_

lørdag 4. februar 2017

Ratebeer Awards 2016






Er bare noen få dager siden resultatene fra Ratebeer Awards 2016 ble offentliggjort, med andre ord, tallene fra kanskje den mest prestisjetunge ølkåringen som finner sted på det elektroniske univers. Snakker tross alt om den uten tvil største demokratiske pekepinnen på hva den generelle øl-entusiast der ute setter pris på. Og selvfølgelig, i år som de fleste andre årene er listene sauset ned med amerikanske øl og bryggerier. Der hypen ligger, og sikkert kommer til å ligge mang et år fremover. Men ikke sant? Samme faen for meg hvor de edle dråpene produseres, så lenge resultatet blir biff og bearnaise. Nok om det. Tradisjonen tro så gikk Ratebeer-kåringen ned i samme kjente mønster som tidligere, der ulike vinnere ble presentert over en tidsperiode på 4-5 dager. Der fokuset som vanlig begynte med kåringen av "Årets Beste Nykommere", presentert i en deilig topp10 liste. I fjor var det jo Colorado-representanten Casey Brewing & Blending som tok den gjeveste prisen den veien, med bryggerier som J. Wakefield, Shady Oak fra Cali og nederlandske Kees følgende rett bak. I år ble det belgiske Bokkereyder som tok prisen for beste nykommer i verden. Lambic-nerdene fra Hasselt, nordøst i Belgia. (hovedsetet i Limburg-provinsen, hvis det sier dere noe). Interessant. Ser at katalogen deres er mer eller mindre stacked med fruktøl på 6%, håper noen importører kjenner sin besøkstid denne veien om ikke alt for lenge. På andreplass i "Årets Nykommer" finner vi American Solera fra Tusla, Oklahoma. Chase Healy kjører showet her, en aktør med hjerterom for det ville og sure. Bronsen gikk til Veil Brewing Company fra Richmond, Virginia. Merk dere mannen bak business'n, Matt Tarpey, for inntil 5 år siden hadde han ikke engang rørt i noen kjele, og siden den gang har han kokket med både Alchemist, Hill Farmstead, Cantillon osv. Henger en potensiell stor 'one to watch'-sticker her, bare følge med. Ryktene sier han er en jækel på humlesiden av ting, har visstnok noen goldielocks av noen citra-lesker gående. Vel, andre aktører på årets Topp10-nykommere var Great Notion Brewing fra Portland, Oregon (nydelig logo btw). Civil Society Brewing Company fra Florida, Foam Brewers fra Vermont (Hill Farmstead og Alchemist får konkurranse på hjemmeplan altså), polske Brokreacja, nederlandske Tommie Sjef, Moonraker Brewing Company fra Auburn, California og Suarez Family Brewing fra Livingston, New York. Sistnevnte bryggeri med blant annet en liten forkjærlighet for ufiltrerte pilsnere, så er det nevnt. Siterer Dan Suarez: "You have the responsibility to make beers that are part of a specific point of view that you are. The job of someone who's really good at what they do is not always to give people what they say they want". Kan like filosofien. Vel, ingen norske nykommere på listen denne gangen. Vi husker jo med deilig nostalgi tilbake et par år siden da både Lindheim og 7Fjell klarte kapre seg en plass blant verdens 10 beste nykommere. Var et stolt øyeblikk det sett gjennom norske brilleglass. Årets Norske Nykommer ble forresten Salikatt, så fortjente gratulasjoner i retning Bjarte og Tone Halvorsen. Moro når det lykkes, spesielt når man satser hus og heim si. Cervisiam vant samme pris i fjor. Men sterk pris for Salikatt, hadde vært flere gode kandidater til den prisen hadde for eksempel Hegg Ølkompani eller Eik & Tid hatt bredere lansering i ryggen. Ditto med Skifjorden kanskje. Men ja, hvordan gikk egentlig Ratebeer Awards 2017 sett med norske øyne? Let's see..





For en riktig så snasen review av
Lervig sin Barley Wine, sjekk ut
youtube-kanalen til Massive Beer
Reviews. Virke falle i like god jord
som det Nøgne Ø porter'n gjorde
med Greg fra Gregbeerreviews.
 
Første jeg merker meg er at Nøgne igjen ble representert på listen over de 100 beste bryggeriene i verden. Er tiende gangen det skjer, og det på 11 år. Sa noen respekt? Var i 2014 at Nøgne Ø mistet plassen, dog verdt merke seg at topp 100-listen den gang hadde funnet plass til både Haandbryggeriet og Lervig Aktiebryggeri. Så et dobbelt-plaster på såret der altså. Angående Lervig, så ble de kåret for å huse det beste norske ølet denne gangen, var deres Barley Wine Aged In Bourbon Barrels (13%) som sørget for nettopp den æren. Ikke noe overraskende egentlig, statistikken viser tydelig at Mike Murphy og Lervig har enorm hype og go'feed for tiden. 4 av de 6 høyeste rate'a ølene fra Norge har røtter i Hillevåg, merk det. Snakker her om deres Bean Stout (13%), imperial stout'n Once You Go Black (13,5%), Hoppin Frog collab'n Sippin Into Darkness (12%) og overnevnte Barley Wine. En mørk solid godt mottatt kvartett, det er det ingen tvil om. Er flinke der Lervig, ditto på de mer humleprega nytelsene. Hintet mang en gang tidligere om de nye IPA fristelsene som har kommet fra denne kanten det siste året. Og mer kommer. Det om det, det ble ikke noe mer utmerkelse til Lervig denne gangen. "Årets Norske Bryggeri" ble Nøgne Ø, nok en gang. Fikk samme utmerkelse i fjor, akkurat som året før der, og året før der igjen. Nøgne virker ha 'klippekort' på akkurat den slice'n av utdelingen. "Årets Norske Utesteder" om du vil, gikk til den samme trekløveren som vant i fjor, som igjen vil si Cafe Sara fra Hausmannsgata i Oslo, Cardinal i Stavanger og Henrik Øl og Vinstove i Bergen. Noe kjempe prissdryss sett med norske øyne ellers ble det ikke, dog noen få gledelige priser kom. Må over til sjangerkategoriene, "Best By Style". Der klarte blant annet Haandbryggeriet hanke inn to priser, begge kom i klassen "Beste Tradisjonsøl". Snakker her om en sølvmedalje for deres klassiker Bestefar (9%) og en bronsemedalje for deres Norwegian Wood (6,5%). Med andre ord, Haandbryggeriet fikk her samme priser for samme øl som under Ratebeer Awards 2015. Og akkurat som ifjor var det engelske Thornbridge sin ganske så interessante Hall Bracia (10%) som gjorde rent bord i nettopp denne kategorien. Ølet som etter ryktene skal huse en viss romersk oppskrift på et gammalt keltisk øl, funnet ved Haddon Hall i Derbyshire. Flere som stiller seg litt tvilende til greia, men gøy med en artig historie på slep. Finnes nok av den rundt om på diverse øl-scener. Må selvfølgelig ikke glemme at det ble nok en Porter-pris på Nøgne også denne kåringen (som mang en gang tidligere). Sølvmedalje ble det denne gangen, og trenger vel ikke nevne at vi her snakker om bauta'n Nøgne Ø Porter (7%). Vel, dett var dett av gode norske øyeblikk denne gangen, får krysse fingra for enda mer spotlight ved neste korsvei. Uansett, gøy at det representeres fortsatt, vi henger med. Mon tro når Kjetil Jikiuns nye Solo-Porter kommer på banen skikkelig? Den fortjener også godt med blest, var vel så smooth som den han kokket opp på Kraftstasjonen i sin tid. 


Over til de gjeve listene, starter med oversikten over de beste bryggeriene, de beste 100 bryggeriene i verden i følge Ratebeer-databasen. Vinneren i år ble (som i fjor) Hill Farmstead Brewery fra Greensboro, Vermont. Cycle Brewery tok en pen pen andreplass mens bronsen gikk til Trillium Brewing Company. Både Cycle og Trillium har aldri tidligere vært innom Ratebeer sin topp10, så respektive gratulasjoner går både i retning Florida og Boston her. I fjor var 9 av de 10 beste bryggeriene i verden fra USA, unntaket den gang ble belgiske 3 Fonteinen (som i år forsvant ut av topp10-listen, sammen med AleSmith, Russian River, Bells, Side Project osv). Når det gjelder kåringen i år så konkluderte den med 8 amerikanske bryggerier blant verdens 10 beste. De 2 "unntakene" denne gangen ble de nederlandske legendarene i De Molen (på en 6.plass) og UK/Manchester-baserte Cloudwater Brewing (på en pen 5.plass). Jeppe i Evil Twin Brewing klarte også kapre seg en spot blant de 10 beste i verden igjen, og det gjorde også De Garde Brewing, Other Half, Three Floyds og Cigar City. Danskene fikk inn 3 bryggerier på listen (regner ikke med Evil Twin her), det var Amager Brygghus, To Øl og Mikkeller. Svenskene på sin side fikk den gjeve listen representert med Omnipollo og Dugges. Ellers entret polske Pracownia Piwa og Browar Artezan listen, noe som forsterker påstanden at den polske ølscenen er i ganske så pen flyt for tiden. Dr Brew er et annet godt eksempel. Vel, når det gjelder den britiske deltakelsen på topp100-listen så har jeg allerede nevnt Cloudwater Brewing (som blant annet fikk en av sine DIPA'er kåret til verdens beste i akkurat den spesifikke sjangeren). Men ikke sant? På listen ellers finner vi Magic Rock Brewing, Beavertown, Buxton, Brew By Numbers, Thornbrigde, Siren og The Kernel. Mange oppegående bryggenavn som blottlegger seg fra ball-øya med andre ord. Ellers, merker oss at Half Acre Beer Company fra Illinois og Other Half har kommet inn i 'varmen' blant de 100 beste i verden, Dogfish Head og New Belgium gjør også et comeback på listen mens Anchorage Brewing Company fra Alaska har falt ut. Falt fra har også Brooklyn Brewery og Maine Beer Company gjort for å nevne noen. Og hvor mange av de 100 beste bryggerier i verden var amerikanske? Vel, tallenes tale hinter denne gangen mot 74. En håndfull mindre amerikanske aktører enn i fjor. 


Neste naturlige hopp i malen her blir jo dulte innom de beste ølene selvfølgelig, hva rører seg her blant de beste 100 ølene i verden? Desverre så postet ikke Ratebeer noen spesifikk topp10-liste denne gangen heller, må si jeg savnet de rangerte listene de dillet rundt med for noen år siden. Ble litt mer gøyal lesning over det. Det sagt, ingen øl fra Norge kom med blant de 100 beste ølene i verden denne gangen. (skjedde heller ikke ifjor). Svenskene står representert med 2 øl, Stigbergets sin helt fantastiske IPA Gbg Beer Week 2016 (6,5%) og Omnipollo sin Noa Peca Mud Cake (11%). Opptur for svenskene, som ifjor ikke hadde noen representanter i det hele tatt slå i bordet med. Danskene står det også tålig greit med, fikk inn et par ansikter, takket være Mikkeller selvfølgelig (igjen, regner ikke tvillingbroren Jeppe som dansk lenger). Følgende fra førstnevnte kom med, Beer Geek Brunch Weasel (10,9%) og Beer Geek Vanilla Shake (13%). Begge produsert på Hillevåg hos Mike Murphy og Lervig Aktiebryggeri. Merker oss også at bauta'n Beer Geek Breakfast nå omsider har forsvunnet fra 'det gode selskap', gjelder forsåvidt Mikkellers Nelson Sauvignon også. Andre land som bemerket seg litt var Polen, som også representerte listen med et par øl. Det var Browar Artizan sin imperial stout Samiec Alfa (11%) og Kormoran sin baltiske porter Imperium Prunum (11%). Nederland fikk også 1 stk øl inn på listen over verdens 100 beste, Brouwerij Emelisse fikk æren for det med deres barley wine Old Smokey Moonshine (12%). Lagret 1 år på bourbon tønner. Skottland fikk også sikret seg en plass blant kremen, Brewdog sto selvfølgelig i førersetet for det arbeidet, takket være deres imperial stout på box: Black Eyed King Imp Vietnamese Coffee Edition (12,7%). Nomada Brewing fra Barcelona og omegn sørget også for at Spania ble satt på øl-kartet denne kåringen, deres DIPA Papaya Rye (9%) var grunnen til det. Interessant lesk, håper også denne viser ansikt på fjellheimen her etter hvert. Interessant kanskje at det kun var et eneste øl fra England som fikk plass på listen også, nevnte tidligere i innlegget Manchester bryggeriet Cloudwater Brewing Company. Vel, deres DIPA v3 (9%) ble foruten kåret til en av verdens beste dobbel IPA'er, også eneste engelske representant på den O'store lista over topp 100 "Beste Øl". En liten sidenote her er at youtube-review'ern Simon fra Real Ale Craft Beer smakte denne dagen etter Cloudwater hadde vunnet Ratebeer sin DIPA-pris (han måtte jo selvfølgelig teste om hypen stemte, om dette virkelig var en av verdens beste double IPA'er). Noe konklusjonen hans nesten var enig i, dog, var ifølge han selv også en annen DIPA der ute som kunne vise til samme kvalitet. De fleste regnet med at han kanskje skulle henvise til en dobbel en fra Hill Farmstead, Alchemist eller noe, men neida, han trakk frem Lysefjorden sin Hoppy Simon (8,5%). Et øl han selv var med å brygge, eller for å si det på en annen måte, et brygg han fikk lov til å tilsette humle i. Er det ikke som oftest bare det som skjer, i de fleste collabs hehe? Uansett, fiffy valg, skapte litt debatt i hvert fall. Flere som reagerte på det. Forståelig, trekke frem et øl man selv har en finger med i. Uansett, det siste jeg vil hinte mot her er at bryggerier som Trillium, Hill Farmstead og Tree House står alene for over 1/4 dels av ølene på listen, til sammen tok amerikanerne 73 av plassene på oversikten her. Som forventet egentlig. Registrerte meg også godt over dusinet forskjellige belgiere, alltid godt å se. Og liker fortsatt se at mursteiner som Westvletern 12, Rochefort 10, KBS'n til Founders, Dark Lord'n til Three Floyd og Pliny-ølene til Russian River fortsatt flekser blikkfang blant kremen, men selvfølgelig, alt annet hadde jo overrasket veldig. Dog, Rochefort 10 var jo nesten på vei ut en stund. 















Blant årets "Beste Nykommer Øl" i verden så ble svenskene i O/O Brewing trukket frem, takket være deres IPA Narangi (6,8%). En IPA som ikke er tilsatt noe frukt, her er det ren humlejuice for alle penga i form av mosaic, citra og columbus. Samme gode PR fikk også Stigbergets for deres Amazing Haze (6,5%) og den allerede nevnte Gbg Beer Week 2016 (6,5%). Britiske Cloudwater Brewing Company fikk 4 av sine DIPA-versjoner med på listen, pluss at Buxton også kom inn i det gode nye selskap med deres Extra Porter (7,4%). Ellers merket jeg meg flust av polske øl på listen, lesker fra både Widawa, Pracownia Piwa, Browar Artezan og Browar Stu Mostow. Sier det igjen, se mot polakkene. Kunne nevnt masse interessante varer her, men vil heller avslutningsvis dulte innom ymse sjangervinnere. Kan starte med IPA. Der vanket de gullmedaljer til blant annet Tree House sin Julius (6,8%), Auval sin Nordet IPA (6%) og selvfølgelig Focal Banger (7%) til Alchemist. Stigbergets Gbg Beer Week 2016 sørget her for at svenskene kunne innkassere en pen sølvmedalje. Hintet litt tidligere om DIPA-sjangeren, da med buzzet rundt spanske Nomada for deres Papaya Rye (9%) og britene i Cloudwater for deres DIPA V3 (9%). Andre aktører som gjorde det skarpt denne veien var Hill Farmstead sin Abner (8,2%), Toppling Goliath's King Sue (8,5%) og selvfølgelig Alchemist Heady Topper (8%) og Russian River sin legendar Pliny The Elder (8%). Av beste øl med lav alkoholprosent, som vil egentlig si øl til "butikkstyrke" her hjemme. (ja, har kommet egen kategori for den biten også). Så var det J. Wakefield fra Miami, Florida som kapret de øverste plassene. Henholdsvis med sine berlinere Miami Madness (3,5%) og Dragonfruit Passion Fruit (3,5%). New Glarus fra Wisconsin fikk også tildelt et par gullmedajer for jobben de gjorde på fruktølene Raspberry Tart (4%) og Wisconsin Belgian Red (4%). Så da er det bare krysse fingra og håpe at butikksortimentet her hjemme snart blir oppgradert på grunn av importører som klarer kjenne sin virkelige besøkstid når det gjelder decent butikkøl. Samme gjelder forsåvidt med øl fra Tired Hands fra Pennsylvania, har flere saison-verdigheter som er mulig få inn i butikk, og flere av disse vant gyldne priser under Ratebeer Awards 2016 nylig. Så skjedd mye bra i skatteklasse D de siste årene, helt natt og dag i forhold til tilstander bare for noen få år siden. Men mye kan bli bedre, også der. For håpe aktører som Fludium og andre snart også fokuserer på de sørlige flekkene av US-kartet. Florida generelt har mye bra nå. Ellers, The Kernel sin Export Stout London 1890 (7,2%) ble kåret til en av verdens beste mørkinger sammen med Hill Farmstead sin Earl (7,2%) og stout'n til Dieu De Ciel, Aphrodisiaque (6,5%). Interessant merke seg at selv om ikke Mikkeller sin Beer Geek Breakfast (7,5%) kom inn på listen blant de 100 beste øl i verden, så fikk dansken her nok en gang servert en gullpris for sitt verdenskjente flaggskip-øl, brygget i Hillevåg. Hill Farmstead og Funky Buddah sto i bresjen for de beste porterne denne gangen, mens Schneider & Son sin Weisse Aventius (8,2%) tok prisen for beste hveteøl sammen med Trillium sin Pier (6,4%) og klassikeren fra Weihenstephaner. Vel, kunne dvelt over disse listene i timesvis, men hinter heller om at dere kan søke opp disse listene selv på Ratebeer. Dette var bare et minimalt dypdykk for å si det mildt. Men ja, alltid moro med Ratebeer Awards, et lite lysglimt i en ellers så luguber årstid. Andre nyhetsdrypp før jeg kvelder inn er at Mikkeller nå hinter om å starte opp hele 7 nye barer rundt om. Har jo allerede etablert seg i San Fransisco, Singapore, Soul, Reykjavik, Bangkok osv, og nå er det flust av andre destinasjoner som venter. Norge blir det ikke (selvfølgelig si), men Torshamn på Færøyene kan snart vente seg en Mikkeller Bar, samme kan Warszawa, Chiang Mai i Thailand, Tokyo (forsøker seg igjen altså) og Berlin. Fortsetter utvide horisonen sin Bjergsø, men ha for faen fjellheimen her i tankene neste gang du vurderer nye hot-spots. Ikke undervurder craft beer-bevegelsen her hjemme, selv om prisene sikkert vil legge seg rundt safran og safir. Det sagt, i mellomtiden så bør noen "ledd" der ute få inn hans nye juicy pale ale Eaux Claries (4,6%), er det ikke Middelthon Engro i Stavanger som er vår nye Mikkeller-venn disse tider? Håper de gjør en waay bedre innsats med Mikkeller til butikkstyrke enn det Strag gjorde i hvert fall. Okej, har en Ten Fidy i kjøla med navnet mitt på, så tastes plutselig. 


-Bogart