_

søndag 1. mai 2016

Amundsen: "Størst" I Øst





Med unntak av forrige innleggs tematikk rundt St Hallvards Bryggeri (og tidligere skriverier rundt Cervisiam) så har det ikke vært for alt for mye fokus fra undertegnede rundt mikro-aktører fra hovedstaden. Ikke fordi jeg synes at kvaliteten herfra har vært mindre interessant enn det som popper opp fra resten av landet, langt ifra, men det har nå engang bare blitt slik. Det sagt, skal benytte muligheten denne gang til å legge nok et østlandsk bryggeri under lupen, Amundsen Bryggeri & Spiseri fra det sentrale strøk i Stortingsgata i Oslo. En business som Akershusgruppen står bak, "klikken" som kan skryte på seg huse kontroll over serveringsfasiliteter som Homan Bistro, Burger Joint, Beer Palace osv osv. Men når det gjelder det Amundsen-konseptet her så kan de forruten bryggeaktivitet (midt i restauranten) gastro-snacks og diverse også slå i bordet med et av de bedre øl-utvalgene i Oslo (både på flaske og tapp). Amundsen er pr i dag største håndverksbryggeri i hovedstaden, på landsbasis faktisk det 9. største mikrobryggeriet. Og må selvfølgelig også ta med her at vi ikke snakker kun om 1 mikrobryggeri heller, for Amundsen og gjengen driver (forruten bryggeriet i stortingsgata) også produksjon i Nydalen. Kan si, mindre og mer manuelt fungerende enn førstnevnte, dog med sin kapasiteter selvfølgelig. Og planene om ytterlige ekspandering grunnet den pågående økende etterspørselen skal heller ikke glemmes bort. Snakker om nye lokaler på 3500 kvadratmeter (ved Søndre Nordstrand) som etter ryktene kan gi Amundsen (når ting står på stell) enn årlig kapasitet på nærmere 1 million liter. (blir en skikkelig produksjons boost det, når vi vet at Amundsen ifjor hadde tall som peilet seg mot 200,000 liter). Planene for første brygg i de nye lokalene er satt til Oktober 2016, så folkens, verdt gløtte disse aktørene nærmere i sømmene. Sikker på bryggsjef John Hudson, Geoffrey Van Vuuren og resten av gjengen her på Amundsen har mang en kommende verdighet liggende på lur, så fortjener en "one to watch" sticker klistet på seg. Gjør det, Og i likhet med Ægir, Lervig Aktiebryggeri, Lofotpilsen, Nøgne Ø og Svalbard Bryggeri så går det rykter rundt om at det muligens også her snart vil poppe opp en bokselinje når de nye produksjons-lokalene engang står ferdig (som etter planene kanskje vil skje i 2017). Mon tro når den tid kommer om vi også her snakker om so-called "360 cans", som det Evan Lewis og Ægir nå involverer seg i. Utviklingen tilsier vel kanskje en slik ide? Hvem vet?




















60% av salget til Amundsen Bryggeri står 2 bautaer bak, snakker Amundsen Pale Ale (4,6%) og polvaren Oceans IPA (6,6%), Fat-produksjonen av disse blir tappet hos svenskene i Dugges. (så kan vel konkluderes med at det blir en mycke så interessant Bryggeribråk-kamp den 27. juni når Amundsen nettopp skal ut i klinsj mot sine nevnte svenske samarbeidspartnere. Bestill billett, få med dere scenarioet). Angående collabs, så skal jeg komme tilbake til den biten av katalogen senere, samme gjelder polstyrke-variantene. For vil først gi et hint her om hva som har "poppet ut av kjelene" i butikkstyrke. Kommet en del for å si det mildt, kommet godt over 20 forkjellige variabler, dog flesteparten har begrenset med tilgjengelighet for folk flest. Foreløpig that is, ser for meg at den overnevnte poppis'n Amundsen Pale Ale vil få sin fortjente distribusjon etter hvert. Men per i dag er altså det meste av klasse D-sortimentet kun tilgjengelig via tappedisken hos Amundsen sine utsalg og diverse andre oppegående utesteder, som for eksempel Crowbar. Uansett, kan ta for meg brorparten her, starte med 4 Saison, som blant annet var hovedølet under Oslo Ølfestival 2013. Var tidligere i hvert fall kun mulig oppdrive på tapp hos Amundsen selv og nevnte Crowbar. Aktørene her hadde også et øl i sin tid dedikert til Ski VM i Oslo 2011, en golden-variant kalt VM Ale. Kan også nevne amber ale'ene SafariRubia Red, Cooper Ale (fra 2011) og Red Ale (4,5%). Sistnevnte fra 2012. Angående golden ale-sjangeren, så er det da på sin plass dulte innom Whirley Bird, der 99% av humlingen har foregått i whirpool'n. Snakker kombinansjonen av humlene colombus, citra, nelson sauvin og simcoe. Roy Ale (4,7%) er en lesk som mixer sjangerne pale ale og hveteøl, et øl de også dro med seg nordover til Ølhallen i Tromsø i 2015. Av andre lesker Amundsen har dradd med seg til festivaler og lignende kan jeg hinte om KFB Kentucky Fried Brown (4,7%). Som navnet antyder, en brown ale, og som det står beskrevet, med rosiner dynket i Marker's Mark (Kentucky aktørenes egen bourbon whisky). Ølet her tok de med seg til Mat & Mikro Festivalen på Grunerløkka i 2014. Ellers, Påske Bock (4,7%), en såkalt "grapefrukt saison" Barefoot (4,7%), honning-stout'n Bee Keeper (4,5%), Amundsen Lemon Drop (4,7%), Amundsen Pilsner (4,7%), Tom Famous Bitter (4,5%), golden ale'n BramlingGreat Odins RavenPale X og session IPA'n Lorita (4,7%). Sistnevnte som også hadde tilgjengelighet på utestedet Crowbar i sin tid (usikker på ståa as we speak). Amundsen har også lansert en Oslo City-serie i samarbeid med Meny. Snakker foreløpig om 2 utgivelser, Oslo City Blonde (4,5%) og Oslo City Bynisse (4,5%). Førstnevnte Blonde er inkludert med respektive mengder colombus.humle og appelsinskall, mens sistnevnte øl er (som navnet hinter mot) et juleøl. Det var i grove trekk de foreløpige slippene i skatteklasse D. Hold on, holdt på glemme pilsneren Alfred Noble fra 2013. Som er et hint mot bryggeren Tom Alfred Øimo tar jeg ikke skammelig feil (og ikke et stikk mot filantropen og oppfinneren Alfred Nobel). Uansett, Alfred-navngivningen minner meg litt om den gesten Eivind og Ingeborg i Lindheim Ølkompani gjorde med amber-ølet Lil Alfred, oppkalte det etter vaktmesteren på tunet.


Sterkølet har mer tilgjengelighet over seg, det er det ingen tvil om. Ikke minst takket være mang en release på Vinmonopolet. Har vel godt over dusinet pol-slipp på samvittigheten pr dags dato, Amundsen. Kan starte med blåbær saison Blue Velvet (6,6%) og Julie India Saison (6%), kun sistnevnte som kan oppdrives via polets bestillingsutvalg akkurat nu. (71,90 er prisen for en 0,5l flaske, ikke så gæli det). Som en gammal east coast rap-fan så må jeg selvfølgelig også dra inn session IPA'n Biggie Smalls (5,5%). Navnet som den tidligere rap-sensasjonen Notorious BIG bar, mon tro om det også snart popper opp en 2 Pac IPA? Eller en P. Diddy Pale? Hadde vært noe. Southern Passion (6%) virker interessant, et øl med pasjonsfrukt og sør-afrikanske humler. Hvorfor ikke? Interessant er også stikkordet på deres Røykporter (6,4%). Kan opplyse om at sistnevnte er utsolgt fra leverandør nå, mtp beskjeden fra Vin-monopolets nettsider. Håper det kommer en batch fra akkurat den slicen før sommeren igjen, hadde vært kozy. Andre saker, Black IPA'n Blackbird (7%) med sine fjonge doser av simcoe og chinook er verdt nevne, og samme gjelder uten tvil fruktølet med det deilige navnet One In A Melon (6,5%). Lapu Mountain Smoked Tea Ale (5,5%) er muligens noe av det mer originale fra Amundsen Bryggeri, snakker her om røykt ish med Lapsang Suchong te. (Svart te fra sørøstkysten av Kina, som også gir fra seg en tjærelignende odør). One Hop Wonder-serien må ikke glemmes, har kommet en triade med slipp ut i fra dette prosjektet som er verdt gløtte nærmere i sømmene. Alle 3 variantene har også blitt belønnet med polslipp. Alle som også huser samme alkoholprosent, med 6 store hver. Snakker her om Achy Breaky Hop IPA med sine ukjente Sør-Afrikanske humler og Don't Worry, Be Hoppy og Total Eclipse Of The Hop. Ja, merker de musikalske linkene det spilles på her, både fra pappa'n til Miley Cyrus, Bobby McFerrin og Bonnie Tyler. Det om det. Amundsen har flere polvarianter, kommet noen via intressante collaber, dog den mest kjente polvaren av dem alle er som sagt.. 


Amundsen Ocean IPA (6,6%). Westcoast-bauta'n fra bryggeriet, som nevnt, er denne og Pale Ale'n i klasse D som 'ruler gata' for det meste når det gjelder de store salgstallene her. Blir spennende nå førstkommende Fredag (6. Mai 2016) når Amundsen slipper sin Ocean IPA med ananas ut på polets bestillingsutvalg, den er jeg meget nozy på. Liker det at bryggerier der ute booster opp sine standardvarer med diverse fruityness, akkurat som det vi for litt siden så Lervig gjorde med sin Lucky Jack (som nå er tilgjengelig i en versjon med grapefrukt). Men når det gjelder originalen så er jeg usikker når den først traff markedet, dog de tidligste ratebeer-review'sa antyder første kvartal 2013. Det var også rundt samme tidsepoke som Amundsen kom med sitt jubileums-øl Anniversary Ale 1 (10,5%) en barley wine som ble brygget for å feire at businessen hadde vært i aktiv sving i 2 år. Året etter kom også Anniversary Ale 2 (11%). 2013 var også året da første lansering i Chef-serien ble sluppet. Snakker Chef's Dubbel Choice (7,3%), som året etter ble utvidet med en trippel-variant på 9,5%, og i fjor med Chef's Quadruple Choice (12,5%). Ikke smakt noen av disse selv, men siden jeg dulter innom belgisk-inspirerte go'saker her så kan jeg også nevne Amundsen sin Dr Von Coppersmith (7,1%). På den humledrevne siden av ting så har Amundsen en DIPA kalt Hopstrong (8,5%) et øl som de ifjor drasset med seg til Ølhallen i Tromsø. I Mai 2014 kom også New Valley IPA (6,6%) et india pale ale sannsynligvis brygget i kjelene på Nydalen. (mener, lukter vel litt av New Valley er et ordspill på nettopp Ny-Dalen, gjør det ikke?). Bingo IPA'n var også en humlepreget verdighet som kun var tilgjengelig på tapp i sin tid. Kan også ta med at i 2012 lanserte Amundsen sin Snill IPA (6,5%) samme år som også blant annet stout'n FUS (6,1%) ble sluppet på kranene. Og kan jo for moro nevne her at forkortelsen FUS står her for Fucked Up Stout. Og sjangeren stout (og til dels porter) har Amundsen flere spennende eksempler på. For min del er nok People Choice porter'n med bringebær og kanel det produktet jeg selv finner mest interessant. Mye mulig. I tett konkurranse med fjorårets limited-edition batch av imperial stout'n Fear The Reaper (11,5%), som det ble produsert 1416 flasker av. That's it. Amundsen sin batch #100 var også en imperial stout, så er det nevnt. Med andre ord, Amundsen har vært aktive, katalogen her bør være fyldig  nok til å kunne vekke ymse interesse der ute. Og enda er det nok av sterkøl her som jeg ikke har dultet innom. Som diverse Rug-varianter, engelske strong ales, saison Orange Haze (5,5%), juleøl og chili pale ales osv. Sistnevnte var forresten en del av deres jubileumsbatch #300 som kom tidligere i år. Batch #200 som kom i 2014 var en dunkelweizen på 6,5%. Det om det, over til collab'ene..


Første samarbeidet jeg vil belyse er en collab fra 2014, da Amundsen slo hodene i sammen med flere andre øl-relaterte businesser fra Østlandet da de lagde Friday The 13th. Snakker her collab mellom Amundsen, Little Brother, Grunerløkka Brygghus, Crowbar og Sundby-tunet. Et øl som ble sluppet under Oslo Beer Week, og som seg hør og bør også under Grunerløkka Mat & Mikro Festival. Interessant multi-collab. Amundsen og Nøgne Ø har også litt histore mellom seg, sikkert flere der ute som i sin tid fikk lagt tunga på deres Imperial Dunkel Wit (9%). Måtte vært en av de første store collabo'ene Amundsen gjorde vil jeg tro, ølet som først kom på banen allerede i 2011. Oppskriften ble basert på Nøgne Ø sin egne versjon av ølet, men med mindre koriander, siden ølet ikke skulle modnes like lenge. Med trønderne i Austmann har Amundsen brygget 3 øl så langt så vidt jeg erkjenner, den ene heter Brut Force (8,1%) en so-called Imperial Champagne Pilsner. Som for undertegnede også virker interessant så det holder. Det andre ølet vi snakker om her er brown ale'n The Spruce Moose (7%). Siste er Glasgow Kiss (6%) en Scotch Ale lagret i 5 måneder. Med Lervig Aktigbryggeri lagde dem i 2012 en Black IPA som gikk under navnelappen Dirty Bird (5,5%) mens collaboen de gjorde med Evan Lewis og Ægir Bryggeri konkluderte ned i en amber ale ved navn Fenrir (5,5%). Oslo IPA er kanskje en mye mer kjent merkevare, det var et øl som kom ut av samarbeidet mellom Oslo-bryggeriene Amundsen og Grunerløkka Brygghus. (tidligere har samme aktører her samarbeidet på ølet Røykdykker (6,7%). Crowbar har jeg nevnt flere ganger i tråden allerede, dog ikke hintet mot black lager'n Madiba (4,6%). Sistnevnte godt humlet med Nelson Sauvin. Den engelske IPA'n Normcore (5,9%) kom ut av en collab med Gahr Smith Gahrsen og 7 Fjell. Brygget i Oslo, kom på markedet tidligere i år, og inkluderer blant annet en helt ny engelsk humle. Som det står i beskrivelsen "Den har toner som får deg til å tenke på engelsk te kombinert med en kraftig bitterhet". UNA i Bergen hadde denne tilgjengelig i hvert fall, samme hadde Cirkus i Stavanger (dog, skal ikke med 100% sikkerhet si at det er ståa akkurat i skrivende stund). Og med mindre jeg husker feil, hadde ikke Amundsen og 7 Fjell og så en "Yorkshire Stingo" på gang? En slags Old Ale? Uansett, Amundsen gjorde også en collab med Bodøværingene i Bådin, resultatet herfra ble en belgian strong ale på åtte prosent kalt St. Bådinsen. Har også et eldre samarbeid bak seg med Schouskjelleren, Black no1, fra 2012. Når det gjelder utenlandske collabs så finnes det også her flere eksempler. Blant annet med Islandske Borg Brugghus lagde de en amber ale Stor Raudur (6,3%). Kiwi-bryggerne Garage Project begynner bli ganske så kjent her på fjellet, mye takket være collaboer med blant annet Nøgne Ø (les Summer Sommer osv). Med Amundsen så lagde New Zealand bryggeriet et hveteøl kalt Born Slippy (6,7%). Snakker et amerikansk hveteøl humlet med 3 forskjellige "kiwi-humler". Kom i sin tid på polets bestillingsutvalg, men dessverre utilgjengelig nå i nuet. Er på undertegnedes bucket-list, det er det ingen tvil om. Sammer er PopACap (6%). en stout som ble til under et samarbeid med de oppegående svenske i CAP fra Stockholm. Et øl som også pr i dag har gått ut fra sortimentet skal vi tro informasjonen fra Vinmonopolet, dog kommer nok tilbake igjen. Mer svensk/norsk samarbeid her. Vet ikke hvor godt kjent man er der ute i det langstrakte land rundt bryggeriet Sigtuna Brygghus? Svenskene nord i Stockholm har brygget en del for Mohawk Brewing og har også blant annet en Evil Twin-collab bak seg (Mathias Dahlgren Matølen, en porter på 6,5%). Uansett, Amundsen og Sigtuna slo seg sammen  i 2012 og lagde Nordic Warrior DIPA (9,5%). Siste collab jeg vil hinte om er ølet Rough Stuff (8,3%) som ble til da danskene i Midtfyns tok turen opp til hovedstaden i 2013. Ble blant annet introdusert på Kongsberg Øl-festival samme år. Okej, skal heller ikke glemme barley wine'n Amundsen gjorde sammen med Shepherd Neame fra Kent. (Englands eldste bryggeri). Vel, kaster inn håndkle der, nok dveling over Amundsen. Peep ølet, gi katalogen en sjanse. Tastes igjen om litt, og håper alle hadde en fin Dark Lord-day i går. Dere husker vel at den siste lørdagen i April er dedikert juvelen til Three Floyds?


-Bogart