_

torsdag 25. januar 2018

Noen Ord Om Nord






Hei igjen, har egentlig lyst til å fortsette ned stien som tar for seg ymse nyhetslipp rundt om i det langstrakte land. Hadde jo en lignende tråd her om dagen men som nevnt tidligere, bogart-bloggen spanderte jo på seg godt over et halvt års dvale her, så har fortsatt litt arbeid igjen med å catche up. Dog, vil denne gangen dra et fokus som peiler seg litt mer inn over de nordlige delene av landet. Men først litt generelt buzz og sladder som jeg ikke rakk sist. Kan starte litt smått med Fredrikstad, både Nøisom og Ego si. Kan ta sistnevnte først, for Ego Brygghus har forruten Gulating ølet Tingsmenn Til Tusen (4,7%) brygget en ny IPA kalt Øst (6%). En østkyst IPA som de kaller det, om det er NEIPA-bølgen de har kastet seg over skal være usagt, men kan fort ligge i kortene her. Highland Dank (7%) er også en ny IPA fra denne siden av Plankebyen, en rug IPA med WLP028 (Edinburgh Scottish Ale Yeast). Not Your Average Pilsner (4,7%) spiller ball med trenden som sier at det er YO det skulle humle opp det undergjærede. Her har pilsen fått rikelige mengder med citra og simcoe tilført. Nyheten med det feteste navnet lyder Make Brown Ale Great Again (8,5%), en imperial brown ale med cocoa nibs trukket i whiskey, en skvett vanilje osv. Skal heller ikke glemme Subtle Darkness (7%) en stout "uten noe tull" som de sier samt en annen IPA jeg holdt på glemme vekk, Fiasco Libre (6%). En del bevegelse her altså, og når det gjelder den andre store bryggeriaktøren fra Fredrikstad, Nøisom så går den ferskeste nyheten herfra ut på at nå har også de (i likhet med Ego Brygghus) startet bokse ølene sine. Går også rykter om at de har et spennende samarbeidsprosjekt på gang med "en av norges absolutt beste", så kan man jo begynne lure da. Hvem snakker vi om, Lervig? Nøgne? Kinn? Vi får sjå, kan uansett være verdt legge datoen 20 Februar i minnebanken. Nøisom virker også kjøre en liten Follo-serie om dagen, ser de har kommet med både Follo Bleik (4,7%) og Follo Rug (4,7%). Ser også ut som at Stig Lundh og gjengen i Nøisom har gjort det fornuftige og begynt å glede Liverpool-fans i Østfold. Liverbirds Fredrikstad (4,7%) er en lager brygget for Liverpools supporterklubb i plankebyen vil jeg tro. Samme konsept som Hunsfos Bryggeri i Vennesla gjorde for Liverpool sin supporterklubb i Haugesund. Resultatet den veien ble jo en sitrongress lager og en pale ale. Fornuftig business move det, Liverbirds'n til Hunsfos er jo en av deres topp3 rate'a øl på untappd, så. Spennende se hvor poppis varianten til Nøisom blir. Er jo ikke så lenge siden Grunerløkka Brygghus kokket opp ymse Manchester United øl. Er faktisk merkelig at ikke flere bryggerier snuser på denne type konsept. Mener, øl og tippekamp er jo nesten synonymt i de fleste tilfeller, hvorfor ikke spille mer ball den veien? Ellers, ser at Nøisom også har gitt ut en Coop-exclusive nylig, nei, snakker ikke om en collab med Austmann her, men et eksklusivt butikkøl til Coop Øst. En pilsner ved navn Wow Effekten (4,7%). Og med et slikt navn så forventer man jo litt si, så tøft navn å gi en butikkpils. men men. 


Okei, kan jo ikke valse for mye gjennom Fredrikstad uten nevne noen ord rundt To Tørste Mænd. Har jo tidligere ofret litt spalteplass her på bloggen i den retningen, men begynner bli en liten stund siden sist. Snakker her om Morten Norgård og David Somerto Jacobsen, hjemmebryggerduoen med en ganske så variert og spenstig øl-katalog bak seg. Har jo tidligere også stukket av med blant annet prisen for beste øl under Publikums Favoritt, fått øl brygget i større skala hos overnevnte Ego Brygghus osv. Sistnevnte øl var forresten Raumariki Himbeer (4,7%) en berliner med bringebær som fikk release for ca 1 år siden nå. Kan si, en slags butikkvariant av deres populære Achtung Berry! (Men ja, spotter mye nytt herfra og. Selvfølgelig, snakker hjemmebryggerskala på de fleste batchene her vil jeg tro, så noe grandios lansering snakker vi vel ei. Uansett, nevner R.I.P.S (5,4%) det nyeste produktet som står oppført, en sur IPA med rips. En annen sur IPA som dukker opp heter Føkk Bær, Dette Er Ingefær! (5,4%). Annen nyhet lyder navnet Weizenbocken og Havresekken (8,7%), og som tittelen røper, er en hvetebock med havre. Kom også et hveteøl med fersken, Hveite På Nytt Beite (7,1%), legg merke til hvor kreative de er på rimingen rundt om på maskene, To Tørste Mænd. Skikkelige funnyfoks. Heit Geit (6,6%) er noe uvanlig som en brown ale med geitost og chili. Ikke sant? står ikke på kreativiteten her. Kanskje det er denna varianten som får gjør at Brown Ale blir 'great again'? hehe. De har også en annen brown ale på lur i Brum På Bærtur (7,8%), stikkordet her er bær og (som dere kanskje gjettet ut i fra navnet) honning. Er masse nye ting på gang her, altså, året har så vidt begynt og karene her har allerede teaset Untappd med over dusinet forskjellige brygg. Har i tillegg en imperal stout med peanøtter, Apebørst (12,5%), en milk stout Møøh (5,6%), en berliner med granateple, rips, bringebær, blåbær osv i Juicy Blues (3,2%). Hva med en belgisk sterkøl med dadler? I så fall, merk dere Fader Daddel (12,8%). Og hvis dere trodde at de ikke hadde hoppet på NEIPA og Kveik-bølgen, så tro om igjen, her har de rett og slett slått 2 klisjefylte fluer i et smekk, samt tilført kneippbrød i mesken. Må si jeg ble i overkant nysgjerrig på denne ja. Barnets navn lyder Hypa Kveika Kneippbrød Neipa (7,1%). Gjæret på Grodåskveik btw. Ait, la det bli siste ord fra Øst.


Så over til det overskriften antydet, preik fra Nord, og kan starte med Graff Brygghus fra Tromsø. Marius og Martin Graff har jo fått opparbeidet seg ganske mye mer buzz og snakkis det siste året, ikke minst takket være deres evner til å kokke opp deilige NEIPA-varianter. Er mang en øl-nerd der ute som mener at de står for noe av de beste dråpene i landet når det kommer til akkurat den sub-sjangeren. Tidlig i Desember tok de jo også skalpen på Nøgne Ø under Oculus Oslo sin første tap-battle. En konkurranse der begge lag stilte med 4 øl hver, der den store vinneren av dem alle virket bli Graff sin DIPA Dead Cat (8%). NEIPA'n deres Nynorsk IPA (6,5%) virket også gjøre det jevt nok, ølet som ble brygget i samarbeid med Grunerløkka Brygghus. (snakker her om store mengder mosaic, amarillo og citra, tilsatt kun sent i prosessen). Kan jo nevne Graff sine 2 andre øl også som de dro med ned til hovedstaden, det var et vintage juleøl fra 2015, en black IPA på 6,8% samt doppelbock'n Reformator (8,8%). Siste der en hyllest slash markering for 500 års jubileumet til bevegelsen til Martin Luther og reformasjonen. Med andre ord, bred og pen liten kvartett de dro med seg sørover, må si det. Nøgne på sin side representerte battle'n med sin Weihenstephaner collab Bernstein, den nye Drabla IPA'n, The Craic (deres relativt nye skogsbær porter) og en sake. Det om det. Angående nyheter fra Graff den siste tiden så må jeg i hvert fall nevne Oatsome Threesome (6,2%), og som navnet hinter om så snakker vi her om en trippel-collab. Her var det Graff som slo hodet sammen med gypsy-bryggerne fra Cervisiam pluss Monkey Brew gutta fra Trondheim. Konklusjonen ble en amerikansk pale ale med selvfølgelig ekstreme mengder humle, samt både havremelk og havre, så snakker creamy mouthfeel for days visstnok. Lagde også på høsten i fjor en interessant sak i Keller-IPA (6,3%). Denne mash-up av india pale ale og tysk kellerbier ble brygget i lag med øl-entusiasten, Marcus Buck. Ølet er gjæret og modnet uten mottrykk, så spotter ikke noe crazy karbonering her visstnok. Men det i kombo med humlekjøret og havre gir en slick tropisk munnfølelse osv. Verdt legge tenna på vil jeg tro. Ellers av produkter så er det mye growler-varianter som har poppet opp, mye småbatcher av ymse slag kan det virke som. Lagde blant annet en Jule IPA til Cafe Sara i Oslo, en saison til en blues-festival i Vardø. Ser også at de nylig har kokket opp en Imperial Black IPA (6,8%), så ja, skjer stadig litt øl-relaterte bevegelser i Nordens Paris, bare følge med. 


Fra Tromsø til Bodø, og snakker vi om sistnevnte by, så er det vel bare strengt tatt et fornuftig stoppested når det kommer til bryggerier, og det er Bådin Bryggeri. Selvfølgelig er det det. Bryggeribråk finalister to år på rad, vant jo hele konkurransen i fjor da de slo Nøgne Ø i finalen, mens de i 2016 gikk på et finaletap mot islandske Borg Brugghus. For å ta finalen i fjor så dro Bådin med seg Erlann Eldorsen-samarbeids ølet Still Smoking (6,2%) som ble servert til finalens første rett, som ble en ren veggis-tallerk av rugbrød, eple, knutekål osv.  Litt interessant er det at Bådin valgte steppe opp med Still Smoking-ølet sitt mot Nøgne Ø, mener, røykølet ble jo i sin tid laget etter inspirasjon fra nettopp Nøgne Ø sin Holy Smoke (6%). Ikke bare det, men Erlann Eldorsen var jo i tillegg med på også den collab'n, så ja. Nøgne vant forresten denne retten (med kveikølet Tradisjon 2017), det sagt, ble eneste retten sørlendingene vant denne finalen. Kan jo fortsette finalepratet her med hint om at klippfisk var også på meny'n under fjorårets finale, her valgte Bådin servere et av deres eldste merker, den mosaic pregede pale ale'n Rensåsen (5,5%). Til hovedretten med lammekjøtt, eplebressert spisskål, rotgrønnsaker, brunost-saus osv  valgte bodøværingane sitt Espen Lothe samarbeid Beer And Lothing In Bodø (8%), en belgisk dubbel. (Nøgne på sin side kontret her med sin Imperial Rye Porter). Desserten besto av 'snøegg' av eggehvite med multekrem, vanlijekrem og karamelliserte nøtter, som Bådin valgte kombinere med sitt nye juleøl, den belgiske dubbel'n med appelsin og sjokolade, Landegode (7,5%). Jepp, og kan virke som den nye policy'n fra Bryggeribråk nå fremover er at vinneren av konkurransen skal få lov til å brygge et øl hos den tapende part. Ergo, vi kan snart forvente oss et øl fra Bådin brygget på Nøgne. Interessant. Men nå ble det veldig mye prat om litt "yesterdays news" her, må få denne tråden inn i det aktuelle hjørnet igjen. Så hva slags nyheter har kommet ut fra kokekarene til Bådin de siste månedene? Først, virker ikke som det har vært all verdens trafikk med nyheter her, men kan nevne red ale'n Rød Snø (4,5%). Ikke smakt ølet enda, men navnet gav meg i hvert fall nostalgiske vibber tilbake til NRK-serien fra midten av 80-tallet med Sven Nordin og Tomas von Bromssen. En annen høstlansering i fjor var milk stout'n Svartisen (4,5%). Og siden vi snakker butikklansering, Bådin slo i bordet med flere julevarianter også, blant annnet winter warmer'n Juldagan 2017 (4,5%), Juløl (4,6%) og må heller ikke glemme white ipa'n Stille Dal (7%). Sistnevnte gikk vel strengt tatt ikke under fanen juleøl, men shoot a pickle, øl er øl. Og siste hint jeg vil minne om fra disse kantene er jo at nå kommer det snart et nytt øl i Allstar/fotballkort-serien til Bådin. En serie som fra før av har slått i bordet med tunge collab-navn som overnevnte Lothe og Eldorsen, Kjetil Jikiun og nå snart, Mike Murphy fra Lervig Aktiebryggeri. (Torsdag 1 Februar skal visstnok det samarbeidet gå ned, bare møte opp). Minner også om Bådin sin Ølfestival 25-26 Mai, bryggerier som Qvart, Ugly Duck, Kinn, EC Dahls og Salikatt allerede har teaset sin tilstedeværelse, og flere vil komme. Peep det nærmere i kantene, billetter kan kjøpes fra 15 februar, så er det nevnt. 


















Dr Masaru Emotos eksperimentering med vannkrystaller i sin tid viste jo at musikk kunne påvirke både form og størrelse. At musikk gir fysiske utslag som kan påvirke bølger i materie og lyd. Var jo en snodig undersøkelse for en stund tilbake som også hintet om at termitter spiser dobbelt så fort hvis de hører heavy metal. Jaja men. Uansett, hvorfor jeg nevner dette er fordi at Mack Mikrobryggeri har som fin fin tradisjon og slenge på en vinyl hver gang det skal kokkes noe øl. For som de har gitt uttrykk for: vi elsker god musikk like mye som vi elsker godt øl. Der oppe har de jo også oppkalt gjæringstankene etter store musikere. De lager jo også egne spillelister til hver batch, som folk kan laste ned via Spotify. Uansett, nå kan vi jo leke med tanken at de harmoniske musikkvalgene til Mack sine bryggere yter ølet mer justice (eller kanskje motsatt si, mener, en dyster mørk og negativ låt fra for eksempel Lemmy & Motorhead kan muligens kalle frem stygge og missformede vannkrystaller i ølet hehe). Det om det, hva slags news dukker opp og har dukket opp i det siste fra disse bryggekjelene da? Første jeg vil hinte om er deres nye saison Error 404 Not Found (8,2%). Et navn som spiller på at det skjedde en glipp kan vi trygt si, men at utfallet ikke ble så gæli likevel. Planen i utgangspunktet var at det skulle bli brygget en belgisk dubbel, men istedenfor tilføre belgisk klostergjær ble ølet foret med saison-gjær. Dog, resultatet ble overraskende bra visstnok, så det ble en liten lansering ut av det. Hele scenarioet minner litt om det som skjedde med Nøisom Craft Beer, da de med en feiltagelse puttet saison-gjær i en gose. Resultatet ble Shit Happens (4,7%), en saigose som de selv kalte det. Ble bra, kan selv skrive under på det, hadde ofte en dobbel-date med denne og den andre gose'n fra Nøisom, guarana deiligheten Grumpy Dane (3,7%). Det om det, Mack Mikro-bryggeri har også lansert en ny IPA-serie nylig. Der de skal ta for seg ymse land og deres ymse humler. Først stoppested er USA og deres Citra og Centennial, snakker her om IPA On Tour USA (4,7%). Litt overrasket at de legger seg på butikkstyrke her, men men, Tyskland er forresten neste destinasjon ut. Mer skatteklasse D snakk, blir det når jeg trekker inn en annen ny saison, Never Mind The Others (4,2%). Har også en ny humlet lager gående i Fru Haugans Lager (4,7%), fjorårets juleøl til butikk var forresten stout'n Do They Know It's Christmas (4,7%). Av det litt sterkere, så ble også fjorårets juleøl herfra brygget av en hjemmebrygger. Mack arrangerer jo konkurranser hvert år virker det som, og i fjor var det stout-oppskriften (med solide mengder sjokolademalt) fra Tor Henning Åsvang som stakk av med seiern. Ølet gikk under navnet Svart Jul (6,8%). Ellers lanserte Mack Mikrobryggeri sin Stærk Bayer (9,5%) rett før jul, og lar de beskrive herligheten selv her: "Vanlig Bayer e tøft, men Stærk Bayer knuse den! Masse deilig malt, tysk humle og en gjærstamme fra 1930-tallet. Perfekt for alle som treng påfyll av Nord-norsk barskhet! Du kan ta nordlendingen ut av Nord-Norge, men du kødde faen ikkje med bayern!''. Og som de fleste andre bryggerier rundt om på fjellryggen her, man må slå i bordet med et NEIPA-forsøk av noe slag. Og det gjør bryggesjauerne i Mack Mikrobryggeri også. Siste resultatet herfra lyder navnet Sex IPA (6,9%). Mon tro om det var tilfeldig at de endte på den alkoholprosenten de endte? Alt for symbolske vrier si. Uansett, skulle vært interessant lagt en referanse på sistnevnte her, om ikke annet for å se hvor de legger seg kvalitetsmessig sett opp mot den hype'n som Graff har fått for sine humlebautaer. Yes, da tenker jeg det blir siste tast for denna gang. Blitt en del topics nå den siste uka her på bloggen, kan ikke love like breialt og tett kjør fremover, men noe dukker vel opp. Sjalabais fra hjørnet. 


-Bogart