En av de lengste og dypeste fjordene i verden heter Sognefjorden, og innerst i denne fjorden, ved en sidearm, ligger Flåm. Og i de ''postkort-omgivelsene'', blant stupbratte fjellsider, vakker natur og nydelige fossefall ligger Ægir Bryggeri. Startet opp i 2007 av New York'eren Evan Lewis og madammen Aud Melås. Som på de 8 årene siden oppstart virkelig har klart å skape sammen et respektabelt navn der ute, vunnet mang en annerkjennelse og pris, og går uten tvil for å være en av topp 5 mikrobryggerier i Norge ved siden av Nøgne Ø fra Grimstad, Haandbryggeriet fra Drammen, Lervig fra Stavanger og selvfølgelig Kinn fra Florø. Navnet Ægir stammer som de fleste burde vite fra norrøn mytologi, Ægir var en kjempe (en Jotne i følge sagaen) bror av ilden og vinden. Herskeren over havet, og i følge Odin en av de bedre bryggerne som fantes. Ægirs spisehall er opplyst av gull, og hvert år arrangerer han Æsene til ete og drikkegilde i festsalen sin Brimie (Ægir har jo laget en red lager dedikert nettopp til det elementet i sagaen, kalt Brime, en 4,7% som var tilgjengelig i perioden 2009 til utover 2013 et sted). I Brimie sirkulerte maten og ølet rundt av seg selv, til og med drikkehornene fylte seg opp automatisk. Som brygger hadde Ægir nok av kapasitet når det gjaldt volum i hvert fall, en av bryggedunkene hans sies å ha vært nærmere 1 mil dyp, så skal ikke stå på det.
Tar for meg sortimentet til
butikkstyrke først, her har de stort sett 1 variant i hver sjanger
tilgjengelig. Kan før jeg begynner, hinte litt om at grunnet sprengt kapasitet i 2010 så ble stort sett alle bryggene til butikkstyrke brygget av belgiske De Proefbrouwerij (kjent for å kontraktbrygge mang et øl fra nomadebryggere som Mikkeller, To Øl, Gypsy Inc, Beer Here og diverse). Men de tidene er over, sommeren 2012 tok Flåm over all produksjon. Kan begynne med Hvete-ølet, som er i belgisk stil,
kalt Witbier, enkelt og greit. En wit som sies inneholde ''standard''-ingredisene koriander og appelsinskall, bare litt mer enn
det som er vanlig. Minner også på at Witbier'n til Ægir ble i
utgangspunktet lansert med en prosent på 5,5. Neste er amber
ale-klassen, der de til butikkstyrke i dag kan skimte med 2
varianter. Den ene er Helesey Sommer Red Lager, og som navnet antyder
egentlig er en sesong-vare, forbeholdt sol og deilige temperaturer.
Men det virker som den selges mer eller mindre året rundt (om det er
butikkene som ikke får solgt unna, og derfor kan tilby lesken året
rundt skal ikke sies med for stor sikkerhet). Uansett, virker som den
er å finne i butikkhyllene på vinterstid også, litt sånn som
sommer-varianten til Espen Lothe, Rosa Kinn, som også virker være
en del av standard-sortimentet nå om dagen. Den andre amber'n er
Rallar Amber Ale, kanskje en av de mest fyldige og flotte amber-ølene
i butikkstyrke pr i dag, har en forkjærlighet til Rallar'n når den
akkompagneres til nydelig spekemat. Når det gjelder session IPA, så
representerer Ægir den sjangeren med sin medalje-vinnende Vetlebror,
en easy-goin lesk med Galaxy og Galena-humle. En butikk-IPA som etter
min mening blir sovet litt på, burde rettferdiggjort mer hype (i
likhet med Qvart Ølkompaniets Session IPA). Som tidligere hintet til i bloggen, så vant jo Ægirs Vetlebror sølvmedaljen for beste lyse ale under årets AIBA-utdeling, Australian International Beer Awards). Nagelfare Nut Brown Ale
representerer den brune klassen, som navnet tilsier, har ølet her et
mer fremtredende nøttepreg. I blond-klassen finner vi den kjente og
staute Bøyla, som egentlig er lillebroren til Ægirs pol-variant
Bryggve Blond Ale (kan si, som det Kinn sin Humlehaud er for
Vestkyst). I Porter-klassen har Ægir kanskje en av sine bedre til
butikkstyrke, nemlig Sumbel Porter. Som for et par tre år siden ble
kåret til ''årets butikk-øl'', uten at jeg i skrivende stund
kommer på kildene til akkurat den ytringen. Men er mange der ute som
mener at denne er en av de bedre Ægir kan by på av
butikkvariantene. Dag Citrus Pale Ale må heller ikke glemmes, ditto
med Haustgule Lauv Marzen, sistnevnte et oppegående eksempel på et typisk godt ''oktober-øl''. Jaggu sa jeg smør. Jepp det var en kjapp gjennom gang av
dagens tilgjengelige fra Ægir, med tanke på low-alcohol goodies.
Når det gjelder polstyrke så skal jeg
ikke gå gjennom hele lista her, skal bare ta for meg noen bautaer
som går for å være noen av Ægir sine aller tyngste varer. Hva bør
man trekke frem? Vel, kanskje noe bekmørkt, som 'en natt uten måne' som produktinformasjonen omtaler Ægir Natt som. Ja, imperial porter'n er en verdighet som bør trekkes frem, den og ikke minst limited-edition-versjonen vi kjenner som Lynchburg Natt. (lagret på Jack Daniels-fat, og som er en av de best rangerte
ølene til Ægir på ratebeer). Nevnte den Australske AIBA-kåringen over her, en av verdens største ølbryggingskonkurranser, vel, både Ægir Natt og Lynchburg-versjonen kunne begge returnere til Norge igjen med en respektiv sølvpris hver fra 'down under'. (Lynchburg Natt endte også på 15. plass på Ratebeer sin liste over de beste Imperial Porterne i verden 2013, på samme liste endte Nøgne Ø og Terrapin Imperial Rye Porter på tiende). Men angående øl med god feedback på nett, så kommer man sjeldent utenom kollabo'n Evan Lewis gjorde med New Zealand-folkene i Garage Project. First Wave Pasific Oyster Stout fikk stort sett
gode tilbakemeldinger over hele fjøla. Skal komme tilbake med topic
rundt samarbeidsbrygg senere. Kan ikke glemme det stolte flaggskipet
India Pale Ale heller, kåret som mange vet til årets øl 2012. Uten
tvil en av de foreløpig største milepælene så langt fra Flåm,
som ryktene sier Ægir sin IPA vi kjenner i dag har tatt ''11 years
in the making''. Uansett om det måtte være rett eller ei, må skyte
inn at den uansett passer utmerket til røkt mat. Føler det er rett
og rimelig trekke fokuset inn på APA'n Harvest Ale også, samt en
viss dobbel kalt, Skumring. Sistnevnte som opprinnelig var en variant
av Ægir sitt Juleøl i 2011, kalt Julebrygg. Men salgstallene var så
bra at vinmonopolet ville ha det som helårs-øl, noe det ble, under
nevnte merkelapp 'Skumring' (samme navn forresten som Berentsen sin
butikk-brown ale). Kan ta med da, at det nye juleølet fra Flåm ble
da gitt navnet:Ylir ''Den som steller til moro'.
Ægir Embla Basil, samarbeidsbrygg
mellom Flåm og Tønsberg, Ægir/Færder. Hovedaktørene her var
Aud Melås og Tone Kruger. (kan ikke glemme den tidligere bryggeren
hos Nøgne Ø, Anna Vignoli eller den tidligere Heiniken-representanten, Elisabeth Healy heller, som begge om nå jobber i Flom-bygda så vidt jeg har forstått).
Selvfølgelig var det madammer i bresjen for dette produktet, ble jo
lansert til ære for den internasjonale kvinnedagen 8. Mars i år
(bør nevnes at det i år ble feiret 100 års jubileum her hjemme, så
forståelig at noen tok engasjementet. Noe Hege Ramseng i Bryggeri og
drikkevareforeningen gjorde, og ble pådriver for prosjektet). Embla,
som i følge den norrøne historien var navnet på den første
kvinnen på jorden. Når det gjelder årets utgave av "kvinne-ølet" som skal lanseres, så er det et samarbeidsprosjekt mellom Mia fra 7 Fjell, Maya fra BD57 (BrewDog-baren på Grunerløkka) og Julie fra Grunerløkka Brygghus. Navnet er foreløpig usikkert, men planlagt lansering er på Humlepupp-ølfestival 8. Mars.
Drar tråden videre mot kollabo-brygg
og diverse eksklusiviteter, for i forhold til Nøgne Ø, Lervig,
Haandbryggeriet så samarbeider kanskje ikke Ægir Bryggeri i like
stor skala som de overnevnte bryggeriene virker gjøre. (Samme kan jo man si om Kinn Bryggeri, som ikke akkurat virker ha mest fokus på kollab-siden av ting) dog Ægir har steppet bra opp de siste årene, pipen virker fått en annen tone. Vært ganske så aktive på collab-fronten i det siste. Etter oppstarten i 2007, så gikk det noen år før de blant annet
begynte brygge eksklusive lesker for andre. En av de første måtte
vel ha vært Kanel-ølet fra 2009 som de brygget for Hønsehagen
Vinkjeller på Førde. 2000 flasker ble det den gang, en prosess som ble repetert tre år senere. Snakker om et overgjæret øl på 6% med toner av kanel og karamell.
Et par år senere (2011 ish) brygget Ægir et par sorter for
den givende stavanger-pub'n Cardinal (bildet), øl kun tilgjengelig fra tapp.
Først ut var Belgian Golden Ale, før Cardinal Double Chocolate
Chili Stout entret banen, også et øl som har motatt decent med
mengder av god feedback. Det å brygge eksklusivt for puber er ikke
no' breaking news for Evan Lewis og gjengen i Ægir. Nevnte tidligere
Bakgården Pale Ale som ble disket opp for Bakgården Både & i
Kristiansand i 2014, samme gest gjorde Ægir tidligere i år da de
også brygget en Saison til tappekranene på Bergen-restauraten Bare
13. Andre sjeldenheter som kan nevnes er jubileumsølet de lagde for
Dickens & Kontoret i 2012, en Kølsh. Personlig syntes jeg
Aquatosk var en interessant nytelse, et festival-øl som kun ble
servert på Haandbryggeriets Haand-festival i 2013. Kan kalle det en
lagret festival-variant av den mer kjente DIPA'n Ratatosk, (og med ''rester'' av eldre lagrings-øl fra blant annet Lynchburg Natt og Dirty Blonde, samt akevitt et cetera. En god blanding. Uansett, nok av
godsaker, står ikke på det. Som Evan Lewis selv sier, ''er ikke
etterspørselen det står på, er hvor mye man klarer produsere''.
Sant sant.
Over til tyngre kollabs, tar det mest kjente
først. Kommer ikke utenom det ikke alt for gamle samarbeidet mellom
Ægir og Beavertown fra London. Kom en god konklusjon ut av det
bryggetreffet for å si det slik, gir selv meget god rating til Bæver
Double White IPA. Håper den ikke forsvinner for fort ut av
sortimentet rundt om. (Beavertown som også har jobbet sammen med Lervig Aktiebryggeri, lanserte The Gose Strikes Back for snaut et år siden vel). Av nyere samarbeid har vi jo kollaben med svenskene i CAP (Curious Audacious Products), ølet Ryllik Saison traff jo markedet her
hjemme på sensommeren i år. Har
noen flotte Saison-varianter på markedet nå Ægir, som gjør at man nesten
glemmer den tidligere Saison-stoltheten som en gang i tiden ble gjestebrygget av
David Dudek (tidligere brygger hos Nøgne Ø og Møllebyen
Mikrobryggeri, Moss). En Saison, som egentlig var beregnet
som et 'engangstilfelle', men der etterspørselen igjen nærmest
forlangte flere batcher. Noe som skjedde, var vel i produksjon frem
til 2011 tar jeg ikke feil. Ang Saison, så blir det for dumt
ikke dulte innom collaboen Ægir gjorde med Boulevard Brewing Company
i 2013, de fleste som har lagt tunga på Ævenue Collaboration Saison
skjønner hvorfor jeg sier akkurat det, for god til å samle støv
rett og slett. Ære til Cask Norway for det brygget. Og når det gjelder Kansas-bryggeriet Boulevard Brewing Company, så er det folkene bak blant annet Tank 7, som sikkert mange har observert i hylle-sortimentet på polet. Kanskje ikke alle som er klar over at det er Boulevard sin, men det er det, er en del av Smokestack-serien).
2011 var året da Kjetil Jikiun fra
Nøgne Ø og Evan Lewis slo hodene sammen og kom dallet frem
oppskriften til Kollaborator. En dobbelbokk, som skulle brygges hver
for seg. Med andre ord, samme oppskrift, der forskjellen stort sett lå i vannet. Interessant at da ølene ble lansert så
fortalte ryktene at den ene lå på 7% og den andre på 8,6%, hvorfor
skal være uvisst. Uansett et interessant stykke øl-historie som jeg
dessverre aldri fikk en referanse på. Tidlig i år brygget også
Ægir for Vossakjøt, en tradisjons ale på 4,5% med navnlapp Staut Vossing (som utrolig nok bærer samme navn som ølet til Voss Bryggeri, må ikke forveksles. Dog, kan virke som det er litt rot med både moral og rettigheter blant visse aktører i Hordaland). Uansett, Rakfisk-produsenten Jørn Wangenstein AS var også innom Flåm og
fikk unnagjort et rakfisk-øl etter gamle oppskrifter fra Valdres.
Snakker Wagensten Rakøl, som i likhet med Vossingen over her også
er et øl til butikkstyrke. Dog fikk aldri sett den fysisk der ute i
butikkhyllene, kunne vært interessant den også. Av ''rakfisk-øl'' (ja, som en sub-sjanger) så har jeg kun fått testet Atna sin, så trenger kanskje streetche horisonten litt ned den sideveien. Siste jeg vil hinte om denne kvelden
er Ægir sin forkjærlighet for whisky. Vi vet fra før av at akevitt har vært oppe på agendaen tidligere, les: Ægir Yggdrasil Akevitt. Men ja, whisky er også fokusert på, er flere eksempler på kollaboer med den lesken som stikkord. Første jeg kom på var
samarbeidet med svenskene i Mackmyra (første whisky destilleriet i
Sverige) der konklusjonen utifra det arbeidet ble Gævle Wee Heavy
Barrel, en godsak som ble fat-lagret i 3 måneder på whisky-fat. Kan
skrive under på samme dom som Apertif gav fra seg, enkelt og greit
et ''stort og velkomponert øl''. Det nyere samarbeidet med irene i
Teeling Whisky har jeg foreløpig til gode smake på, preiker The
Revival Irish Whisky Barrel Stout. Vel, stopper tasten her, var en lett og
ledig gjennomgang av litt snacks fra Flåm, hvilket bryggeri det skal
dveles over neste gang forblir usagt, men har lyst til å peke
peilepinnen mot Hillevåg anytime soon. Mike Murphy fortjener all
spotlighten han kan få, også fra små forums som dette. Til neste gang, husk, måteholdent måtehold er best, umåtelig måtehold skader bare måteholdsaken.