_

onsdag 17. januar 2018

Hallo, Mitt Navn Er ...





Hallo ja, holdt på si, long time no cliche. Ja, husker ikke helt i farta hvor mange kalendermåneder som har flydd unna siden sist jeg brukte tastene her, men godt over halvåret i hvert fall. Uansett, hverdagsmas, øl-relatert jobbing, familiære sorger og diverse andre prioriteringer gjorde at pausen ble såpass som den ble, alltid en mening sa mannen. Men fuck a buck, nå skal jeg prøve trø litt til igjen, om ikke like regelmessig som tidligere (i den grad det var regelmessig si) så skal jeg i hvert fall kaste fra meg litt mer av livstegn slik at bloggen her ikke dæver helt ut. Skjedd en del siden sist, må si det. Så skal ikke stå på topics fremover. Men tenkte ut først denne gangen er Brewdog. Stemmer det, tenkte legge Skottlands største uavhengige bryggeri under lupen her en stakket stund. Og hvorfor det? Er det på grunn av de 'kalde stikkene' de sendte i retning Nøgne Ø etter Kjetil Jikiun sluttet? Nei. Er det på grunn av at de strøk ut Ballast Point navnet fra Ship Wreck etiketten? Nei. Er det på grunn av at de plutselig har begynt kokke opp skikkelige humleøl der borte i Ellon, Aberdeenshire? Nei, vil ikke si det. Eller vent, kanskje det, for grunnen til at jeg vil skrive om de skotske punk'sa i dag er rett og slett på grunn av øl-serien deres: Hello My Name Is. Sikkert flere lesere der ute som drar kjensel på hva faen jeg hinter om her. En serie nesten utelukkende bestående av DIPA-varianter. Kanskje mange der ute som også har smakt på flere av aktørene her, burde være mulig i disse dager. Usikker på hvor sterk prioritering som gjøres denne veien av Brewdog pub'n i Oslo (BD57 i Markveien), Cask, Cuveco osv, men noe bør være mulig grabbe tak i. Men det spørs si, for fleste ølene i denne serien blir jo for det meste eksklusive for det landet Brewdog peiler seg inn på. Noe vi merket på Vinmonopolets nyhetsslipp nå i Januar, da kom det i hvert fall 1 stk lansering fra overnevnte 'My Name Is'-serie. Skriver, "som ventet" på grunn av at skulle bare mangle at ikke vi på fjellheimen skulle lansere et brewdog øl som var brygget spesielt til "oss på fjellet". Kommer tilbake til det spesifikke ølet senere, vil bare nevne at det er ikke første gang Brewdog lager et "Hello My Name Is"-øl til oss nordmenn. No sir. Ble jo nesten litt bråk sist og, men ja, la oss først dra tilbake noen år.. 


Tenkte det kunne være verdt nevne at denne "Hello, My Name Is"-serien til Brewdog er ikke noe breaking news av noen ny tankebank som dukket opp siste kvartal i fjor. Serien kom opprinnelig først ut i 2011 med den svenske hyllest-DIPA'n Hello, My Name Is Ingrid (8,2%). Snakker her en dobbel-IPA med multer, samt en meny som kunne glimte til med både decent bruk av Nelson Sauvin, Citra og Bramling Cross (hva er det de sier om den siste der? den britiske humlen med den amerikanske aroma'n? hehe). Det om det, var uansett ikke James Watt og gjengen som sto for oppskriften bak Hello, My Name Is Ingrid. Det var det leserne av den svenske ølbloggen BeerSweden som sto bak. Ølene Brewdog brygger i Hello, My Name Is-serien, har som regel alltid et godt stykke link til landet ølet representerer, er det som er noe av essensen her. Fra svenskene her fikk vi som jeg nevnte selve oppskriften, kilovis med multer, Ingrid-navnet (som filmnerd dro jeg selvfølgelig en link til Bergman med en gang) osv. Rundt Påsken i 2015 lanserte også Brewdog en session-variant av DIPA'n her kalt My Name Is Little Ingrid (4,4%). Oppnådde begge decent rating. DIPA'n ligger fortsatt i dag med en overall på 97 i følge Ratebeer, godkjent det. Må også skyte inn her at året etter lanseringen av Hello My Name Is Ingrid, så kom Brewdog på banen igjen med ølet Hello, My Name Is Beastie (8,2%). En slags skotsk versjon av Ingrid-ølet, der de hadde byttet ut multer med bjørnebær. Og siden jeg er på Brewdogs "svensketur" her, vil også bare minne om (uavhengig denne serien) at de høsten 2014 gjorde en collab med det nå nedlagte CAP Brewery fra Stockholm. Resultatet den gang ble en Black IPA med cascara, kaffebønner etc kalt Cap Dog (9%). Vil si, en av få brewdog-collabs skottene har gjort med Søta Bror, utenom den samt de overnevnte Ingrid-ølene er det ikke nevneverdig mange andre "svenskeøl" i den relativt store Brewdog katalogen. Mulig Brewdog Kungsholmen i Stockholm har poppet opp med noen sjeldne "eksklusiviteter" som har gått hus forbi, mulig, men tviler.



Over til 2013, for det var dette året Brewdog-serien for første gang peilet spotlighten opp mot fjellheimen her. Og ølet? Vel, ble i likhet med overnevnte "svenskeøl" også her dedikert en DIPA (faktisk med samme humlemeny også, det vil si Citra, Nelson Sauvin og Bramling Cross). Store forskjellen her er at de "svenske multene" ble byttet ut med tyttebær. Og navnet? Vel, var her det ble snakkis. For navnet lød Hello, My Name Is Mette-Marit (8,2%). Et navn skal sies som ikke fikk lov til å vise sitt blikkfang alt for lenge, før visse instanser (er det her vi skal nevne kongehuset muligens?) fikk stoppet den skotske kreativiteten. Stoppet og Stoppet, var vel Cask eller noen andre som ikke ville dra "strikken" alt for langt slik at det kunne ende opp med en kongelig involvering. Ny etikett kom kjapt på banen, da med en svær sensur over navnet Mette-Marit selvfølgelig. Så merkelappen på ølet her hjemme ble da Hello My Name Is Censored (8,2%). Merker jeg får litt deja-vu til dramaet rundt Ballast Point og Ship Wreck her igjen. Men ja. ble kanskje ikke et alt for overraskende utfall, uansett ble en artig liten historie ut av det. Og som Brewdog selv beskriver det på etiketten, ølet nytes best med en aristokratisk skjødesløshet (eller nonsjalanse om du vil). Videre i 2013 fikk Jeppe fra Evil Twin Brewery også muligheten til å bli med på Brewdog sin My Name Is-serie. Konklusjonen denne veien ble Hello, My Name Is Sonja (8,2%). Ikke noe royale linker her, om noen måtte tro det. Nope. Her er det moren til Jeppe og Mikkeller som får maskeplass. Snakker fortsatt en DIPA til 8,2%, i likhet med resten av serien så langt si. Dog denne gangen snakker vi en helt annen humlemeny. Denne Evil Twin saken er en single-hop Mosaic, samt at de har klunket på med over 100 kg blåbær også, så virket som en juicy mother denne her, den er safe. Dette ølet står også som pr i dag eneste collab mellom den danske gjøkebrygger'n og punkene fra skottland. Tvillingbror Mikkeller har på sin side unnagjort 6 collaber med Brewdog gjennom tiden. Fleste av variantene kommer fra barley wine prosjektet Divine Rebel, men ikke sant, vi husker alle den nå avslutta Black Tokyo Horizon collab'n (som også inkluderte Nøgne Ø selvfølgelig) samt DIPA'n I Hardcore You. Som en tilleggsopplysning var den siste der en blend mellom Brewdog sin Hardcore IPA (9%) og Mikkeller sin I Beat You (9,7%). Jada, og som en sliten gammal Cornelis Vreeswijk fan så kan jeg ikke annet enn å se frem mot det skulle legge en referanse på den nye IPA'n til Mikkel Borg, en so-called New England sak kalt Cornelis (7,6%). Holdt på si, Brygget på De Proef selvfølgelig, men er vel ikke noe selvfølgelig nå lenger i disse San Diego tider heh? Vel, la meg valse videre i topicen her..


Før jeg drar tematikken over til de nyeste releasene av Hello, My Name Is-serien, kan jeg kjapt gå gjennom de andre tidligere lanserte varene. For det kom noen varianter i 2014 også, blant annet Hello My Name Is Ze (6,4%). Den første rene IPA'n i serien, ikke noe dobbel dose humle her altså. Dette ølet hadde et brasiliansk stikk, var også en collab mellom Brewdog og 2cabecas. Snakker pasjonsfrukt blant annet, dog fikk selv aldri sjansen til å legge dette produktet på tunga. Tilgjengeligheten var heller ikke allverdens kan det virke som, ryktene sa vel den gang at ølet kom for det meste via ymse tappekraner på ymse puber i Brasil, så. Uansett, foreløpig er kun dette Hello, My Name Is Ze og Evil Twin sin Hello, My Name Is Sonja som har blitt til gjennom collabs. De fleste andre ølene er det Brewdog selv som står mer i bresjen for. Det om det. I 2014 ble det også tid til et finsk øl i serien. Kom på sommeren det året, og gikk under fanen Hello, My Name Is Paivi (8,2%). Igjen, gikk serien tilbake til DIPA-sjangeren som så mange ganger tidligere. Sentralt for dette brygget var Tindved. Må heller ikke glemme DIPA'n Hello, My Name Is Vladimir (8,2%) som kom først dette året. Som man kan antyde både ut i fra navn og maske er dette er stikk i retning Russland. Likte blikkfanget btw, de fargerike sminka Putin-trynene passet pent inn det Warhol-inspirerte kunstverket der. Angående innhold, så var det her en single-hop Citra med blant annet ymse magnolia bær man kun finner i visse Østlige deler av Russland visstnok (samt Nord i Kina). Interessant øl, kan ikke nekte for det. Gir visst fra seg interessante vibber dette ølet, så, synd tilgjengeligheten på mange av disse ølene i serien er såpass tøffe som de er/var. Dette er et godt eksempel på det. Og kan jo også skyte inn at i likhet med Mikkeller sin pale ale Help (4,7%), gikk også inntektene fra My Name Is Vladimir til støtte for folk i håpløse situasjoner. Mikkeller slo et slag for syriske flyktninger, mens Brewdog her slo et vel så godt slag i retning veldedige organisasjoners jobb med forfulgte minoriteter. Props for det, punks. Lagde jo rett før disse nyslippene en saison kalt Make Earth Great Again (7,5%) der også store deler av gronkene skulle gå til noe "viktig arbeid". Denne gang var det et stikk til at Trump snudde ryggen til Paris-avtalen pluss kroner til veldedig klimaarbeid. Interessante her er jo at farmhouse'n er brygget med vann fra smeltede isbreer. hehe. vet ikke om de har fått kloa i noen isklumper eller duppet bøtta i en bresjø men ja. Flere og flere nerder som påstår de merker mer og mer til den gode vannkvaliteten rundt om i øl nå, så skal bli spennende høre om det snappes opp noe unikhet over det bidraget der. Okej, siste øl i Hallo, My Name Is-rekken som ble sluppet før de nylige lanseringene var Hello, My Name Is Holy Moose (5,5%). Igjen er vi tilbake i den 'vanlige' India Pale Ale sjangeren. Snakker her om et humleøl med molter, tyttebær, blåbær, tindved etc. Kan nesten virke som det er en mash-up av det norske, svenske, finske og danske ølet. At dette er en tribute til de nordlige stammene om du vil, fremfor peke ut en enkel lokasjon. Ølet fikk en breial nok lansering gjennom Staten her hjemme, dog følte etiketten med elghodet her hang vel lenge i polhyllene. I hvert fall her sørpå. Så fikk dradd en sen referanse, kan si, et av de få My Name Is-ølene jeg faktisk har lagt ned. Det sagt, undertegnede i hjørnet sliter med å huske eksakte smaksoppfattelser, noe som kan meget vel være en indikator på at dette her var kanskje ikke det største eventyret kjeften hadde opplevd. Så mulig det har noe for seg det at det farer middelmådig feedback rundt om på de største øl-relaterte tilbakemeldningsplattformene der ute i internettland. 
















Så var det på tide bli mer aktuell igjen, fokusere mer på nuet og nyhetsslipp si. Og ja, Brewdog har virkelig steppet opp My Name Is-serien sin de siste månedene. For hele 9 lanseringer har det nå blitt. 18 totalt, med andre ord, halvparten av slippene denne serien har sett har kommet i løpet av de siste 60 dagene. Imponerende i seg selv. Kan også virke som samtlige av de 9 nye fikk releasedato samtidig, noe som vil si i starten av November 2017. Alle de 9 ølene gikk ikke uventet inn under DIPA-kategorien, nevner det her, for orker ikke påpeke det hver gang. Men Hva kom? Vel. Kan starte med ølet som var beregnet for det Italienske markedet, Hello, My Name Is Sofia (8,2%). Sitron og tropiske hint lyder de minimale beskrivelsene så langt, samt litt mørk frukt visstnok. Av alle de nye ølene i serien, så kan denne italia-versjonen skryte på seg noe av den beste feedback'n så langt, så mulig verdt legge denne ekstra under lupen folkens. Feedback-score og buzz er aldri noe fasit selvfølgelig, men skal heller aldri skimte av pekepinnet det kan gi. Okej, neste er Hello, My Name Is Sari (8,2%). Og i likhet med tidligere nevnte My Name Is Paivi, er også dette en gest mot de Finske skoger, Sahti, saunaer og diverse. Ingrediensen denne gangen er blåbær. Franskmennene fikk også et øl dedikert til seg i November, gikk under navnet Hello, My Name Is Marianne (8,2%). Solbær er stikkordet her, mens edelblomst slår et slag for Irland sin nytelse i, Hello, My Name Is Niamh (8,2%). Mandariner kom på banen da Spania skulle rettes spotlight på med Hello, My Name Is Maria (8,2%). Og forutsigbart nok ble appelsiner hovedfokuset da Nederland fikk sitt øl, Hello My Name Is Lieke (8,2%). Sistnevnte der som også farer rundt med ganske så decent feedback så langt, en av de bedre ser det ut som. At Hello, My Name Is Helga (8,2%) skulle slå et slag for Tyskland kommer vel kanskje heller ikke som en bombe. I hvert fall ikke for undertegnede si, hilsen en rusten gammal RTL-traver fra de glade kjønnshår tider. Bær står beskrevet som hovedfokuset, uten at de presiserer mer rundt det. Bær er Bær. Og siste øl i serien jeg vil hinte om før siste akt tar for seg den "nye norske" er Hello, My Name Is Agnetha (8,2%). Nok en svenske dreier deg seg om, og nok et øl med tyttebær. Med andre ord, hovedingrediensen til "Mette-Marit-ølet" ble her transfet over til det svenske Agnetha-ølet. Hm, sånn erre. Må si, finner det litt bemerkelsesverdig hvor ofte 'redde" vi nordmenn er når det kommer til det å ikke skulle trøkke noen på tærne. Her er mann redd for bruke et fornavn (som ei kronprinsesse har), mens distributører/whatever i Russland hadde ingen second thoughts når det kommer til bruke Vladimir-navnet til det sittende bjørnehodet, de har til og med baller til å akkompagnere produktet med flust av bilder av vedkommne i tillegg. Nei, all ære til alle punks med baller der ute. Vi har så mye lære, er derfor det er så godt å se Gahr Smith Gahrsen kokke opp Donald Trump øl, lager Sangerinnepiss, Rævdilter osv, samt lanserer juleøl med etikettbilde av seg selv på med ring over hodet med tittelen: Mer Jul Enn Jesus. Må si, Gahr virker ha blitt en slags evil punk who gives a fuck på sine eldre bryggedager. Og det gleder.













Og så til siste punkt, det nye 'norske' ølet fra Brewdog. Merkelappen her lyder Hello, My Name Is Aune (8,2%). Og hintet? Kan vel bare være et mulig valg her, kan det ikke? For nei, snakker ikke her om noe hint til gamle gårder, grender eller tettsteder i Norge, heller ikke hint mot gamle politikere og professorer. Her er det selvfølgelig en pen gest mot Mr Jordbærmus himself, Mr Dis, Aune Sand. Så kanskje ikke overraskende da, at ekstrabagasjen til denne DIPA'n nettopp inkluderer jordbær. Interessant valg, tror faktisk ikke jeg har smakt noen dobbel IPA'er med de røde bærene representert før, så.. hurra for mangfoldet den veien. Spent på denna, har en sending fra polets bestillingsutvalg på vei i posten med Aune-ølet i, så kommer vel en dom rundt denna om ikke alt for mange straksene. Og mon tro hva denne champagne herremannen i klovnedrakt sier selv om DIPA'n Brewdog dedikerte til ham? Blir det nok jordbær her? Uansett, liker gest'n, og må innrømme, liker karen. Mener, hva er det ikke å like? En fargespredende, frittalende person med en hindsides interessant bagasje som kan finne på hylle "musa" i beste sendetid, en cult-figur av rang som alene fikk meg til å skru på og følge med på noe så vanligvis meningsløst som Farmen Kjendis, vel, tar av meg hatten for det. Og gøy at noen punks av noen skotter gidder dedikere humledrevne dråper den veien. Vel, that's it for denne gang, kunne sikkert avslutningsvis sagt noen aktuelle ord om trepartiregjeringen som virker "myke opp" visse alkoholregler, eller om visse statlige salgstall, NY Hornindal comeback. Lervig sin deilige barley wine osv. Men nei, siden jeg var så i Aune-hjørnet her så velger jeg avslutte tråden her slik Aune så minneverdig og mesterlig avsluttet sitt gårdsopphold på teveskjermen nylig. Se for dere at jeg står her skjeggete med noe skjerf/underbukse-greier på hodet mens jeg sakte åpner en Python Pilsner fra Nøgne (nærmeste øl-relaterte stuffing jeg kom på, mtp champagnegjæret) mens jeg med rolig og behaglig tonefall forteller dere lesere at '..De dagene, vi ikke får sammen. Det er de drømmene vi drømmer om natten. Og drømmer, er livets vinger. Nå tar jeg på meg de vingene, og reiser bort fra dette vidunderlige stedet. Tusen takk for meg, nyt hvert eneste sekund!'


-Bogart