-pils har de ikke, men til gjengjeld et sortiment på nærmere 600 sorter. Øl-bevegelsen rister godt fra seg i Stavanger for tiden. Og enda har jeg ikke nevnt Cardinal, Ølpolet på Kvadrat osv. Videre under her ser dere en kartoversikt, hvem som står hvor og hva som vil bli presentert. 


Kan ta toppetasjen først, eller LOFTET om du vil, her er det kun viet plass til en trio representanter. Og de vil stå her stand-by hele helgen. I år vil den triaden bestå av Siren Craft Beer fra Storbritannia. Et anerkjent nydelig bryggeri. Nederlandske Jopen fra Haarlem vil også menge seg rundt på loftet, samt Kinn Bryggeri. Om Florø-bryggeriet vil ha sjefen sjøl Espen Lothe bak spakene skal være uvisst. Men det som er sikkert er at under første session på Fredagen så disker Kinn opp med følgende 2 varer: APA'n Privatens Munngått 2016 (4,5%) og den fatlagra trippel'n med brett, Rekved #1 (10%). Har ikke smakt noen av de, så for undertegnede i hjørnet blir det i hvert fall et par bonger løst inn på loftet, tidlig på fredagen. Førstnevnte APA er forresten et gjestebrygg eksklusivt til Privaten Bar i Bergen, så er det nevnt. Senere på fredagen under session 2 så kan Kinn Bryggeri tilby Bådin-collabo'n, den belgiske dubbel'n Beer & Loathing In Bodø (8%) samt et øl som enda ikke er offentliggjort. Hm, interessant. Interessant er også det faktum at overnevnte Bådin Bryggeri fra Bodø nylig gikk rett til finalen i årets Bryggeribråk etter ha slått ut, nettopp Espen Lothe og Kinn. Men nok off-topic. Lørdagen ser også bra ut, på loftet dag 2 serverer Kinn Bryggeri sin 2014-utgave av Svartekunst (10,5%) samt en nyhet kalt Kinn Tonic (4,5%). Tight navn. Snakker her om en pilsner med einer og ymse krydder. Spennende. Håper den siste der vil treffe butikkhyllene om ikke alt for lenge, har sans for spice'a pilsnere. Fra klokken 18 og utover på lørdagskvelden så blir det fokus på flere nyheter fra Florø, et par nye i Rekved-serien. Snakker her om Rekved #2 Mørk Trippel (9,5%) og Rekved #3 Fransk Sesong (6%). Mon tro om denne Rekved-serien er en oppjustert nylanseringsserie som det Spesial-serien var for et par år siden? En so-called test-serie. Uansett, finnes nok av grunner til å besøkte toppetasjen under festivalen. Ikke bare på grunn av Kinn selvfølgelig, når det gjelder Jopen fra Nederland så har de blant annet på fredagen under den første session med seg en ganske ny berliner weisse, Good Morning Sunshine (3%) samt Cigar City collabo'n Waynes World (6,5%). Siste der en ganske bra rate'a golden ale med decent humlebruk og bagasje som grapefrukt og einerbær. Interessant. Deres Northsea IPA (6,5%) eller Mooie Nel som den også kalles bør også legges i bakhodet. Høstet ganske decent feedback den og. Serveres på fredagskvelden sammen med russisan imperial coffee stout'n Lazy Sunday Morning (12%). På Lørdagen serverer de først den eksperimentelle sorte IPA'n Maria Magdalena (7,6%) sammen med Frans Hals (6%). Siste her er en såkalt Kuit med saisongjær, Kuit er en gammal (nærmest glemt) nederlandsk øltype, en uhumlet stil, så trenger noen bruke en bong på noe spennende og sært, besøk loftet mellom 2 og 6 på lørdagen. Gjerne senere også, for på siste session disker Jopen i tillegg opp med en historisk gruit ale Koyt (8,5%) i tillegg til rug DIPA'n Damiate (9%). Når det gjelder Siren fra UK så er deres 8 representanter under Whats Brewing følgende: På Fredagen, Amigos Britanicos (7,8%) en interessant farmhouse ale med chili, honning og lime, fra trippel-collab'n med Beavertown og Casita Cerveceria fra Vermont. Den solide Westcoast IPA'n Sound Wave (5,6%). Når session 2 drar seg til kommer de med breakfast stout'n Broken Dream (6,5%), det meget interessante Brewdog-samarbeidet som ebbet ned i frukt og melk IPA'n Ten Dollar Shake (6,6%), fatlagrede Caribbean Chocolate Cake (8,4%) og den syrlige grapefrukt IPA'n Pompelmocello (6%). Det var i kortet trekk hva som går ned på Loftet under What's Brewing. Noen fristelser bør det være, mildt sagt. 














Fra Loftet går vi ned et hakk, til der Scene 1 og Scene 2 holder til, er også på dette nivået vi kan skue Ostehuset, en røykeavdeling, bar et cetera. Totalt 13 bryggerier "viser ansikt" på dette platået. Blant annet svenskene Brekeriet, Stockholm Brewing Company, Magic Rock, Weird Beard og Buxton fra England, legendarene fra Stone Brewing, noen italienere osv. Skal ikke valse detaljert innom alle aktørene her, det blir for tidskrevende i et allerede grandiost blogginnlegg. Men kan hinte om at på dette platået kan det gjennom helgen oppleves 104 forskjellige varianter lesk. Kun 2 norske bryggerier kan spores opp her, det ferske nystartede Stavanger-bryggeriet Salikatt og Trondheims lille store stolthet Austmann, har stand på hver sin respektive scene. Kan ta for meg de norske varene først her, angående Salikatt så stiller Bjarte Halvorsen og kona Tonje med følgende meny på fredagen: Under første session blir det tilgjengelighet på APA'n Junction (4,7%) og Imperial Berliner Weisse (7,3%). Har ikke smakt verken den ene eller den andre her, dog har fått lagt noen referanser på butikkpale ale'n Junaiten (4,7%) og butikk-berliner'n Makksure (3,5%). Og godkjent resultat på begge, selv om favoritten blant skatteklasse D-variantene fra Salikatt foreløpig er den pene porter'n slash brown ale'n Jysla Brune (4,7%). Fra klokken 18 og utover på Fredagen kan man få mulighet smake på enda en ny butikkstyrke variant, en APA kalt Homlehåve (4,7%). Nesten samme nametag som Espen Lothe sin butikkvariant av Vestkyst, Humlehaud. Blir også tilgjengelighet på Salikatt sin Imperial Stout (9,5%). Kan bli bra, Halvorsen virker ha ekstra koll på den mørke siden av ting. Overnevnte Jysla Brune (4,7%) blir servert på den første økten på Lørdag, sammen med Farmhouse Ale Brett (8,2%). Og under fjerde og siste session viser følgende duo fra Salikatt ansikt: IPA'n Eglepave (5,8%) og surølet Makksure (3,5%). Det var den totale meny'n. Håper Bjarte og bryggeriet opplever mange bonger i koppen, fortjener det. Videre til Austmann. Regner med det dukker opp noen nyheter her og fra Coop, Sjue og gjengen. De starter i hvert fall med to nye for min del, den engelske brown ale'n Northie Brown BA (5,5%) og den fatlagra sterke pale ale'n BA Bierre De Garde (6,8%). Spent på disse, bør rettferdigjøre noen bonger. Bierre De Garde-stilen virker være inn for tiden, har ikke Bønes og 7 Fjell også noe på gang den veien? Uansett, videre på Fredagen dukker også Austmann opp med enda mer nytt på plakaten, en relativt ny IPA blant annet, som de også dro med seg til både Grunerløkka Ølfestival og Glamat-festivalen i Stavanger i sommer. Snakker om Heads & Stakes IPA (6,5%). Eneste "gamlingen" de virker dra med seg til Whats Brewing er det belgiske sterkølet Stille Natt (9%). Et stikk mot bauta'n til De Dolle? Mulig, uansett et verdig punktum på en verdig øl-meny. Gøy når bryggeriene disker opp med såpass ferske news.


Vel, hva med utlendingene på Scene 1 og Scene 2 da? Noen edle dråper man absolutt bør kjenne sin besøkstid på? Vel, for min del blir det bonger på følgende øl. Først, kan ikke huske jeg har smakt alt for mange sure italienere før, så mulig jeg hadde valset bort på Scene 1 tidlig på fredagen og kjent min besøkstid på Lambrate sin gose Lagrozischi (4%). Ser de kjører resten av dagen med røykøl, lyse humla pilsnere og helles lagere også, men nah, skulle det blitt et gjensyn med Milan-bryggeriet her så hadde det eventuelt blitt Lørdagen. Sier aldri nei til en god rug IPA, fylde ønskes alltid velkommen i humlebuketter så mulig jeg bruker en bong på deres Robb De Matt (5,5%). Brekeriet har jeg alltid hatt sans for, en av mine favorittsvensker ved siden av Brewski, Omnipollo og Beerbliotek. På Lørdagen, fra klokken 14 til 18 så blir det vel en smak av både gose'n Sour & Salt (4,6%) og det tørrhumla surrølet med saaz, Saaza (7%). Svenskene har også en interessant øl med lilac-blomster på fredagen under første session. Anående svensker, Stockholm Brewing Company kjenner jeg veldig lite til skal jeg være ærlig. Ser at en av deres mest populære øl, butikkpale ale'n Hop Hound (4,7%) blir tilgjengelig under første session, så bør kanskje legges en referanse på, blir kjent med kara liksom. Hva med de kjente navnene Brewdog, Stone og Magic Rock Brewing? Noe breaking news den veien? Stone leverer fra seg en amerikansk stout og en belgisk inspirert IPA under første økt på fredagen, og følger opp med Ruination DIPA (8,5%) og en jubileums porter senere på dagen. Lørdagen kan Cali-bryggeriet vise til enda mer kjente merker, bla session legendaren Go To IPA (4,8%), med andre ord, den versjonen som ikke er tilrettelagt for norske butikkforhold. Pluss at de også slår i bordet med Arrogant Bastard Ale (7,2%), Stone IPA (6,9%) og Imperial Russian Stout (10,8%). Skottene har lite nytt for min del å by på under den første session-økten på fredagen, senere på kvelden kommer de med en chili IPA, den virker koselig nok. Snakker Chili Hammer (7%). Lørdagen disker skottene også opp med en ny IPA for min del, en såkalt 'terminally ill IPA', Born To Die 04.11. 2016 (8,5%). Interessant, føler jeg har til gode smake en skikkelig humlesterk banger fra Brewdog, kanskje det kan komme her. Mener, de flekser også opp en chili mango IPA på lørdagskvelden kalt Neon Overlord (7,3%). Når det gjelder Magic Rock Brewing så har de med seg opp mot en håndfull interessante for min del. Først den fatlagrede imperial stout'n med hasselnøtter, Bearded Lady Dessert (10,5%). Kan tenke meg en smak av trippel kaffe porter'n Common Grounds (5,4%). Av de mer humlerike leskene så har de en del alternativer de også. Alt fra den juicye pale ale'n Inhaler (4,5%) til vienna IPA'n Villainous (6,5%). Synes The Upside Down (6%) også virker appellerende, en øl britene kategoriserer som en rainbow yellow ale. Usikker på Simpelton (3%) den ganske så alkoholsvake session IPA'n. Akkurat den får vel stå i fred for min del. Som sagt, rekker ei gå gjennom alle ølene her, smakt lite gjennom katalogen til både Oedipus Brewing, Loverbeer og til dels Beer Project Brussels (med unntak av de som har vært tilgjengelig via polets bestillingsutvalg). Så blir nok en del prioriteringer som må gjøres, men det er en del av kosen. Lovebeer har i hvert fall et faens gigantisk "one to watch" sticker hengende over seg. De har jeg hørt tonnevis av go'ord rundt. Så, Lovebeer, here i come. Og btw, glemte helt vekk Weird Beard og Buxton her. Hvis det er noen av dem som skal få en bong eller to i sin retning så blir det for Buxton sin del Ice Cream Pale (5,6%), ølet de gjorde i samarbeid med svenskene i Omnipollo. Nesten synd ikke de dro med mursteinen Yellow Belly Peanut Butter Biscuit Stout også. Den hadde garantert fått fart i en bong eller to, det er helt sikkert. Det sagt, kan vel ikke nevne Ice Cream Pale her uten også hinte om at Buxton sin Omnipollo-collab Lemon Meringue Ice Cream (6%) også blir tilgjengelig fredag kveld. Og tidligere på dagen blir det også mulighet for deres berliner x2 Double Fruit Red Raspberry Rye (5,2%). Ha stand'n til Buxton i bakhodet, er vel det jeg prøver hinte om. Og når det kommer til meny'n til Weird Beard, vel, personlig er det lenge siden jeg har smakt en god fancy red ale (må vel tilbake til forrige gang jeg drakk Gahr sin Kniksen eller Red Hopster'n til Lindheim) så for min del skal jeg kjenne min besøkstid på Weird Beard sin stand fredag kveld, forhåpentligvis er det da fortsatt tilgjengelighet på deres Duke Of Dank (6,7%). Og når jeg hører beskrivelser som "blended bretted pale ale", ja da tenker jeg at deres Funkwerks 1 (5,5%) også er et bra alternativ. Vel, det var en kjapp foreløpig tankebank rundt hva som rører seg i de to øverste platåene under årets What's Brewing. Kunne dvelt rundt denne tråden i timesvis, men stopper der for nå. Kommer tilbake med del 2 i morgen, er nok fyrverkeri ta av. Enda har jeg ikke hintet mot verken Wild Beer, Brew By Numbers, Evil Twin, Westbrook, Stillwater og andre respektable fjes som dukker opp. Så preikast Abadullah..