_

fredag 11. desember 2015

Prat, Prat, NorgesMesterskap



''Bjørnungene'' (0,33 flaskene) Var i mange år
 eneste lovlige emballasje i konkurranser.
 Disse flaskene er nå i ferd med å bli faset ut.
 Derfor har man nå justert opp reglene for
 hva slags flasker man alternativt kan bruke
. Bjørnungene vil bli tillatt et par år fremover
 (maks ut 2017 sikkert). Nye reglene omfatter 
at man kan ta i bruk halvliter flasker, brune 
glassflasker vel og merke. 26mm kronekork
, standard altså. Diameter som ikke overskrider
 74 mm, høyde mellom 250 og 275 mm. 
Ingen logo eller tekst preget inn i glasset,
 (dog reglen at flasker fortsatt skal være helt
 fri for etiketter og merker gjelder selvfølgelig
 fortsatt).  
Når kanskje en godt voksen dedikert øl-brygger tenker tilbake på sine 'milepæler', så er det sikkert noen eksakte pin-points som stikker seg mer ut en andre. Noen vil kanskje trekke frem første gang mann fikk brygget ølet sitt hos et spesifikt bryggeri. som det Gahr Smith Gahrsen trakk frem som et av hans høydepunkt, da han og Kim Odland i Black Cat Brewing (kanskje norges første ''gypsy brewers'') fikk brygget Imperial amber-ølet sitt hos Mike Murphy og Lervig Aktiebryggeri. Eller hva med følelsen av første gang se sitt eget øl stå stolt og oppreist i butikkhyllene, er i hvert fall det Jan Halvor Fjeld trekker frem som noe av det stolteste. Spesielt da han fikk se sitt eget brygg 'Humlehelvete' (eller ''Two Captains'' som merkelappen i dag lyder) blottlegge eksistensen sin i en butikkhylle på USAs vestkyst. Enig at det høres ut som en god følelse ja. Mange minnerike scenarioes man sikkert kan trekke frem. Skal dvele over en annen, for regner med at det å vinne norgesmesterskapet i hjemmebrygging også veier hindsides mye for de som har vært så dyktige tatt skalpen på den tittelen. Så jeg vandrer litt løst og ledig gjennom NM-historien de siste årene. Hva er det som sitter igjen i tankebanken? Hvem hadde spotlight på seg? Vel, når vi drar strikken tilbake til sent 90-tallet, så er det noen kjente navn som popper opp. Jens P. Maurdal er en av dem, mannen som senere ble en av grunnleggerne av Drammens mikrostolthet Haandbryggeriet. Altså, er det 3 navn som de siste årene på 90-tallet og helt i børjan på 2000-tallet som bør nevnes i NM-sammenheng så er det nettopp Jens P Maurdal, bodøværingen Erlann Eldorsen (som jeg skal komme tilbake til) og selvfølgelig Enno Swets fra Heggedal, på mange måter et bryggeikon han også. I 2001 vant overnevnte Maurdal publikumsprisen for sin Konnerud Pils. Var også året der både Kjetil Jikiun og hans kommende Nøgne Ø kompanjong Gunnar Wiig dro av gårde med noen priser hver. Wiig fikk noen medaljer for sine lyse ale (intet overraskende det) og Kjetil Jikiun vant gull og sølv i den mørke ale klassen med henholdsvis 'Port-I-Natta' og 'Jeg er Havren'. moro se tilbake på den tidens ''no-names'' med tanke på hva slags navn mange av dem har i dag, og hva de har utrettet på sine respektive hold siden den gang. Men også ha i bakhodet her at interessen og oppslutningen rundt et brygge-nm på dette tidspunktet var 'slikk og ingenting' i forhold til slik tilstandene er nå. Det har som mange andre ting i businessen ekspandert til de grader


Men kan begynne i motsatt ende, starte opp med preik rundt vinneren av årets NM (2015) som ble Petter Fornes (bildet) og hans sure lesk Bahrainer Weisse, en Berliner Weisse og i likhet med den nydelige Gose'n til Qvart Ølkompani så er også denne lett og ledig med sine tre små prosent. Som dommerpanalet konkluderte: ''ølet er ekstremt typeriktig, og det er fyldig og komplekst til tross for at ølet er så lett''.Ikke bare fikk Petter Fornes gleden av å bli med til SKM (Skandinaviske mesterskapet i hjemmebrygging, som alle vinnerne av NM automatisk blir med i) men han fikk i tillegg gleden til å stikke av med den gjeveste prisen også der. Prisen ble forresten delt ut i Mai under festivalen til de Danske Ølentusiastene i København. Andre nordmenn gjorde de også skarpt, Tarjei Skeie (som fikk sølvmedaljen i årets NM) fikk fjerdeplassen med sin Svoger Stout. Mens Kåre Kristiansen (bronseplass i årets NM) fikk sjetteplass med sin engelske brown ale Den Brune Øllen. Selvfølgelig så vil også vinneren av årets NM få tilbud om å få ølet sitt brygget på Kraftstasjonen på Rykene, så skal bli spennendes legge denne under lupen når release'n en dag treffer polutvalget (når enn det måte være, kan umulig være lenge til). Tom Young på Nøgne har jo tidligere blitt sitert på at: ''bryggingen av NM vinneren er et av høydepunktene i året, også for de på bryggeriet''. Angående Nøgne Ø, sitter her med en double-date foran meg i form av Kriek Of Telemark (samarbeidet med kisebærene fra Gvarv, stedet i Telemark som kan skryte av de deiligste sommertemperaturene Norge har å by på) og Gottes Hulfe In Der Noth. Sistnevnte som jeg skal dulte innom nå..


For det var 2014 året da duoen Thomas Hellberg Hagen og Geir Ølnes ble kåret til årets hjemme-bryggere for porter'n deres, overnevnte Gottes Hulfe In Der Noth, som interessant nok først ble lansert i Juleøl-sirkuset 2013, men fikk 'stryk-karakter'. (Fikk en feedback som lød at det langt i fra var noe typisk juleøl vi snakket om her, men det sagt, en helvetes god porter). Og det er nettopp denne mørke porter-sjangeren som ligger bryggernes hjertet nærmest. Er i hvert fall den slice'n av kaka de har hatt mest fokus på. 'Gottes Hulfe In Der Noth er navnet på den dype, rike sølvgruva som reddet gruvesamfunnet Kongsberg med rike forekomster da den ble funnet. Vel andreplass i årets NM ble Sigurd Øien og hans hjelpere fra Kristianiastudentene Haandbryggerlaug. Deres representant-lesk var en røykøl med navnelappen Darker Christmas. Bronse gikk dette år til John Nordgaard og hans Highlander, en skotsk sterk øl. Av andre deltakere verdt nevne dette året så fikk Stjørdal-malteseren Roar Sandodden sølv i Spesial-klassen for sin tidligere nevnte Alstadberger, rett bak Gard W Karlsnes sin Åss Weissbier. (Sistnevnte som også bør være et hode merke seg, Karlsnes fikk også sølvmedalje i Imperial-klassen med sin Stout: Madr, samt at han i tillegg røsket med seg bronse i klassen: belgisk, for sin Odel). Det var vel i grove trekk navnene verdt merke seg fra fjoråret. 


Monkey Brew, Trondheim
I 2013 ble bryggerhelten Jorg Solheim for dobbelbokk'n Jesus. Nummer 2 ble John Petter Jahr for hans Episk APA  og tredjeplassen gikk til Torleif Haug sin Margidobrygg Porter. Tarjei Skeie som gjorde det skarpt i årets NM også, fikk her heder i form av en bronsemedalje i Mørk Ale-klassen for arbeidet på sin Gamle Glør. Angående vinneren her, Jorg Solheim, så gjorde han det riktig så godt i IPA-klassen også, hanket inn gullmedaljen også der for sin Citric Galaxy. Samt at Jorg og bryggekompis Pål Rolfsen vant begge sølvmedaljen i dark ale-klassen for samarbeidbrygget Triachina. Monkey Brew-gjengen Solheim, Rolfsen og Bjake Vang har tidligere mang et år bak seg som hjemmebryggere i en loftsleilighet i Møllenberg, Trondheim, moro se at arbeidet høster. Prisen er visst dedikert alle tre, selv om visse diplomer kun huser et navn. Den nevnte triaden vant tre førstepriser og tre sølvpriser fordelt på 8 sjangere, sterke tall det for trønderene. Publikumsfavorritten dette året ble forresten Gvarv sin Hops Up, noe som igjen forsterker påstanden om at Telemark 'is the place to be'. Det fylket huser mange oppegående bryggere nå, igjen synd måtte oppleve at Fjellbryggeriet måtte legge inn årene, men heldigvis er det mange likesinnede igjen på den siden av fjellheimen. Uansett, tradisjon tro så brygget også Nøgne Ø også årets vinnerøl, men navnelappen Jesus ble selvfølgelig ditchet, til fordel for Primator. Som nevnt, en maltfokusert dobbelbokk på 8% med en IBU på kun 29.  

Vinneren i 2012 NM ble Helge Elvheim og hans Eikebokk, og litt interessant er det at godeste Elvheim ikke ville la vinner-ølet sitt bli brygget hos Nøgne Ø. Et element i NM-historien her som gjør at 2012 vil bli husket litt lengre. Sikre kilder sier at ølet var basert på en forholdsvis avansert bryggemetode som er fult mulig hos en hjemmebrygger få til, men vanskeligere oppskalere til et større bryggeri. Men men, synd var det. Helge Elvheim fra Sjetten ble i hvert fall den gjeveste vinner dette året. Verdt å nevne at blant de tre finalistene dette året så var også Austmann's egen Anders Cooper (bildet) blant topp 3. Den tidligere bryggeren hos Espen Lothe og Kinn var representert her med lesken: Magie Noire. (en øl som han vant stout-klassen med). Eikebokken til Elvheim vant foruten selve tittelen ''årets brygger'',også klassen ''årets spesial og hvete-øl'' foran staute navn som Jorg og Rolfsen i Monkey Brew (med sin Zwarte Bes) og de kommende bryggerne av Ringnes Baltic Porter: Steinar Hamre og Anders Christensen med sin SH Hveteøl. Helge Elvheim hanket også med seg en sølvmedalje i Lys Ale-kategorien med sin Bjarne Bitter. Publikumsfavoritten dette året ble Martin Andersen og Daniel Sjulseth sin Dr Klems Svart Ipanema. (4 typer malt, 4 typer humler, en american style black ale med amarillo, cascade ,citra, chinook).


2011 ble vinneren Erlann Eldorsen (bildet) med sin Rauchbier. Anders Kristiansen og Steinar Hamre safet inn sin andreplass med Barselstout. Mens Helge Elvheim (vinneren av NM 2012) kom på tredjeplass med sin Bjarne Hell (en Munchener Helles, som forresten vant sin lys lager klasse foran blant annet Jan Halvor Fjeld sin Tjekker'n. Tidligere nevnte Jorg Solheim og kompisene Rolfsen var representert med Apen Nelson i Lys Ale-klassen, men hadde lange avstander opp til vinnerølet i den klassen som ble Rosa Berlinerbolle av Gustav Fosseid. (som også bør være et navn for bøkene når man dykker ned i NM-historikken). Hadde også dette året en decent plassering i Sterk Spesial-øl-klassen med sin sølvplassering for Drodleporter 1 pluss en topp 5-plassering i mørk Lager-kategorien. Uansett, Erlann Eldorsen sitt øl ble også tradisjon tro brygget på Rykene, Holy Smoke ble merkelappen på ølet. (hallertau & tettnang humle). Må bare nevne det at på denne tiden i 2011 kom det mang et interessant slipp fra Nøgne Ø forruten hjemmebrygget til Eldorsen. Kan nevne Ægir og Nøgne Ø sin dobbelbokk, Kollaborator. Nøgne Ø sin Pumpkin Ale ble sluppet (opprinnelig brygget for Seattle Pumpkin Ale Festival). Jikiun var på besøk hos Amundsen Bryggeri & Spiseri også, og ut av den visit'n kom Imperial Dunkel Wit. Norges første rødbete-øl kom også på banen da Nøgne lanserte Reddal Red. Men de aller største nyhetene denne sesongen ble vel uten tvil Black Tokyo Horizon. Collaboen mellom skottlands største uavhengige bryggeri: Brewdog, Nøgne Ø og en av verdens beste ''sigøyner-bryggere'', Mikkeller. Til de som er uvitende om brygget så kan jeg si at Black Tokyo Horizon har tatt utgangspunktet i Nøgne Ø sin Dark Horizon, BrewDogs Tokyo og Mikkeller sin Black. Tidligere var dette samarbeidet et øl som kun var blitt brygget hos BrewDog. Andre store nyheten denne tiden var selvfølgelig også collabo-ølet Beer Geek Desert i regi av Nøgne og Mikkeller denne gang. 

Humlehelvete og Jan Halvor Fjeld er stikkordet for 2010. Fjeld som i likhet med Nøgne Øs Kjetil Jikiun også har erfaring som flykaptein. Kan si, den logiske forklaringen på hvorfor Humlehelvete-ølet hans senere byttet navnelapp til ''Two Captains'' da vinner-ølet senere ble brygget på Nøgne Ø. Ølet som kan vel kategoriseres som et av de aller beste NM vinner-ølene som har vært så langt. Sier litt det når ølet i seg selv blir en del av standard-sortimentet til Nøgne, tegn på at noe er riktig så godt. Og det er det, en av de bedre DIPA'ene der ute jeg har lagt tunga på. I hvert fall fra Norge, rangerer denne og Ulriken til 7 Fjell ganske så høyt oppe. Dette var også nok et NM der Erlann Eldorsen gjorde det skarpt, og ble belønnet med en gullmedalje for beste mørke lager for innsatsen med Smoke On The Water (rett foran nesa på Jan Halvor Fjeld sin Marsøl). Overnevnte klasse var også representert med navn som Øyvind Gryt, den ene halvdelen av det kommende Grim & Gryt bryggeriet som nå har sett dagens lys. Halvor Fjeld som på sin side vant klassen mørk ale med sin Westcoast Amber, Gahr Smith Gahrsen var også en av kandidatene i samme katergori med sitt bjørnebær-øl Andrimne Bramenbier, som kom til slutt på fjerdeplass i den kåringen.


"Som en liten artighet kan det nevnes
at jeg i begynnelsen av Februar spiste
middag sammen med Kjetil Jikiun på
Naboen i Bergen. Jeg hadde tatt med
noen flasker hjemmebrygg for anledn-
ingen, blant annet barley winen som
skulle vinne NM noen måneder senere.
Det første Kjetil sa da han smakte den
var: 'dette ølet skulle du ha brygget
kommersielt!' Så han fikk altså rett"
-Gahr Smith Gahrsen, bryggsjef 7Fjell
Kan ta resten av den løse NM-historikken i stikkordsform. I 2009 var det bryggeikonet Gahr Smith Gahrsen (bildet) som vant konkurransen med sin Andremine Barley Wine, som senere ble brygget hos Nøgne Ø under merkelappen. ''Andhrimnir Barley Wine''. (Var forresten første gang Nøgne Ø begynte brygge vinner-ølet fra NM). Forskjellen mellom hjemmebrygget til Gahr og sluttproduktet som kom ut fra Rykene var blant annet at i NM-ølet opprinnelig var basert på belgisk malt fra malteriet Castle, mens Nøgne Ø-varianten inneholdt det noble engelske Thomas Fawcett-maltet. Basisen i ølet består uansett av Pale Malt, opp til åtti prosent. Og humle-variantene her besto av East Kent Goldings og Brewer's Gold (sistnevnte brukt som 'bitterhumle') Det om det. Skal nevnes her at i det Skandinaviske Mesterskapet dette året var det røyk-ølet Up In Smoke som gikk helt til topps, med allerede nevnte brygger Erlann Eldorsen. (Gahr Smith Garhsen tok fjerdeplassen med Andrimne Barley Wine, og må heller ikke glemme Cascada Pale Ale'n til Bjørn Magne Idland og Merete Antonsen).  2008 var året til Trygve Torsteinsen og Rune Arnesen, vant for sin Holmen Graa Havrestout og kunne da sikre seg som seg hør og bør en tur til den Skandinaviske Bryggefinalen i tillegg (der de i også kunne ta med seg Holmen Graa Nyttårsbokk, siden den også fikk en ganske så respektabel plassering). Andre navn verdt merke seg fra dette året er Ola Nome og hans Belgisk Dubbel. Gahr Smith Gahrsen viste ansiktet dette året også, fikk blant annet hanket inn en sølv i mørk ale-klassen med Andrimne Extra Stout samt en gull for Andrimne Mid Atlantic IPA i klassen: lys ale. I 2008 ble det også satt rekord, tallene den gang kunne vise til at det var 68 brygg representert, noe som igjen tegner et bilde på at ja, ting har eskalert. Gahr Smith Gahrsen var også en god joker i NM 2007, vant noen medaljer her og der, blant annet klassen lys ale, den gang med Andrimne American IPA. I konkurransen denne gangen dukket også Espen Lothe opp, og vant 'spesial-øl klassen' med St Sunniva Trippel, et brygg han likegodt vant hele norgesmesterskapet med. Synd ikke Nøgne Ø fikk æren av å brygge nettopp den drikken. Espen Lothe vant også NM i 2006, imponerende nok. Da med ølet Tykjen. Kunne også samme år vise til en sølvmedalje i mørk ale-sjangeren med Blackout Stout, samt den gjeveste medaljen i klassen lys ale for Whiteout Weizen Bamberger Rauchweiss. Smith Gahrsen noterte seg også i 2006, noe vi også kan si Joakim Ruud fra Oslo gjorde. (nevner Bragepilsen som tok gull i sin klasse, Blut Und Weisen som endte opp som publikumsfavoritt, sterkølet Old Dirty Bastard osv. 


Gunnar Wiig, brygge-ikon,
grunnlegger av Nøgne Ø
 (sammen med Kjetil Jikiun)
samt Atna og Laagen Bryggeri,
Både Gahrsen og Ruud hadde også et givende år i NM 2005, der de begge røsket med seg en del respektable plasseringer. Gahr Smith Gahrsen ble her for første gang NM-mester, da akkkompagnert med sitt brygg Andrimne Imperial Stout. Espen Lothe var også her blant topp 3 overall. Året før, i 2004 var det Lars Selven som gikk til topps med sin Oldermannens Trippel. Espen Lothe tok dette året sølv i kategorien 'sterk spesial-øl' med sin Flattulator, og Joakim Ruuds Botsen IPA vant lys ale-kategorien. Henrik Svalheim vant NM i 2003 med Harry Porter, ellers representerte både Espen Lothe og Gunnar Wiig med diverse varianter øl dette mesterskapet. 2003 ble vel det siste NM-mesterskapet for Wiig sin del, og avsluttet riktig så bra også, tok andreplassen i lys ale-klassen med sin Kolsh. Men det var i 2002 det virkelig løsnet for Gunnar Wiig, han vant mang en klassekåring med henholdsvis Munchener Dunkel, Munchener Helles og Weissbier-ølene sine (som hintet til, ikke overraskende at han representerte i de klassene, er jo sjef over den ''lyse lesk'', Wiig). Kan jo også ta med at Kjetil Jikiun's Evig Eies Kun Det Tapte tok sølvplassering i spesial øl-klassen. Så, den kommende Nøgne Ø-duoen gjorde det ganske decent i oppkjøringen mot det som (året etter) skulle bli begynnelsen på noe mye større. 



-Bogart