_

mandag 15. februar 2016

Ratebeer Awards Del I





Hvert år i Januar treffer ølets svar på Oscar-utdelingen offentligheten i regi av Ratebeer, den største demokratiske øl-relaterte kåringen i det elektroniske landskap vi kjenner til. Her er det snakk om kåringer av "Årets Øl", "Årets Nykommer", "Årets Bryggeri" og diverse andre sub-sjangere. Totalt 10 kategorier skal det kåres en vinner i. Ratebeer Awards tok sine første babysteg i år 2002, og den gangen var det kun fokus på 2 hoved-kategorier. En kåring dedikert de beste bryggerier i verden (en topp-70 den gang, som btw ble vunnet av Westvleteren foran Rochefort) og en kategori for Nord-Amerikas beste bryggerier (som i 2002 ble toppet av Stone Brewing Company hakket i hel foran Victoria Brewing fra Pennsylvania). Under Ratebeer Awards året etter i 2003 vant så og si de samme aktørene. Noen år senere, i 2006 begynte Ratebeer Awards og ta litt mer form. Flere kategorier så dagens lys, og var dette året vi endelig kunne se konjunkturene av det faste innslaget vi i dag kjenner som Topp 100-lista over de beste bryggeriene og Topp-100 listen over de beste ølene. Sistnevnte liste som i 2006 ble vunnet (ikke overraskende kanskje) av Westvleteren 12 foran Three Floyds sin imperial stout klassiker Dark Lord og Rochefort 10. Danske Nørrebro Bryghus fikk på sin side med den nå utgåtte DIPA'n North Bridge Extreme kapret en plass på den eksklusive Topp-100 lista over de beste ølene i verden. Samme gjorde danskene i det nå nedlagte bryggeriet Ølfabrikken med sin Porter, fikk også anerkjennelse for sin India Brown Ale). Må gå litt nærmere i sømmene på denne danske bryggeri-juvelen kalt Ølfabrikken, de hadde en øl-katalog full av verdigheter før de forsvant fra øl-scenen. Men først, la meg hinte om at under Ratebeer Awards 2006 var også året vi så første livstegn fra storheter vi dag kjenner som Mikkeller, (som fikk en 37ende plass på Topp-100 listen over beste bryggerier i verden). Nøgne Ø representerte også den gjeve listen med en 48ende plass, og det er verdt vite at Nøgne Ø i likhet med Mikkeller har vært en fast representant på denne Topp-100 listen nå i over 10 år. En fin statistikk som fortjener sin respektive doser cred. Eneste norske norske bryggeri som har klart å havne på denne eksklusive listen utenom folkene på kraftstasjonen er Drammens mikrobryggeri-stolthet Haandbryggeriet. Overnenvte Ølfabrikken ble forresten beste bryggeri fra Skandinavia på en 26 plass i 2006. Kan også godt nevne svenskene i Nynanshamns Ångbryggeri som under Ratebeer Award her i 2006 kapret med seg en sølvmedalje i pilsner-klassen for sin Pickla Pils (4,8%). Og når det gjelder topp-100 listen over "beste bryggerier" generelt, så ble den toppet av Ale Smith Brewing fra San Diego, Three Floyds fra Indiana og Bells Brewing fra Michigan. 


Ølfabrikken ja, må kaste inn noen ord om bryggeriet til Martin Larsen og Christian Skovdal før jeg drar Ratebeer-strikken nevneverdig lengre. De fortjener det. Nevnte året 2006 over her, ikke bare ble de kåret av Ratebeer Award som det 26 beste bryggeriet i verden, men de ble også kåret av Danske Ølentusiaster til danmarks beste bryggeri både i 2006 og 2008. Ølfabrikken ble til da 2 kompiser fra Nord Sjælland utvidet øl-interessen sin til de grader. Ble som mang en annen up'n comer anerkjent på ganske kort tid. Fikk buzz, fikk et navn. Det sagt, skjebnen ville ha det til at Larsen og Skovdal signerte en avtale med Gourmetbryggeriet i Roskilde, Danmark. (plassen der Mike Murphy var bryggerisjef i 5 år før han tok turen til Lervig Aktiebryggeri. Og var herfra Murphy først fikk rørt i de "første grytene" av Beer Geek Breakfast og diverse. Kjente jo godt til Mikkeller før han dro i retning Oljebyen). Dog, for Ølfabrikken ble en karriere-move som skulle få betydningsfulle konsekvenser (og ikke nødvendigvis med positive fortegn for å si det mildt). Simpelt nok forklart, det ble begynnelen på slutten. Hva som skjedde skal ikke dveles over, men i løpet av kort tid forsvant Martin Larsen ut av businessen, og ikke lenge etter der igjen så kastet Christian Skovdal inn det klisjefylte håndkle. (sistnevte som rett etterpå startet opp det ganske så respektfulle bryggeriet vi i dag kjenner som Beer Here. Et bryggeri slash gjøk som har navnet sitt på mang en deilig vare til "butikkstyrke" i hvert fall, tenker på amber ale'n Dead Cat, Black Cat IPA, Mosaic Vinterpils, Wicked Wheat osv, merkerlig ingen importører har sett den veien. Eneste jeg har sett her hjemme i butikkhyllene har vært APA'n Lupulus, oppskriften til Christian Skovdal men brygget på Sørgaard Bryghus. Savner forresten collaboen mellom Skovdal og Nøgne Ø, sikker mange der ute som fortsatt husker Pumpernickel Porter'n vil jeg tro, var ikke så dum den Nordic Rye'n heller). Vel, over til tråden igjen, man kan i dag faktisk oppdrive et par-tre varianter fra Ølfabrikken under fanen til Gourmetbryggeriet, dog har lite med Larsen og Skovdal å gjøre utenom at det var de som hadde selve oppskriften en gang, snakker om Pilsner'n, Porter'n og Pale Ale'n. Men synd tenke på, for de gjorde mye interessant før de gav opp. Fra 4000 år gamle øl-oppskrifter fra Sumer (les: Hymnen fra Ninkasi) til tunge bautaer som Gammel Ekstra Porter, Kaffeporter, Columbus Pale Ale'n, Stout'n osv. Som de selv sa i slagordet sitt "Livet er for kort til lorteøl". Sant. Kan for moro skyld sikkert co-signe andre slagord fra denne kanten også, siden det er så gøy med gøyale slogans. "Filtrering er rasisme", "Pasteurisering er mord". Over til topic igjen..


Westvleteren 12 ble under Ratebeer Awards i 2007 kårets til verdens beste øl, plassen foran den lagrede varianten av Stormaktsporter fra våre svenske venner i Narke Kulturbryggeri fra Ørebro. På de 2 neste plassene fulgte to varianter av Dark Lord'n til Three Floyds. Mikkellers sin Imperial Stout X kapret seg dette året en 9.plass, mens hans andre imperial stout, Black Hole klamret seg fast på en decent 27.plass og Beer Geek Breakfast la seg på plass 37) Totalt hadde Mikkeller hele 6 øl inne på topp 100 lista, respekt kalles det. Kan også nevne at plassen etter Black Hole (28 plass) fikk den ettertraktede Pliny The Younger fra Russian River Brewing. Andre elementer verdt nevne fra "Topp-100" beste øl i 2007 er at Ølfabrikken representerte det 44 beste ølet i verden med sin Gammel Ekstra Porter (deres vanlige Porter kom på 60.plass). Beste bryggeri i verden i 2007 ble Three Floyd Brewing Company, plassene bak gikk til fjorårets vinner Ale Smith og Bells Brewing. Samme 3 aktører i verdenstoppen i 2007 som i 2006, ble bare stokket litt om på rekkefølgen denne gang. Mikkeller fikk dette året klatret seg opp blant de 5 beste bryggeriene i verden, foran både Westvleteren og Russian River. Ølfabrikken fortsatte klatringen, endte dette året på en ganske så solid 12 plass. Svenskene i Narke Kulturbryggeri endte på en respektabel 26.plass mens Nøgne Ø klatret på sin side opp 4 små plasser til 44 spot'n. (interessant vite kanskje at i 2007 lå  storheter som Sierra Nevada og New Belgium Brewing osv på henholdsvis 63 og 58 plass, Ballast Point på 67). Skandinavia (med Narke og Ølfabrikken i spissen) gjorde mer eller mindre "rent bord" under kåringen av "Årets Porter" skal sies, og igjen var det Stormaktsporteren som gikk seirende hjem. Får håpe at Narke gjester Haand-festivalen i Mai igjen, slik at nok en tur til Drammen kan rettferdiggjøres. 


I 2008 var det registrert over 1,4 millioner øl-reviews, og da tallenes tale var et faktum kunne man dette året hylle Three Floyds sin eikefat-lagrede versjon av Dark Lord som årets beste øl i verden. (Merk av "Dark Lord-Day" på kalenderen folkens, faller alltid på den siste lørdagen i April). Three Floyds hadde totalt 5 øl representert på listen for 2008, 2 versjoner av Dark Lord, APA'n Alpha King (som mange regner som Three Floyds sitt flaggskip-øl) Behemoth Barley Wine og juleølet Alpha Claus Christmas Porter. Og Stormaktsporteren til Narke (den lagrede versjonen) klatret dette året helt opp til en meget decent bronseplassering, mens Nøgne Ø sin Dark Horizon (1st Edition) klatret flott opp til en 21.plass. (foran både Russian Rivers Pliny The Elder, Westvleteren 8 og Mikkeller X). Sistnevnte danske som hadde hele 6 øl inne på topp 100 listen året før, hadde dette året sin Imperial X som sin beste plassering (på 27 plass) og til sammen 4 øl representert på listen. Inkludert 2 versjoner av Beer Geek Breakfast. (som den tiden tar jeg ikke feil ble brygget på kraftstasjonen i Grimstad). Når det gjelder beste bryggeri dette året så gikk den gjeveste prisen til De Struise Brouwers fra Belgia. (ligger i Oostvleteren, altså i en helt annen retning enn de legendariske munkene i Vest). Liker Struise, var en gang i tiden et skikkelig hipster-bryggeri. Fikk tak i for ikke alt så lenge siden en variant av Bolshevik-serien (les: fersken-versjonen) under et Gulating besøk i Bergen. (de hadde tidligere også hatt Danko Power IPA tilgjengelig). På min personlige øl-relaterte Bucket-list har jeg De Struise godt representert, mest med sine collaber med Three Floyds, Mikkeller, CAP, De Molen osv. Vel, på plassene bak De Struise Browers finner man bryggeri-navn som Three Floyds og Port Brewing. Svenskene i Narke overtok femteplassen til Mikkeller fra året før, Mikkeller på sin side måtte ta til takke med plassen rett bak (sjette plassen altså). Ølfabrikken beholdt sin gode 12 plass, mens Nøgne Ø også kan det med å flexe muskler på den globale øl-scene når de her konkluderte sitt nærvær med en decent 23 plass. Skottlands største uavhengige bryggeri BrewDog kunne under Ratebeer Awards 2008 skimte med en 51. plass, plassen etter Ron Jeffries og Jolly Pumpkin. Merker også at Jeppe (Evil Twin) enda ikke har fått et navn enda som rettferdiggjør noe statistikk blant de 100 beste i verden, men på plass 100 finnes vi de belgiske vennene til hans tvillingbror Mikkeller, De Proefbrouwerij. Beste IPA dette året ble Russian River sin Pliny The Younger, som slo storebroren sin Pliny The Elder så vidt det var. AleSmith IPA var også involvert i topp5. Ølfabrikken sin Porter tok gull i sin klasse, mens Three Floyds sin lagrede versjon av Dark Lord reiste hjem i 2008 med den gjeveste stout-prisen, rett foran nesa på Stormaktsporter'n til Narke.













Kommet til Ratebeer Awards 2009. Dette året bikket Ratebeer.com et rating-antall på 2 millioner øl-reviews. Imponerende det, men igjen, bare småtteri i forhold til de tall vi kjenner i dag. Men imponerendes nontheless. Beste ølet i 2009 ble tildelt svenskene i Narke Kulturbryggeri og selvfølgelig for deres Stormaktsporter. (det vil si, den fat-lagrede versjonen). Tok prisen foran legendaren Westvleteren 12. Bronseplassen for 7 år siden gikk til Dark Lord, russian imperial stout'n til Three Floyds. Fjorårets beste bryggeri i verden De Struise Brouwers fikk inn en øl blant de 5 beste i verden dette året, surølet Dirty Horse. Nok et øl undertegnede skulle hatt på sin bucket-list, (hadde ølet fortsatt vært tilgjengelig that is). Mikkeller sin Beer Geek Brunch Weasel (brygget på Nøgne Ø) klarte klore seg fast på en 6. plass, Beer Geek Breakfast endte på 66. plass dette året. Anelse step-back for Nøgne Ø sett opp mot den skikkelige oppturen i 2008. For i 2009 var det ingen Dark Horizon (1st Edition) representert, dog Grimstad bryggeriet fikk sin Imperial Stout med i det gode selskap på en 67 plass. I 2009 vant den tjekkiske klassikeren Pilsner Urquell priden for beste pale lager. (pilsner'n som startet hele sirkuset i 1842). 


Beste IPA ble Pliny The Elder fra Russian River. (Dreadnaught Imperial IPA'n til Three Floyds tok sølvmedaljen foran fjorårets vinner, Pliny The Younger. Igjen så vi AleSmith IPA blande seg inn i topp5, denne gang sammen med bauta'n fra Bells Brewing (Hopslam DIPA'n). Narke sin Stormaktsporter vinner Stout-klassen, har nå fightet om prisen for det beste mørke ølet i mang et år på rad. Virker stå mellom den svenske storheten og Dark Lord'n til Three Floyds. Sistnevnte som året 2009 vant tilbake gullmedaljen de tapte i 2008 (til De Struise Brouwers) og ble dermed verdens beste bryggeri igjen. De Struise som på sin side ramlet ned til 10.plass denne kåringen. Port Brewing tok sølvplassen, mens AleSmith Brewing klarte samle sammen nok good reviews til å sanke inn en bronsemedalje. Interessant ta med at Hair of The Dog Brewing fra Oregon klarte plassere seg helt opp til en 4 plass. Mikkeller innehar 6 plassen, mens Narke Kulturbryggeri falt fra 5.plass ned til 13ende. BrewDog klatrer i 2009, og ender til slutt på en 32. plass. (høyeste de har vært på det tidspunktet i karrieren). Går andre veien for Nøgne Ø, som faller betraktelig (selvfølgelig, fortsatt gedigent stort være på en liste blant de 100 beste bryggeriene i verden) men faller altså fra en 23.plass til en 58.plass. Plassen bak New Belgium fra Colorado og De Molen fra Nederland. I 2009 kom også Amager Bryghus på listen, la seg foreløpig inn på en 77. plass. Ølfabrikken (som på dette tidspunkt var nå smeltet sammen med Gourmebryggeriet) tok et skikkelig mageplask fra fjorårets 12.plass til i 2009 ende opp på 81.plass. Historiens største teppefall var et faktum.


Ratebeer Awards 2010, på dette tidspunktet har nettsiden 2 og en halv million reviews. Og ølet som fikk best feedback ved denne korsveien var den gamle klassikeren Westvleteren 12, som etter 4-5 år gjenerobret tronen. Stormaktsporteren til Narke måtte nøye seg med sølvplassen, og tredjeplassen gikk til Cigar City sin Hunahpu's Imperial Stout. Verdt merke seg at Three Floyds sin Dark Lord hadde hele 3 varianter inne på blant de 10 beste ølene i verden i 2010. Founders har også vært delaktig i topp 10 hvert eneste år, uten helt ta de store pallplassene, nærmeste de kom dette året var 8ende plassen med sine legendariske KBS-stout (Kentucky Breakfast Stout). Imperial Stout'n til Nøgne Ø har fortsatt en bittegranne fallende kurve, mister noen plasser og lander til slutt på en 70.plass. Over til visse sjanger-vinnere, Pliny The Elder tok igjen prisen for beste IPA. Har virkelig fått et feste, denne DIPA'n på 8%. Intet nytt heller i Stout-kåringen, svensken Stormaktsporter'n virker være like prisvinnende her som Pliny den eldre er i IPA-sjangeren. Cigar City Brewing fra Tampa Florida gjorde mer eller mindre rent bord i Brown Ale/Mild-kategorien,tok 4 av de 5 første plasseringene i den kåringen. Mens aktørene i Ølfabrikken/Gourmebryggeriet virker forsvinne bort fra det gode selskap så er det fortsatt visse merkevarer herfra som fortsetter gjøre det bra. Ølfabrikkens Porter opplever fortsatt shine og anerkjennelse. Ble her under Ratebeer Awards 2010 kåret til beste Porter i verden, så. Sier igjen, man burde absolutt ha øyne plassert på mye av det Christian Skovdal gjør og har gjort under Beer Here-paraplyen. Det om det. "Årets Bryggeri 2010" ble tildelt for ente gang bryggeriet fra Munster, Indiana: Three Floyds Brewing Company. Virkelig gjengangere på verdenslisten her, respekt for det. Ale Smith Brewing fikk sølvplassen mens Cigar City tok tredjeplassen også her (fikk som nevnt over, tredjeplassen under beste-øl kåringen med Hunahpu's Imperial Stout). 2010, uten tvil gjennombruddsåret for Florida-bryggeriet. Moro at også den flekken på det amerikanske kontinentet utmerker seg, så det under den nylige kåringen i år også, hvordan det Miami-baserte bryggeriet J Wakefield Brewing utmerket seg med en fin fin andreplass blant årets beste nykommere i verden. (Grunnleggeren John Wakefield har også hatt connections til overnevnte Cigar City tidligere, så). Uansett, en av mine personlige favoritter Founders Brewing Company fikk i 2010 sin beste topp-10 plassering så langt, da de boostet seg opp på en fjerdeplass. Russian River Brewing klatrer bra, henger med blant topp 6. Kanadierne i Dieu Du Ciel begynner vise ansikt skikkelig, fikk dette året topp10 status i likhet med De Molen. Mikkeller falt ned til 13ende plass, Narke Kulturbryggeri ligger rundt samme plassering som året før, mens overnevnte Christian Skovdal og Beer Here debuterer med en solid 53 plass. Nøgne Ø klatrer to små plasser opp til en 56e plassering. BrewDog faller fra en 32 plass til 63, med andre ord et skikkelig plask for skottene. Ølfabrikken som sikkert mange mente ville fyke fra listene etter mageplasket i 2009, klatret heller to små plasser opp 79ende plass, istedenfor falle helt bort. Overraskende, men kanskje ikke når man vet at man kan leve lenge på gode øl. For det er jo klart at det er gamle juveler av noen øl som holder Ølfabrikken/Gourmebryggeriet fortsatt inne i varmen på den globale øl-scene i 2010. (På det tidspunktet hadde Christian Skovdal Andersen startet opp Beer Here, Mike Murphy hadde forlatt "Gourme-karrieren" til fordel for Lervig i Stavanger osv). Vel, det var en kjapp oversikt fra Ratebeer Awards fra 2002 til 2010. Kommer tilbake med del II ved en annen anledning en gang. (Blir da fra 2011 til den nylige 2015 kåringen som skal legges under lupen). Vel, until next time, Prieka! 

*åpner en Aldaris Porteris*








-Bogart