![]() |
Jeppe Jarnit-Bjergsø til vestre og Mike Murphy til høyre. Skaperne av unikheten: Big Ass Money Stout |
Som tvillingbror Mikkeller, så kontraktbrygger som kjent også Jeppe sitt respektable øl, Med andre ord, akkurat som gjøken legger han eggene sine i andres reir. Dog, selv om han reiser rundt hele fjøla så prøver han i mange tilfeller skrape sammen et "lokalt-touch" over produktene sine. Da han reiste til Puebla (Mexico) og samarbeidet med bryggeriet Central Cervecera, var det en spesiell kaffetype som sto i høysetet. Resultatet ble en Black IPA med et smaksbilde av både røstet kaffebønner og humledriv. I Taiwan under samarbeidet med 886 Brew var det igjen en IPA som sto på bryggemenyen, med fokus denne gang mer skrudd inn mot Szechuan-pepper (eller "blomsterpepper" om du vil). Så kom turen til vår kjære langstrakte fjellheim, der det fort ble mer ekstremt. Pizza og Penger altså. Hva har nordmenn mye av i en utlending sine øyne? Masse penger og en skikkelig kåthet for frossen pizza, var vel stort sett det som ble konklusjonen. Forståelig, vi (som i Norge) har plenty med dough, elsker pizza Grandiosa. Vi spiser fortsatt 45 millioner frossenpizza i året (eller som Stabburet forteller oss, at det fortæres mer enn 1 frossenpizza i sekundet i Norge). Trist statistikk, også det at hele 200 000 av landets innbyggere gaper over en grandis på selve julaften.

Lervig har pr dags dato nesten en 40 forskjellige brygg med dansken på samvittigheten, mange av de er ulike editions av verdenskjente merker selvfølgelig, men snakker her om bautaer som Beer Geek Breakfast, George, Black Tokyo Horizon (som vi vet Nøgne Ø og skottlands største uavhengige bryggeri, BrewDog også var involvert i). Beer Geek Brunch Weasel (som jeg skal komme innpå senere, mtp særhet) Beer Hop Breakfast osv. Ratebeer-karakterene her er imponerendes over hele linja, sjeldent man ser så mange 100-tall på overall'n. Dette er hva Mike Murphy sa da det ble kjent at de gamle vennene skulle brygge sammen for første gang. "Dette kan også være bra for promoteringen vår. Mikkeller eksporteres til mange land. Vi vil gjerne være gode på både volum og håndverk, og da må vi nå ut til flere". Selvfølgeligheter her, men ja, det vil skinne kraftigere på Lervig etter Money Stout-stuntet. Gikk rykter om at det skulle squeezes ut 18,000 flasker, litt usikker på om det volumet stemmer. Ryktene gikk også en periode på at Big Ass Money Stout skulle bli Norges sterkeste øl, de ville bikke over 20% (I så fall hadde det blitt Evil Twin sin sterkeste og, Jeppe hadde fra før en personlig rekord på sin Westbrook-produserte imperial stout: Bozo Beer på 17,2%. Den kom til og med på gedigne 3 liters flasker). Men det ble ingen ny norsk-rekord denne gang, prosentmåleren endte til slutt på¨17,5%, så slo verken Nøgne Ø sin nye Black Horizon 4,5 (20%) eller den gamle rekordholderen til fjerde generasjonsbrygger'n Harald Berentsen i Egersund. (sistnevnte sin dobbelbokk på 19%, Stelliger Divum, som jeg faktisk hanket inn et eksemplar av senest for noen timer siden. Men tror nok at akkurat det juleølet skal få lov til å lagre seg frem til neste års høytid, minst). Men trøsten får være at Jeppe Bjergsø i hvert fall overgikk sin egen rekord, om ikke annet.
Som dere skjønner, finnes mange nyanser av særpreg der ute, kunne sikkert gravd frem mang et eksempel til som ville slått knock-out på både østers og banan-øl. Kunne kanskje skrevet noen linjer om John Maier fra Oregon-bryggeriet Rogue Ales Brewing Company, der "gjærstammen" for et av bryggene (den Belgiske Ale'n Beard Beer) kommer fra hans snart 40 år gamle skjegg. Usmakelig sier noen, sjefen i Rogue Ales Brett Joyce sier: "You're really not drinking a beard, you're drinking a great beer that happens to have yeast that comes from a beard". Greit få det konstatert, at de ikke tok helt av og kastet noen skjeggduster med i samme slengen. Angående hår, I den sammenheng burde jeg kanskje nevne Kim Odland igjen, som noen år siden opplevde få kattehår i meskegryta, noe som igjen ble grunnlaget for navngivingen av Black Cat Brewing. Og som han fortalte Hugo Ivan Hatland i Ølportalen, at han etter den episoden alltid har brygget med 1 kattehår i meksen, til og med under produksjonen av Ranglerock. Om det er sant? Vel, ironi overføres ikke like lett bestandig i internettland, men konklusjonen får vel bli at Odland er en skikkelig skøyer. Dog liker tanken på at han steppet opp på Bønes med 1 stk svart kattehår i bagasjen.

Men ja, Mikkeller sin Beer Geek Brunch Weasel må dultes innom litt, ølet som i dag brygges av Mike Murphy i Lervig. Snakker om en meget anerkjent stout der ute, og med et ditto særpreg vil jeg si. Grunnet forskjellige elementer, første er at jo at denne mørke deiligheten inkluderer det dyreste kaffemerker i verden (fra Sumatra, Indonesia). Altså, 1 kg med Kopi Luwak koster i norske kroner rundt 10,000. Så kanskje forståelig at Vinmonopolet tar nærmere 100-lappen for en liten 0,33 flaske. Snakker eksklusivitet, men er også der mye av særheten kommer inn, måten denne kaffen blir til på. For før kaffen kommer i de respektive koppene der ute så har de rød modne kaffebærene vært gjennom fordøyelsessystemet til det asiatiske katte-lignende dyret palmesivett. (eller Toddykatt om du vil). Er kun kjøttet fra disse bærene som blir fordøyd, så selve bønnene overlever turen gjennom tarmreisen og ut "daimkrysset". Bæsjen blir da plukket opp av de som måtte ha denne fine jobben, så vasket og renset slik at man sitter igjen med kun bønnene som da i neste steg blir brent. Produseres ca et kvart tonn av dette produktet årlig, så ja, ganske moderat produksjon. Interessant prosess, men litt synd av at det meste av oppmerksomheten har gått akkurat den veien. Er mer i Beer Geek Brunch Weasel enn bare kaffebønnene og 'deres vei', men det er vel ikke like gøyalt snakke om havremalt, bruk av humletyper osv når man just har fått en slik bakgrunnshistorie servert. Uansett, en optimal flott stout med en smooth nese av kaffe og sjokolade, ditto maltsødme i smaken, kaffe, mørke frukter, humlebitt et cetera. Et staut tips til mange av dessertene nå i jula, bare så synd at den i skrivende stund er utsolgt fra leverandør. For min del har jeg allerede stashet den i kjellerboden ved siden av annet snacks til julekosen, som R10 (Rochefort 10) og W12 (Westvleteren 12) og humlefine IPA-eksemplarer fra Ballast Point og Ale Smith. Går en fin høytid i møte, gjør det. Hadde jeg bare fått kloa i en Stille Nacht fra De Dolle nå, så skulle jeg ha sluttet forlange på en stund.

-Bogart.