_

onsdag 4. mai 2016

Lillebror Fra "Down-Under"







Da jeg først hørte om det Australske brødreparet i Little Brother Brewery (for noen år tilbake) så var buzzet den gang at de var de minste aktørene i den norske mikrobryggeri-scenen. Om ståa er den samme i dag vet jeg ikke, dog fikk noen hint fra den nye øl-podcasten Overgjæret, at det muligens var en aktør i Trondheim og Omegn som var hakket mindre. Og mon tro ikke om Ekangersmuget vis a vis Hansa i Bergen også kan fighte om tittelen: Norges minste mikro-aktør. Uansett, Little Brother er tiny nok. Og folkene bak er trioen (ja, de har ekspandert til 3 stk nå) er Andrew og Cameron Mason, pluss tredjemann Lachlan McLeod. Cameron er herremannen som tar seg av mesteparten av bryggingen, mens storebroren har mer koll på den grafiske biten av produksjonen. Dog, brygger gjør de begge to, og vet ikke om de har økt produksjonen noe, men tidligere så ble det ikke brygget her mer en 1 gang i uken. (ambisjonene første året var blant annet å brygge 7000 liter i året). Little Brother ble etablert i 2013, og det første øl-fokuset herfra var opprinnelig tiltenkt være humlerike ales. Da med øynene godt rettet mot bruk av "down-under" humle. Ikke bare velkjente navn som Galaxy, men også nye interessante foreløpige no-names humler. Batch-størrelsene vi her snakker om er 113 liter, (noen kilder forteller meg 80 liter), kan nesten uansett kategorisere dem for det amerikanerne ofte kaller "One Barrel Brewery". Navnet Little Brother har de selv døpt seg, for at de skal ta opp kampen mot "Storebror'ene" i gamet, ikke sant? I disse dager har de også et crowdfounding prosjekt gåendes i håp om å få bygd opp en butikk med fancy flaskeutvalg og planer om 10 growler-tappelinjer. Blir mer og mer poppis, det skulle gå ut og kjøpe med seg en growler med noe friskt og ferskt. Vaaland gjør det også nå ryktes det om, og i Bergen har både Humlen Ølutsalg og Gulating gjorde det en stund allerede. Uansett, lykke til med crowdfounding'a, målet var få inn 150,000.  (i skrivende stund har de vel fått inn litt over 60,000 gronker i foret). Støtt opp folkens, så kanskje Oslo opplever en ny Craft Beer Store før vi vet ord av det. Husk, øl smaker best "straight from the tap". Det om det. Little Brother har (og har alltid hatt) tette bånd til Cafe Sara i Oslo. Ditto med Cafe Nero. Var de første serveringsstedene i hovedstaden som kunne først smykke seg med øl fra brødrene Mason. En Cafe Sara exclusive er for eksempel Pipa Club Passionfruit IPA (6%) og Rubus Nelson IPA (7%) sistnevnte med inkluderende go'saker som Nelson Sauvin og bringebær. Frister undertegnede i hjørnet i hvert fall. På Little Brothers første Øl-Festival i Oslo, fikk de solgt ut alt av øl de hadde med seg (flere som går i den fellen, er en babysjukdom det, ikke ta med seg nok). Men uansett, en nais pekepinn på at bryggeaktiviteten kan være verdt fortsette med. Det virker falle i smak. Så jo det under fjorårets Bergen Øl-Festival også, man blir ikke publikums-favoritt i en blindtest uten grunn. En pen indikasjon på at man gjør noe riktig.

Okei. Hva er deres core beers? Først, deres well-known bauta, IPA'n Epic Venture (6,5%). Som var en av Little Brothers sine aller første polvarer, pr i dag 1 av totalt 6 registrerte øl på vinmonopolet. Har et godt navn der ute føles det som. Feedbacken sier grapefrukt, mer tropical. Humle-menyen sier centennial, citra og galaxy. (så ikke overraskende at det kan komme litt tropical bandaddah ut av det). Little Brother dro også med seg denne nylig opp til Sur & Bitter Festivalen i Sandnes. Denne samt en fin håndfull eksempler som sour brown'n Lille Inga, The Golden Goose, Imperial Stout'n Lights Out og en Mosaic single-hop pale ale kalt Akersølva. Angående "dattera" til simcoe, mosaic. Så har også Little Brother tidligere hatt single-hop varianter med akkurat den humlen godt representert. Mosaic Ale (7,3%) var jo en single hop dark ale. Men ikke sant, snakker ikke om noen core beers her. Nope, så la meg komme meg videre. Stryn (7,5%) den norske farmhouse-varianten er også en av de 6 ølene som har funnet veien til pol-hyllene rundt om. Et øl full av karakter og kompleks i følge folkene selv. Humlebildet er palisade (yakima-produkt, en mix av tettnanger og amerikanske humlevarianter. snakker aroma av søt nektar, hint av citrus). Glacier-humlen er også brukt, den på sin side gir et fruktig hint, samt har et viss citrus preg. Sistnevnte Glacier er også en mixture av blant annet East Kent Golding, Northern Brewer, Bavarian, Brewers Gold osv. Virker som den har litt av mange, denne lab-humla fra Washington State University. Det om det, farmhouse'n Stryn har også blitt begavet med litt sitronskall under produsjonen. Northern Kinsmen (7,5%) er en belgisk strong ale. Gjæret med Belgian Golden Ale, samt det tilsettes også ingefær. Humlene er Styrian Golding og den tjekkiske Saaz'n. Pilsner og cara-pils malt. Over til en av publikumsfavorittene under Bergen Øl-festival i fjor. Snakker ikke om Gose'n til Qvart Ølkompani, men om imperial Stout'n til Little Brother: Lights Out (7,5%). Grunerløkka Brygghus hjalp også godt til med å utvide "distribusjonshorisonten" for denne mørke djevlen. Med forruten bruk av den hippe humlen Nelson Sauvin og Hull-humla, Magnum, har også stout'n innslag av chipotle chili, bringbær purre og diverse greier. Er kreative like a mother, trioen fra St Hanshaugen. Personlig er det denne og kanskje resultatet av collaboen med Nøisom (ølet Mangoose) som jeg sikler mest etter fra LB-katalogen pr i dag, ved siden av andre forhåpentligvis gode merker som Rubus Nelson IPA (7%), overrnevnte Golden Gose og Lille Inga, og selvfølgelig Little Margie Solbær Gose (4,2%). Sistnevnte med håndplukkede solbær fra Australia, som også etter ryktene nå sto tilgjengelig i hyllene til Ølgaarden i plankebyen. (og sikkert flere Gulating-butikker etter hvert også, siden de kontaktene der i gården er ganske tett). Angående butikkstyrke, kan ikke annet enn å bli nozy på deres session ipa, Uncle Sam Sweater (4%). Men over til topic, til den røde tråd. Snakket Little Brothers sine core beers, og har glemt en. Honey Wheat Ale (6%) en amerikans hveteøl om du vil. Humlet med Saaz, Hallertau, pilsnermalt, hvete. 















Må ta en kjapp gjennomgang av alle de single batchene som har kommet ut av kjelene til brødrene Mason og Lachlan McLeod. Er en del, noe som igjen hinter om engasjement, kreativitet og what's not. Vi finner Wood Fence Pale Ale (6,2%). En APA med simcoe og palisade. Bastard Buddah (9%) en belgisk golden ale med blant annet litt ingefær-toner over seg, brygget med kaffir lime-blader, pepper, appelsinskall etc. Angående Buddah, vi finner også i katalogen her det belgiske sterkølet Buddah From The North (7,5%). Little Brother kan også slå i bordet med en Kølsh-variant. En med Saaz in the mix. Snakker om Ale In Disguise (6%). Passende navn, er ingen som med fri vilje der ute slenger Kolsch-navnet på etiketten uten overhengende fare for "etterspill" fra partriotene og bryggeri-logene i Køln. (Derfor si Nøgne Ø kalte sin nye kolsch, German Pale Ale, hvorfor NUA i Mandal kalte sin Mandøl. Røros Mikrobryggeri har sin Johannes Kongsknekt. Og Svenneskum heter varianten til Larvik Mikrobryggeri. Fucker ikke med originalen si, gir ikke noen hint. Kan gjøre som amerikanerne i mange tilfeller, brygge en kølsh og kalle det en saison. Btw, Little Brother har også en Double Ale In Disguise (6%), en dobbel kolsch altså. Den var ny for meg. Hørt om dobbel-berliner i det siste, men ikke Køln x2.  Det om det, Black Smoke (7,5%). er en røkt porter med overnevnte Palisade humle, samt Centennial. Cascara Wheat Ale (6%) er en interessant en. En hefeweizen tilsatt litt lokal honning, cascara og skikkelige Wit-elementer som koriander og appelsinskall. Andre one-off's, kan nevne Coffee Red Ale (7%) En sour red, surnet med brettanomyces. Samt noen dasher amarillo. Mer kaffe. Hva med en Imperial Norwegian Coffee Stout? Vel, merk deg da Little Brothers sin Imperial Pick Me Up (9%). Dog skal sies, kaffebønnene kommer fra Etiopia, kalt Yirga Cheffe. I tillegg er det spandert på mengder med Magnum, Centennial og Nugget-humler. (Nugget er forresten den jordlige og herbale humlen fra åttitallet som ble til gjennom 'krysse ' en høy-alfa- herremann med Brewers Gold). Peach Bourbon Brown Ale (7%) må jeg si jeg er også nozy på, denne er også humlet med citra og simcoe. Cross Continental Indian (7,5%) er det man kategoriserer en India Brown. Humlepreget sak dette, involverer både citra, mosaic, simcoe og galaxy. Abbey Kingdom (5,5%), Quarter Smith Saison (8%), Friar Truck (9%) er eksempler på noen andre. Får ikke håpe collaboen med gjøkene i Cervisiam var et engangstilfelle, mener, frister godt den IPA'n I Dream Of Ipanema (5,2%). Men igjen. det gjør også Rug IPA'n Speakin Easy (5,2%) og ikke minst DIPA'n G'Day Matey (7,8%). Altså, når man legger hele brygge-meny'n under lupen her så er det faktisk veldig mange som fortjener "one to watch"-sticker på seg. Så tror jeg driter i nevne flere jeg kunne tenke meg, er for mange rett og slett. 


Når vi preiker sesong-øl, så har ikke Little Brother all verdens til sortiment. Mulig jeg glemmer noen her, men meg bekjent så er det vel strengt tatt bare pr i dag snakk om et par juleøl. Big Belly (7%) og Santa's Little Helper (7,3%). Kan si litt om Big Belly først, snakker juleølen fra ifjor, 2015. Prosent som dere ser, 7 store, med en IBU på 40. Snakker røykøl her, og som Little Brother selv beskriver, er et øl som "kombinerer røyken fra peisen og duften fra treet". Et øl med decent maltkropp, med humlekombinasjonen Simcoe, Palisade (aussie-bryggerne liker den) og c-humlen centennial. Brygget i samarbeid med St. Hallvards btw. Stikkordene for det andre juleølet Santa's Little Helper er, først og fremt at det var juleølet som traff markedet året før Big Belly dukket opp. Usikker på hvordan tallenes tale er de imellom, mener, hvem av dem som solgte unna best i julestriden. Uansett Santa's Little Helper er en so-called Cascadian Dark ale. Carafa Special-malt, både 2 og 3 samt pale malt. Også humlet med Mosaic. Men kanskje interessant vite at Santa's Little Helper kom også ut i en butikkstyrke-versjon, dog så lite av den nedover den blide Sørlandskysten. Off topic, men på siden her kan dere (forruten se snapshots av juleøl også spotte de nydelige øl-glassene fra Little Brother, som i likhet med 7 Fjell, og andre også pusher rundt med den deilige Teku-designen. Bra valg, på høyde med de fjongeste glassene (som ja, også inkluderer de flotte Nøisom-glassene som jeg har hintet om tidligere). 

















Siste bolk jeg vil begi meg innpå denne gangen er variantene Little Brother kan flekse til med i skatteklasse D (ergo "butikkstyrke"). Hva rører seg her? Er jo ikke noe stor hemmelighet at det meste av øl som produseres av Little Brother Brewery er øl med litt tyngde på prosenten. Det sagt, trioen har allikevel en håndfull eksempler i denne klassen også, dog ingen av dem har hatt noe gradiose releaser. Har allerede i tråden nevnt Little Margie Solbær Gose (4%), The Golden Gose (4,1%) og session IPA'n Uncle Sam Sweater (4%). Men har også Half Nelson (4,7%) et av de mer sjeldene ølene de dro med seg til Bergen Øl-Festival i fjor (dro også med seg overnevnte Golden Gose). UNA i Bergen hadde forresten Golden Gose på tapp en periode. En annen Gose jeg vil trekke frem er ølet som ble servert under Oslo Beer Week 2015, ligger i navnet si, Goslo Beer Week Gose (4%). Og dere som klager på små prosenter når det kommer til Gose-sjanger'n, må ta en klisjefylt bolle. Den typeriktig styrken på denne slicen av surøl-skåla er rundt 3, pluss pluss. Sånn erre. Ellers ser vi i katalogen at de har en Little Belgian (4,5%), Little Rascal Amber Ale (4,5%) og american pale ale'n Little Lupulin Centennial SMaSH (4,7%). Ikke smakt noen av disse, og informative linker er heller ikke like lett få kloa i, så disse bare nevnes kjapt. Har nevnt Cafe Sara ved flere anledninger i denne tråden, og gjør det nok engang. For Little Brothers batch #12 som ble Sorachi Ace Wheat Ale (4%) ble også i sin tid dedikert dette utestedet i Hausmanns Gate. Snakker her også om et one-batch-brew. Så har du ikke fått noe referanse på denne enda, så er vel sjansene dårlig for at du noen gang får mulighet til det. (hadde "levetid" på 2014-tallet, sommeren). Det var i grove trekk klasse D-varene så langt. Dog må hinte om et forbanna øl til før jeg 'legger inn' årene denne kvelden, nok en etterlengtet lesk for min del. Snakker sterkøl her, 13 store prosent. Snakker collab-brew med nomadebryggerene i Cervisiam. (Vel, Little Brother brygget i hvert fall ølet for dem). Og det er den spennende american strong ale'n Chocolate Salty Bacon Balls. Deilig navn på et etter all sannsynlighet deilig øl. Brygget med laktose, muscavadosukker, havre og som det står, bacon. I tillegg finnes det pistasj, chipotle, salt og kakaonibs osv. Raritet, som for et par måneder siden også kunne slukke trøsten din hos Bøker & Børst i Stavanger (samt Ujevnt Bar i Bergen). Så har hatt litt tilgjengelig utenfor hovedstaden også, bacon ballene.  




















-Bogart