_

tirsdag 7. februar 2017

Fra Gudbrandsdal Til Tigerstad ..og Videre




Tenkte det var greit nå etter flere innlegg med fokus rundt awards og nyhetslipp å dra tråden tilbake litt til noen av de forskjellige "nye ansiktene" som har poppet opp på den norske ølscene den siste tiden. Har jo skjedd litt siden sist, kan starte med Gudbrandsdalen. Lom Bryggeri ble startet opp i 2016. Ølene produseres på et tsjekkisk brygghus med kapasitet på 1000 liter. Totalt 10 stk gjæring og lagringstanker har det blitt. En realistisk målsetning her sies å ligge på en årsproduksjon på 50,000 liter. Bryggeriet eies av Orgo Holding SA og Kvervill AS (Ola Gjeilo) som holder stand ved drifts-bygningen til Håvard Grjotheim i Lia i Lom. Første tappingen fra låven der ble gjort i slutten av November i fjor, da deres lyse lager Lomb Nr 1 (4,7%) fikk æren av å bli deres jomfrubatch. Senere dukket det opp en mørk lager kalt Lomb Vinternatt (4,7%) med ingredienser som nellik, stjerneanis, ceylonkanel og appelsinskall. På Untappd pr i dag står bryggeriet oppført med 8 forskjellige lesker, dog på Ratebeer står Lom Bryggeri oppført med 13 forskjellige. Likt for dem begge er at alle ølene herfra plasserer seg inn under butikkstyrke-paraplyen. Når eventuelt tyskern Jens Niemann og resten av gjengen skal begynner squeeze ut sterkere øl er uvisst, men interessant at de har såpass med fokus på øl rundt 4,7%. Bra for butikkene og spesialutsalgene der ute. Noen samarbeid har det også blitt plass til, foreløpig kan de telle 2 collabs på samvittigheten. Begge resulterte i øl i sjangeren: lager. Sammen med Balder Brygg lagde de Kræmar Ale (4,7%) og med Tya fra Årdal ble konklusjonen ølet Høgruta (4,7%). Premium lager'n Ljost (4,7%) virker være best-seller'n foreløpig, i hvert fall det ølet med flest check-in's så langt. Overnevnte Høgruta har også decent med tilbakemeldinger fra Untappd. Av andre øl verdt nevne har vi den mørke lager'n Myrt (4,7%), amber/vienna lager'n Raudt (4,7%) og session IPA'n Martnas Øl (4,7%). Av øl som er listet opp på Ratebeer finner vi også Lomb Røyk (4,7%), tradisjonsølet Lomb Rug (4,7%), fruktølet Lomb Krekling (4,7%) tysker'n Lomb Hvete (4,7%) og Bayerische Helles (4,7%). Fleste av disse har man hatt mulighet smake på viss man blant annet har kjent sin besøkstid ved turisthytten Spiterstulen 1106 moh i Visdalen i Jotunheimen. Noe sikkert mange har, visst ikke har man her nok en god grunn for å tråkke opp vår trofaste fjellheim. Det sagt, går rykter om en stadig bredere tilgjengelighet denne veien, igjen takket være mang en Gulating sjappe der ute. Bergensere kan ta turen til Loddefjord vet jeg, Gulating Lillehamer og Gjøvik representerer øl fra Lom, og samme gjør Tommy Helland i Gulating Trondheim. Men er nok flust av andre steder også, Haugesund, Kristiansund, Sandvika osv. Håper de dukker opp sørpå også snart, kunne tenkt meg en referanse.


Over til et nytt bryggeri fra hovedstaden igjen, Siste Sang lyder navnlappen. Samme navn som Kaizer Orchestra pale ale'n til Lervig og IPA'n til Lynghamar Brewing si. Men her snakker vi om et bryggerinavn med undertittelen "Håndverksøl Fra Tigerstaden". Litterære sjeler der ute trekker sikkert i Bjørnstjerne Bjørnson-trådene med en gang, med tanke på at det var herremannen fra Tynset som coin'a begrepet "Tigerstaden" samt inkluderte diktet Siste Sang i hans Digte & Sange utgivelse fra 1870. (diktet skiftet senere navn til Godt Mod, så er det nevnt). Men ja, vi aner konjunkturene av hva som inspirerer bryggefolkene her, alltid moro med litt bagasje og mening bak navnvalgene til folk der ute. Siste Sang ble etablert i 2015, og har vært for meg et ganske så uskreven blad frem til nå. Ting virker skje. Tidligere har de brygget hos Arendals Bryggeri (et juleøl blant annet) og lekt litt sammen med Voss Bryggeri og Dronebrygg osv, men rett før jul slapp Siste Sang ut nyheten om at deres bryggeri (2200L brygghus og 10x5000L gjæringstanker) var ferdigprodusert, inspisert og klar til shipping. Samtidig som utsalget og butikken i Grønlandsleiret 27 begynner ta form. Nå senest hørte jeg noe nyss om at de hadde inngått en avtale med Big Dipper blant annet, så kombinasjonen øl og vinyl kan fort gjøre døren høy og porten vid. Håper de lykkes i hvert fall av havet av nye restauranter og barer som virker gjøre sitt inntog i Oslo dette året. (kan nevne Grådi, Mysterud Bar, Brygg, Brus Brewbar og ikke minst misfornøyelsesbaren til Joachim Nielsen, Psychedeliastube osv). Men ja, har foreløpig vært ganske stille med tanke på de O'store lanseringene fra Siste Sang, men spotter en viss bevegelse i horisonten der ute, ser blant annet at de i skatteklasse D nå kommer med hele 6 lanseringer. Disse er Session IPA (4,7%) som muligens kan høres ut som en butikkvariant av deres sterkere APA kalt Døde Hester (6,5%). Snakker mango, pasjon, tropical ish her. Mango og pasjonsfrukt blir også stikkordet på deres berliner Ørken Sur (4,7%). I likhet med det Nøgne Ø har gjort kommer også Siste Sang med en Havrestout (4,7%) til butikkstyrke. Havre er jo fornuftig ingrediens nok det, slår jo et lite slag for fylden akkurat som det hveteflak og ymse andre ting gjør. Oregon humla Willamette og den klassiske c-humlen Cascade står i bresjen på deres Denali Pale Ale (4,7%), skal bli spennende legge en tunge på den. Ærbeskjær Pilsner (4,7%) er også på vei, om det er en justert variant av deres Pilsner (4,7%) vites ikke. Sistnevntes lyse som kunne smykke på seg bruk av både Tyske og New Zealandsk humlemeny. Usikker på hvordan ståa er for deres Østkantlager (4,7%), noe sier meg at blikkfanget den veien blir begrenset til ymse deler av østlandet. Vinterbrud (6,5%) er en so-called winter warmer med sirup, brunt sukker, kanel, appelsinskall og generell julestemning kan vi si, gikk noe rykter om at denne også kan komme i diverse butikkhyller snart, med mindre data'en fra visse distribusjonsledd farer rundt med falske forhåpninger. Uansett, godt å se nye ansikter poppe opp, håper de rettferdiggjør de små forventningene som ligger der. Det sagt, har foreløpig hørt lite buzz rundt deres Everglade Wit (4,7%), mulig også den popper opp før vi vet ord av det, vet de har den på flaske ved utsalget deres. Btw, måtte nesten poste et lite bilde over her av de nye tappe-håndtakene som de nylig fikk laget til seg. Stilige saker, matcher profilen deres med høye kneløft, wouldn't you say? Altså, hvis man kjenner til Bjørnstjerne linken da selvfølgelig.

















Over til Øyeren, til Fet Hjemmebryggeri, en familie-business som har beliggenhet nær Råsok Gård. Der i følge hjemmesiden deres det fortsatt vokser humle-planter vilt, gamle lokale humler i tillegg til velbrukte amerikanske humleslag som for eksempel Cascade. Den lille bedriften startet opp i 2015, de brygger små batcher, som leveres til lokale butikker og puber i nærområdet. Kan også spores opp på diverse Gulating Ølutsalg-sjapper rundt om, blant annet Gulating Arendal kan skimte med et par tre varianter. Men ja, business'n er smal foreløpig, dog sukse har det blitt. Spesielt lokalt si, hører det har blitt stor ståhei blant annet for deres IPA Lenseøl (5,5%) som selges til bryggepuben på Fetsund Lenser. Fet Hjemmebryggeri eies av enkeltmanns-foretaket Ale By Alex, oppkalt vil jeg tro etter kokke-kunnskapene til sjefsbrygger Aleksander Kirkeby Eieland. Monica Kirkeby er daglig leder. Når det gjelder etikettdesignet så er det laget av Marion's Work (i collab med Schulze Design), inspirasjonen er hentet fra et gammalt skilt som henger utenfor gården der bryggeriet drives. Og angående ølene, snakker ikke om et grandios utvalg foreløpig. Langt ifra, snakker om et par håndfulle varianter, der flere av de samme kommer i både butikk og pol-varestyrke. Gjelder blant annet deres Fet IPA, det syrlige bringebærølet Bringebærpike og Kaffestout'n Milde Moses. Har også pale ale'n Fat Freddy (6%). Har ikke sluppet noen andre nyheter vidt meg bekjent, men det kommer nok mer snacks fra denne kanten. Smakt både Bringbærpiken og Milde Moses, som begge var oppegående nok i min bok til å kunne rettferdiggjøre en større lansering, IPA'n til butikkstyrke var okei, mens polvarianten var litt nja, ikke helt min cup of joe. Men som sagt, gøy med nye ansikter der ute.


Og under kategorien "nye ansikter" kan vi også legge Mykle Mikrobryggeri, første craft-beer aktør fra Sunnhordland. Reinhard og Margit Lund-Mikkelson står bak den etableringen, som tok sine første steg ut på den norske øl-scenen Oktober 2016. Første året går de for en produksjon på 12,500 liter, selv om de sikkert kunne tredoblet antallet valgte de gå stille ut i starten. Hovedutstyret deres består i 6x 625 liters tanker fra Speidel Braumeister levert straight outta Tyskland. Og det er med dette maskineriet de med kreativitet og kløkt brygger øl inspirert av fjord, fjell og fonn. Høres vakkert ut? Nesten som Ægir si, som brygger mellom fjord og fjell i fagre Flom. Jada. Navnet Mykle forresten er tatt i fra gårdsnavnet Myklebust, som har lokasjon Kvinnherad. Personlig har jeg ikke smakt en eneste dråpe herfra, men har en følelse innabords som sier at det vil komme en forandring på det i 2017. Ser de har fått sendt ut ølene sine til Cardinal, Mungåt Ølbar, ymse Gulating sjapper osv. Og skal vi tro tallene fra det elektroniske univers så er det 5 forskjellige øl som er i sving. Disse er Sunnhordland IPA'n SIPA (6,2%), en av de foreløpige få polstyrke variantene man kan oppdrive fra Mykle Mikrobryggeri. Her har de brukt Cascade, Chinook, Magnum og Amarillo som humler, maltbildet består av palemalt, caramunich II og munichmalt II. IBU på 68. Glemte nevne i sted at aktørene her også har et eget utsalg ved gården, men de trauste norske reglene tilsier selvfølgelig at denne SIPA'n ikke kan selges over disk, i og med at den overstiger skatteklasse D, så her må man lete opp ymse utesteder for å få lagt en referanse. Reinhard og Margit har også kokket frem en Kølsh, navnet lyder Drøsøl (4,5%). Et øl som de i følge dem selv gir stemningsgaranti, spesielt viss man kombinerer den med en vårull med hummer. Hm, hvorfor ikke? Er flere norske mikrobryggerier i det siste som prøver seg på den beskytta varemerke-sjangeren Kølsch er. Noen leverer, andre blir forglemmelige, så håper Mykle legger seg på det fine nivået Nøgne Ø la seg på ifjor da de lanserte sin German Pale Ale. Hadde vært stas. Putlo (4,6%) er en american pale ale. Her har de kokket ølet med citra, amarillo og cascade. Fin combo det. Virker også være en av de foreløpige mest populære ølene herfra. Dalsvatnet (4,5%) er en blond ale (eller golden ale om du vil) med simcoe, saaz og fuggles. Et juleøl har de også som seg hør og bør fått rotet seg til, kom tidsnok til høytiden i fjor og fikk navnet Julakulo (4,7%). Inkluderte diverse krydder og appelsinskall. Det Gode Brygg i Sandnes kunne skimte med denne bla. 











Neste stopp, og foreløpig siste stopp blir Hogna Brygg (eller Hogna Bryggeri om man foretrekker det). Eneste bryggeri vidt meg bekjent som kun pusher ølene på boks. Holder reir i Bjørgråa i Nord Trønderlag. Ansiktene bak er kvartetten bestående av Sturla Bogen, Ingebrigt Enlid, daglig leder Ola Raphaug og Morten Svardal. Første året hadde de planer om å produsere rundt 35,000 liter øl, med håp om dobling av produksjonen året etter. Hogna Bryggeri begynte brygge øl i 2015, så om disse tallene ble innfridd eller ei, vet jeg faktisk ikke i skrivende stund. Men det jeg veit er at vi snakker om øl-entusiaster som virker ha koll på det de holder på med. Bogens Hjemmebrygging hadde jo allerede litt snakkis rundt seg for håndfulle år tilbake, pluss at Ola Raphaug ble for et par år siden nominert til en finaleplass under NM i Ølbrygging, etter at han vant hjemmerbryggerfinalen i Trønderlag med sin Brown Ale (delte prisen sammen med Eirik Morland og hans Imperial Belgisk Wit). Når det gjelder ølene som har de allerede spredd sine 0,44l bokseøl og kegs for lengst si. Fortsatt smale så det holder, dog regner med at 2017 vil slå et slag for enda større tilgjengelighet. Nevner først det amerikanske hveteølet Fargo (4,5%). For det første, moro navngivning for en som er fan av Joel og Ethan Coen selvfølgelig. Snakker her om et lyst, lett og aromatisk øl som de selv sier, med en humlemeny som inkluderer Mandarina Bavaria, Magnum og Mosaic. De har også foret ølet med litt havre. Denne skal testes, så setter en liten "one to watch"-sticker her. Andre saker, golden ale'n Gull (4,5%), med samme humlepreg som overnevnte hveteøl, minus Mosaic. Og i likhet med Bryggerhuset til Aass og Norges vestligste bryggeri Northern & Co, satser også Hogna Brygg på litt ingefærøl. Kyoto (4,5%) lyder merkelappen, et ingefærøl med blant annet chili og nok en dash av den tyske Magnum humla. Som de sier, perfekt til sodd og sushi. De har milkstout'n Tørst (4,5%) og siste ølene jeg vil hinte om herfra er juleølet Rudolf (4,5%) og det nyeste tilskuddet i sortimentet, en imperial red ale kalt Rødskjegg (7,6%). Sist-nevnte mangler den breiale lanseringen foreløpig, de første tilbakemeldningene kan i hvert fall tyde på at denne ligger tilgjengelig på EC Dahls Pub og Kjøkken i Trondheim. Lørdag 18 Februar så dukker Hogna Bryggeri opp i Trondheim som "Månedens Gjesterbryggeri" Hos nevnte E.C Dahls. Stepp opp, starter kl 1600. Angående sistnevnte "Brooklyn-venn", ser at det allerede i år har ticket inn 4 nye øl fra den kanten. Hviler ikke på de klisjefylte laurbærene E.C Dahls, for her spottes blant annet en litt tyngre ingefærøl kalt KGB (6,8%). Keller Ginger Beer lyder betegnelsen. Har en amerikansk stout på gang ved navn Storfossna (7,7%), en Kellerbier ved navn Beta (6%) og siste jeg vil trekke frem er imperial stout'n med samme navn Beta (7%). Sikker flere av disse som ender opp som en 'one-off', tviler sterkt på at samtlige av disse vil ende opp på polslippet i Mars for å si det slik. Men men, overrask meg, for all del. Av andre øl-relaterte saker så kan det nevnes at Oslo Brewing Company snart lanserer 2 ny IPA'er. Den ene en New England DIPA-variant med plenty mengder pasjonsfrukt, citrus og grape. NEIPA-sjangeren er jo i skikkelig i vinden for tiden blant øl-nerdene der ute, så spent på hvordan denne mottas. Interessant selvfølgelig at de pusher ut en double IPA av formatet også. Den andre IPA'en som kommer en en øl til butikkstyrke. En de kaller Mellow IPA (4,7%) med etter ryktene toner av ananas, grape og diverse. Har også godt hardt inn her med dobbel dry-hopping, så ja, høres ut som nok en interessant butikkstyrke variant. Kunne like deres Norwegian Blond (4,7%) med Huel Melon og det som førte med. En annen smalere lansering som har forsvunnet litt bort for min del er deres Blueberry Wit (4,7%). Foreløpig ikke tilgjengelig på noe flaskeformat meg bekjent, men krysser fingra for at det vil skje innen nær tid. Blåbær-øl i butikksortimentet er ikke så alt for lett tilgjengelig. Dog nå skal det sies at Ego Brygghus i disse dager lanserer sin berliner Blåweiss (3,6%). Men ja, Oslo Brewing Company sitter ikke stille, og det er bra. Om ølene produseres fortsatt på Arendals Bryggeri skal jeg ikke si med sikkerhet, men regner med det. Kom også inn nyheter at 7 Fjell i Bergen akkurat har utvidet produksjonen sin ganske bra, 9 nye doble gjæringstanker og et par nye BBT'er. Som igjen betyr at det blir mer albuerom for kreativitet fra Bønes i tiden som kommer. Nice. Nå kommer de jo også snart med lettøl-IPA'n Svekling (2,5%) og den litt mer kraftigere IPA'n Gateway Drug (6%). Okej, det snør, det snør, tiddeli bom, så for gjøre min plikt som mannen i huset. Finne skuffa. But that's okeydough, øl smaker alltid litt bedre etter noen tunge løft. 


-Bogart