_

tirsdag 23. januar 2018

Årets Første Nyhets Peek




Jada, er den tiden på året der jeg føler for å gå gjennom litt nyheter igjen. Januar er jo ikke den mest aktive måneden på øl-fronten, men noe nytt kan man spore. Pluss at det er jo en stund siden bloggen her tok for seg tematikken, så skader sikkert ikke at jeg valser tilbake litt i kalenderen heller. Kom litt nytt både i romjulen rundt om, og under det generelle juleslippet, så. Let's dig in. Kan starte på Vestlandet, mer presist, kan starte med en kommende trippel-slipp fra Salikatt. Snakker boksemat også, hele 3 nye øl på boks skal snart glimtre med sin tilgjengelighet. Her brukes kapasiteten til Heidrun Tapperi btw. Er flere vestlendinger som vurderer hoppe over til aluminium, Jåttå virker også vurdere dette med tiden, så vi får sjå. Uansett, av den nye trioen til Salikatt så snakker vi har et øl til polstyrke og to til dagligvare. Polølet jeg hinter om er en New England inspirert juicebomb skal vi tro ryktene. Der navnet i seg selv røper humlefokuset. It's All About Citra & Mosaic (7%). Spent på denne, generelt spent på det mer humledrevne fra denne kanten i og med jeg fra tidligere kun har lagt tunga på deres butikk APA Junaiten (4,7%). Regner med at pol-nyheten her legger seg på et helt annet humlenivå enn sistnevnte, så skal bli gøy få testet ut. Med andre ord, fikk aldri smakt på deres Homlehåve (4,7%), pale ale'n med cascade, citra og centennial som de brygget eksklusivt for Jo Broch og Gulating Haugesund. Ryktene sa at også den var ganske fiffy i kantene. Ligger fortsatt med 4 av 5 stjerner på Untappd. Nok om det, over til nyhetene her til butikkstyrke. Er ikke bare overnevnte Citra og Mosaic øl som forsøker spiller ball med NEIPA sjangeren, samme gjør Hop Cruise (4,7%). Kan virke som dette er en tiltenkt serie, og først ut er denne versjonen med hovedfokus på Amarillo. Siste øl fra den kommende triaden er rett og slett en pils, en tsjekkisk inspirert pils ved navn Fjellpils (4,7%). Kanskje ikke dumt det, lansere en øl som faller under sjangeren over 90% av fortsatt sverger til. Pluss at de fleste bryggerier, små som store burde vel alltid ha et pils-alternativ i porteføljen etter min mening. Nesten idioti ikke ha det spør du undertegnede i hjørnet. Leker jo ikke butikk, gjør man? Vel, om Fjellpilsen her inneholder noe annet enn den noble tjekkiske humla Saaz vites ikke pr i dag, men alltid spent på om hvilke småaktører der ute som kan kokke opp en decent pilsner. Hvem som legger seg nær kvaliteten til det vi for eksempel ser dukker opp i reiret til Frank Werme og Sundbytunet og andre likesinnede. Og snakker om sola, når kommer neste undergjærede nyhet fra den kanten? Begynner bli en stund siden Kjellerpilsen (4,7%) og Solskinnspilsen (4,7%) traff markedet for å si det slik.


Over til Hillevåg igjen, selvfølgelig må innom Lervig som fortsatt i mine øyne er det mest interessante norske bryggeriet følge med på for tiden. Nesten samtlige produkter som popper opp fra kjelene til Mike Murphy og gjengen skaper buzz og hype, og i de aller fleste tilfellene er snakkisen verdt legge en referanse på. Bare så synd at tilgjengeligheten er så tøff som den er til tider. Er flere av nyhetene de siste året som har gått 'hus forbi' for å si det mildt. Nå skal det jo sies at mange av de siste butikkferskvarene som har dukket opp i små kvantums virker være kun tilgjengelig fra den nye Lervig bottleshop'n Can-Teen, gjelder blant annet session IPA'n Take Away IPA (4,6%), den nye berliner'n Sawa Yuzu (4%), Lucky Jack Mango (4,7%) osv. Men ok, la meg hoppe i det. Den aller siste store snakissen fra Lervig må vel sies å være NEIPA'n Liquid Sex Robot (7,9%). En etter ryktene en juicy motherfucker med følgende humlekvartett: citra, mosaic, azacca og ekuanot. Hadde så vidt jeg husker en lansering midt i Desember. Usikker på hvor stor tilgjengelighet den ligger på i dag, 1 måned etter releasedsato, men legger den selvfølgelig under lupen. I Desember var det også gjort plass til et slipp av en ny imperial stout, Bourbon Barrel Toasted Maple Stout (12%) samt en annen mørking i Red Eye Coffee Stout (6,7%). På nyåret kom det også en Bourbon versjon av 3 Bean, med andre ord, ikke noe grunn for å være mørkredd i 2018. Må heller ikke glemme det siste kvartal ifjor dukket opp et par collabs med Cloudwater fra Manchester. En pils, en 2x tørrhumlet pils med det gøye navnet I Got Pils, Now What? (5,7%) samt rug IPA'n There's A Beer In My Fridge, And I Need A Drink (7,2%). Lange navn på øl er jo allerede 'inn' takket være aktører som Jeppe i Evil Twin og den "flyvende hollender" Ronald De Waal, så vi merker altså, at også den trenden plukkes opp av Hillevåg.


Over til noe annet, for det jeg faktisk er mest spent på er om Lervig Aktiebryggeri snart vurderer ekspanding av sin skatteklasse D-meny. Mener, nå har Lervig de siste årene faset flere og flere øl ut i butikkstyrke. Begynte jo med at hveteølet White Dog (4,7%) og den brune Betty Brown (4,7%) forsvant ut. Rett før det så valgte man sile vekk Lervig Blonde Ale (4,7%). Siste nytt nå er at også fatølet Fat Earl (4,7%), Lucky Jack Black (4,7%) og den godt humla snakkisen Socks N Sandals  (4,7%) også ikke vil gjøre noe comeback med det første. Med andre ord, mange som har falt av, men samtidig, veldig få som har kommet til. Spent på hva slags ymse oppgraderinger som vil gjøres her utover året, for noe nytt bør entre banen. For skal vi se mer grundigere på det, så har lervig ingen mørke standardvarer i butikk, verken stout, porter, brown ale (eller amber). De har ingen blonde ales, de har ingen farmhouse varianter, ingen hveteøl osv. Så ja, vi følger med Hillevåg. Vi følger med. Btw, må også nevne at Lervig sto bak faen meg en av de større kuriositetene forrige høytid. Stemmer det. Snakker om jule IPA'n Christmas Shake (5,9%). Mulig at man tenker at mango, pasjon, vanilje og laktose i utgangspunktet ikke vil gi den største julestemingen i glasset, men det gjorde det. Og funket også utmerket som en appetizer til en av de andre store julebauta'ne i landet. Dog bør nevnes at den for meg hadde sin degree av "Napoleonskake effekt", som vil si at den var såpass mektig at, 1 flaske er yo, 2 er okeej, 3 blir no-no. Kvalmene kan fort bli et stikkord for de av oss som kan finne på fråtse litt i julen. Kom videre til å tenke på Nøgne Ø sin Julequad (10%). Nesten fristende lage en egen tråd rundt forårets julerush på ølfronten, kom en del givende, både til butikk og pol. Ikke minst Cervisiam sin Chocolate Salty Christmas Balls (10%) og den undervurderte vanilje-bokk'n til Berentsen The Holy Bock (7,5%) osv. Men det er en tråd for en annen dag..


Når det gjelder de andre store mikroaktørene på fjellheimen her, kan vi jo først dulte innom Kinn Bryggeri. Skulle bare mangle si, fjorårets tall fra Staten viste jo det at Kinn var rett og slett i en egen klasse når det kommer til salgstall der i gården, så. Har det kommet noe nytt herfra den siste tiden? Noen verdigheter verdt bruke spalteplass på? Vel, kan diskutere den generelle kvaliteten her senere, men siste nyhetene som ble sluppet fra den kanten i fjor var jo Lynblenk (4,5%) en lyst gårdøl med fransk vri. Om dette er en "one-off" eller en del av standardsortimentet til Espen Lothe er uvisst. Ligger i hvert fall tilgjengelig på ymse Gulating butikker rundt om nå, så man må ikke nødvendigvis ha lokal forankring for å grabbe til seg noen dråper av denna, enn så lenge. Snakker om Gulating, Kinn Bryggeri lagde også en eksklusiv amber ale til Gulating sine utsalg på vestlandet. Denne går under navnet Vestavind (4,5%). Snakker om det røde, Rust (4,5%) er også en ny amber fra kokekarene i Florø, en mer amerikansk type amber om du vil, og mulig denna får en bredere lansering enn tilfelle Vestavind. Ellers har Kinn omsider kokket opp en blond igjen til butikkstyrke, igjen usikker på omfanget av release'n. Dog merk dere Bella Blond (4,5%), men for alt jeg veit jeg detta være en Vesle Kinn exclusive, eller et husøl til en lokal kneip i Florø. Litt som Arkadeøl (5,5%) som dukket opp sent i November. Ølet med Super Mario på etiketten dedikert Tilt i Oslo. Men som vi ser, foreløpig i år har det vært mer fokus på ferskvarer for butikk enn pol.



Nøgne Ø på sin side representerte Vinmonopolets Januarslipp med Weihenstephan collab'n Bernstein (6,5%). En weizenbock. Den hanket jeg selvfølgelig inn, skulle bare mangle at et samarbeid mellom folka på Kraftstasjonen og verdens eldste bryggeri ikke skulle slås kloa i. Kul collab, dog ikke helt overraskende at de slo hodene sammen her, Nøgne Ø har jo vært importleddet til tyskerne her hjemme i åresvis, så på en måte var det litt ventet. Selv om det selvfølgelig ikke er noe selvfølge i at man skal samarbeide selv om man hjelper "den eldste gutten i klassen" med å spre ølene sine. Men gøy er det. Ser frem til å teste ut denna, se hvor den legger seg i minnebanken. Okej nok om det. Skog og Mark 4 (6%) er vel rett rundt hjørnet også, har lagt min elsk på detta Sundvolden-prosjektet. Mon tro hvilke sære ingredienser som repper ølet i år. Hørt lite buzz, så er ganske blank på hva det kan være i skrivende stund. Blir uansett spennende. Drabla IPA (6%) kom i slutten av November i fjor, en lesk som inkluderer både Yorkshire gjær akkompagnert med juicyness fra både Australia, New Zealand og USA (henholdsvis Kohatu, Wai-iti, Mosaic og Vic Secret). Her har de også brukt lokal hvete og havre. Espelette chili er stikkordet for den nye stout'n Where The Pepper Grows (8%). Et ferskt samarbeid Nøgne Ø gjorde med Basqueland Brewing Project, det spanske bryggeriet som ble kåret til det beste bryggeriet i Spania i 2017. Verdt en peep, spent på hvor tydelig det chili preget gjør seg i kjeften om ikke annet. Jada, vil også på slutten her gi en bag of props til den helt nydelige doppelbock'n som kom i fjor høst. Gjertruds Vintervarmer (9%). Bloggen her lå jo i dvale da denne kom på banen, så sender en høy og kraftig high five i retning Nøgne og fjorårets NM vinner i hjemmebrygging, Arne Marius Haugen. Den var en for bøkene. Måtte det komme masse bukker i året vi har entret. 


De fleste av oss er kjent med alt NEIPA buzzet rundt om, New England-stilen som virker mer vanlig her på fjellet nå enn kjøttkaker i brun saus. Men kjenner dere til konseptet NEIDA? En so-called New England India Dark Ale? Vet ikke om det er Gahr Smith-Gahrsen og 7Fjell som har coin'a dette begrepet nylig, men de har i hvert fall gjort et forsøk med det. Ølet lyder navnet Audrey Horne Blackout (6,5%). Jeg som stor David Lynch fan drar jo selvfølgelig linkene her til Twin Peaks. Tenkte at, jøss er det flere mikrobryggerier her til lands som drar i den strikken utenom Oslo Mikrobryggeri? Men nei, dette var en hyllest til den bergenske rockegruppen med samme navn. Btw, skjønner at man tar navnet etter kanskje den mest sexy'e babe'n som har vært på teve de siste 30 årene. Uansett, selve ølet her beskrives best fra etiketten selv: "Ølet er brygget i forbindelse med Audrey Hornes nye plate Blackout. Dette er selvsagt svart som motorolje fra blekksprutblekk, men smaken derimot er fruktig med toner av tropiske frukter som rocker kjeften". Nice. En liten raritet muligens dette. Ellers, stikker man hodet innom Brewdog Grunerløkka i disse dager kan man sikkert også få mulighet til å hanke tak i 7 Fjell sin nye strong bitter, Hallaien (6%). Har også kommet med et nytt lett-øl i porteføljen, Gahr. Snakker Rævedilter (2,5%) en golden ale. Med andre ord, Bønes kan skryte på seg hele 2 lett-øl i sortimentet sitt nå (hvis man ser bort i fra golden ale'n som ble laget for Fisketorget i Bergen), fra før av hadde de jo fjorårets lille humlesak Svekling (2,5%). Før jeg går videre har jeg et personlig ønske for 7 Fjell i 2018, og det er for Guds skyld ta en re-run i produksjonen på den syrlige bringebær/lakris deiligheten som gikk under navnet Laibikk (5,5%). Fy fader, den smalt bra fra seg i kjeften til undertegnede i hvert fall. Uten tvil topp3 øl fra 7Fjell i min bok, ved siden av bauta'n Ulriken og Kniksen Red Ale. Ellers må det sies at de kom også med et par interessante butikkøl på tampen ifjor, snakker den litt nøttepregede winter warmer'n Fyr I Peisen (4,7%) og den litt humle blond'n Sug I Pipen (4,7%). Verdige butikklanseringer, dog ligger vel i luften at disse forsvinner så fort de første vårtegnene dukker opp. 


Amundsen har også blitt et av de bryggeriene i Norge jeg følger mest med på. De kom med nok av snacks i 2017 for å si det mildt. Joa, de hadde sine problemer med "boksematen" her og der, men høydarene var såpass pene at de overskygget de akutelle produksjons-problemene som var. (må skyte inn, var flere bryggerier rundt om i dette langstrakte land som sleit med diverse faenskap i lokalene sine i fjor for å si det mildt, så). Men det sagt, forruten deilige eksempler på det syrlige, det humlete osv, så var det nok Desert In A Can-serien som var det store høydepunktet for min del. Kom jo et triade-slipp for snart 1 år siden nå som besto av Chocolate Mud Cake (11,5%), Chocolate Mint Crisp (10%) og Chocolate Marshmellow (11,5%). I tillegg kom det jo en spin-off fra serien i fjor sommer i form av imperial stout'n Marshmellow Psycho Cognac BA (12,3%). Har jo hintet tidligere at jeg er meget svak for disse dessert ølene, er jo det det er, dessert in a can, så derfor var det med glede at det plutselig dukket opp en ny versjon, Pecan & Maple Pie (11,5%). Bare så faens synd at tilgjengeligheten her virker fucking håpløs for en sørlending som ikke orker krysse landegrenser bestandig for å oppnå pleasure i kjeften. Mulig jeg overdriver, men virker som man må til Bristol eller deler av Russland nå for å få lagt noe referanse her, skal man bedømme de siste check in'sa fra Untappd i hvert fall. Kan sikkert oppnås i Nydalen og omegn, men så geek er jeg ikke for tiden at det rettferdiggjør noe tur til hovedstaden med det første. Kan heller ikke huske at denne siste Dessert In A Can-versjonen fikk noe pol-release her hjemme i Januar, så vi får sette den på vent. Men ja, Amundsen kan absolutt kokke opp noen mørke deiligheter, og ditto til butikk. For noen av de mer appellerende juleølene som kom var også i regi av Von Vuuren og resten av trekløveren fra Nydalen. Snakker her om kaffe stout'n Super Santa (4,7%) og den flytende karamellsausen kalt Christmas Pudding (4,7%). Ellers under polets januarslipp så vi jo flere eksempler på humlete nyheter som Luponic Plague (7%), Dugges collab'n Hop Magic (7%) samt surølet Norwegian Wild (7%). Må heller ikke glemme at Cervisiam bruker nå kapasiteten til Amundsen etter at de ifjor høst mer eller mindre "kuttet" produksjons kapasiteten til Arendals Bryggeri (bruker kun i disse dager Sørlendingenes kompetanse når det kommer til fatlagringsprogrammet, så ja, finnes fortsatt noen potensielle mørke Cervisiam bautaer på Stoa). Men ja, nye Cervisiam produkter fra Nydalen/Amundsen i disse dager er blant annet Nelson Sauvin IPA'n Nelson MandALEa (7%), det NEIPA inspirerte ølet Scaphism (8,3%), IPA'n Prince Of Dankness (7%). Må heller ikke glemme bort Dankins (6,2%) en av de andre relativt nye NEIPA'ne som har kommet (dog, er/var kun tilgjengelig på kegs, men får vel bredere lansering via Staten etter hvert vil jeg tro). Årets juleutgave av Seasonal Stash (4,7%), eller holdt på si.. Santas Asshole om du vil kom også fra Nydalen i år. God den, dog må gi en liten shout out til Bryggeriveien på Stoa her og si, dere kokket den bedre. 


Kan umulig rekke gjennom de mest minneverdige her, slik har ståa på den norske ølscene blitt. Så kan avslutningsvis her ta en kjapp runde over nyheter fra det generelle kokekar der ute som er verdt nevne. Står over Ægir Bryggeri denne gang, lite nytt virker ha poppet opp den veien, samme med Austmann. Som pga flytting og diverse ikke har hatt alt for mye tid til overs til å kokke opp nytt snacks. Så det jo med Nøgne Ø ifjor også, måtte prioritere selvfølgelig. Dog, kan jo selvfølgelig nevne at gjengen i Austmann har kokka frem en John Palmers Barley Wine (11%) om ikke annet. Var det Coop som fikk inspirasjon her etter en økt med sjefen sjøl? Sikkert. Når det gjelder St Hallvards Bryggeri så lanserte de for et par dager siden sin nye session IPA kalt Fredens Engel (4,7%), går også rykter om en ny mørk lager kalt Kanari-Jonas (4,7%). St Hallvards som i likhet med Amundsen også sto bak en av de bedre juleølene i butikkstyrke om jeg skal si det. Vet ikke om mange av dere fikk smakt milk stout'n Bak Jul (4,7%), men ble et verdig lite stykke arbeid ut av det, litt i samme gate som Qvart Ølkompani sin sweet stout Not Just Darkness (4,7%) hvis noen der ute drar noen links den veien. Snakker om sola, Qvart hadde et eksklusivt juleøl til Gulating kjeden (et øl som kom kanskje litt i seneste laget ut til folket) men som absolutt slo et slag for det litt mer unike om jeg skal si det. Navnet lyder Christmas Candy (4,7%). Snakker her om et kirsebærbasert fruktøl med en temmelig tydelig hale av vanilje. Fans av sistnevnte ingrediens bør kjenne sin klijsefylte besøkstid. Dog, advarer, combo'n vanilje og kirsebær her kan gå begge veier. Spennende produkt ble det uansett, dog, kan vel takke min forkjærlighet for Vaniljecola at jeg rullet såpass høy terning på produktet. Spesielt var det i hvert fall. Videre kan det hintes om at Voss Bryggeri i November lanserte en spennende DIPA under fanen New Voss Dobbel IPA (8,2%). Einer? Mye mulig? Kveik? Usikker, tviler. Dog det jeg veit er at ølet verken virker være flasket eller bokset, så kun mulighet oppnå på visse pub's rundt om foreløpig. Og folk som bor like ved og rundt ymse Gulating pub'er (som for eksempel i Skien eller i Strømmen) og som har en forkjærlighet for det beste bryggeriet fra Voss bør snappe opp den nye eksklusive pale ale'n deres også kalt Gul Ting (4,7%). Kom på tapp rundt om sent i romjulen, så bør være mulighet legge tunga på den fortsatt vil jeg tro. Haandbryggeriet lanserer i disse tider sin Humle Juice (4,5%) der fokuset vil være vise frem deilighetene til humla Eukanot. Drammenserne kom også nylig med en akevitt-versjon av deres baltiske porter de gjorde sammen med polakkene i Jabeerwocky. Men den mest intressante nyheten kanskje, sier kanskje, er trippel collabo'n Haandbryggeriert i disse dager gjør med Cervisiam og nederlandske Brouwerij Frontaal, konklusjonen herfra ebbet ned i noe de kaller en imperial blueberry sweet stout ved navn Death By Disco. Kan også lønne seg rette nesen mot Lillesand en stakket stund hvis man er interessert i det spesielle, tenker her på det nyeste produktet til Kjerlingland Brygghus kalt Spudbrew (4,7%). Et øl dedikert til det lokale bandet Susie & The Spuds. En finurlig sak brygget med poteter fra Tveide, belgisk gjær, amerikansk humle osv. Og som de selv hinter om: Gjærkauking fra Susie & The Spuds sørger for et forfriskende resultat. Et øl som sikkert blir tilgjengelig fra det nye ølutsalget deres, samt kanskje et par spesial-butikker ellers i fylket. Btw, gjærkauking bør komme opp på dagsorden igjen, er en seriøs tradisjon rundt om i indre trønderlag i hvert fall. Ryktene der sier jo at det finnes ymse konkurranser på ymse lokal-radioer rundt om om hvem som har det beste gjærkauket, så.. ekspander den trenden please. Okei, lar det bli siste sprell med tasten for denne gang. Fikk jeg tatt med alt jeg følte for? Absolutt ikke. Bryr det meg? Litt, så det blir ikke lenge til neste gang. Dog, da blir det litt mer prat rundt det nyetablerte mikrobryggeriet De Tvende ("lillebroren" til Arendals Bryggeri), Bygland Bryggeri, litt om Sleeping Village osv. Sees da


-Bogart