_

tirsdag 16. februar 2016

Snart Tid For Bryggeribråk!






Gode øl-relaterte konkurranser er moro, spesielt om de er nasjonale i tillegg. Og inneholder konkurransen det lille ekstra elementet (det skulle koble øl inn mot deilig mat) vel, så kan undertegnede i hvert fall nesten ikke be om mer. Og slike konkurranser finnes, finnes til og med flere varianter der ute i fjellheimen. Foruten Bryggeribråk (som kommer i regi av Håndverkerstuene i Oslo, kåret til beste Norske restaurant nylig) har vi også en variant lenger nordvest i landet som lyder "Slaget Om Vestlandet". Sistnevnte konkurranse et samarbeid mellom restauranten Bare Vestland og Bergen Øl-Festival. Under fjorårets vestlands-konkurranse vant Voss Bryggeri "Slaget" mot de interessante nykommerne i Lysefjorden Mikrobryggeri. Både Kinn og 7 Fjell måtte se seg slått i det innledende gruppespillet. Som nevnt tidligere i bloggen, en av høydepunktene fra fjorårets finale var da Voss Bryggeri serverte sin #100 Einerlåg IPA til blant annet lysingen. Var forresten Voss Bryggeri som fikk æren av å lage BØ-ølet 2015, så hadde en del øyne på seg ifjor trioen Dag Jørgensen, Jon Gjerde og Jeanette Lillås. Voss Bryggeri som er en av flere "nye bryggeansikter" under årets kommende Bryggeribråk 2016. Morsomt. Spotter mange interessante aktører på årets konkurranse. Noe jeg skal komme tilbake til i slutten av tråden, men ja, en konkurranse om i år blir arrangert for tredje år på rad. Og interessen er større en aldri før, så håper dette er starten på en lang, tro og folkekjær tradisjon. Stempler Bryggeribråk-konseptet fortjener. Og konseptet lyder enkelt nok (siterer hjemmesiden her): "To bryggerier setter 3 øl til 3 retter og vinneren går videre til neste omgang. Juryen består i opptil 60 gjester som etter hver rett avgir sin stemme til et av bryggeriene". Og når det gjelder premien så er det (foruten klisjéfylt ære) vanlig standard at det finale-tapende bryggeriet premierer vinneren av Bryggeribråk-finalen med et eget-produsert øl. Fin gest, og et nydelig konsept som sagt, så cred til Hans Tryggvason for nok engang smelle det hele i gang. Og som han sier: "Bryggeribråk handler ikke om hvilket øl som er ditt favoritt-øl, men om koblingen mellom øl og mat". Selve essensen der altså. Kan også legge til som en fun-fact at selve ideen til Bryggeribråk tok sakte men sikkert mer form etter en prat Hans Tryggvason hadde med Brooklyn Brewery legenden Garrett Oliver for noen år tilbake. Ikke så rart kanskje, at man kan oppnå ekstra engasjement etter å ha forvekslet noen ord med mannen bak "The Brewmaster's Table: Discovering The Pleasures Of Real Beer With Real Food". 


Bryggeribråk startet opp for første gang 28 April 2014, og aktørene som fikk æren av å fighte den aller første Bryggeribråk-kampen var Austmann og Norges eldste bryggeri, Aass. 2 uker senere var det Nøgne Ø og Ringnes som skulle fighte seg i mellom, Ringnes som overrasket mang et øl-hode denne kvelden og gikk seirende ut av dysten. 2 av de "Fem Store" innen den norske mikrobryggeri-scenen møttes 26 Mai 2014, da nok en aktør fra Drammen, Haandbryggeriet tok i mot Lervig Aktiebryggeri fra Oljebyen. Tett matching her altså. Siste kamp i de innledende rundene i Bryggeribråk 2014 ble avgjort mellom Kinn Bryggeri fra Florø og Ægir fra Flåm og den eventyrlige Furukroa, en kamp skal sies som jeg kjenner på meg at jeg burde "kjent min besøkstid" som gjest. Stor fan av begge aktørene, mener de leverer nok til å fortjene mer spotlight fra utenlandske kanaler (hva enn jeg mente med det). Det sagt, var kun 8 representanter med på Bryggeribråk 2014, med andre ord, en konkurranse som ikke tok alt for lang tid det skulle finne frem til et vinnerlag. Over sju mandager foregikk konkurransen, der i de innledende rundene vant som nevnt Ringnes over Nøgne Ø, Austmann tok skalpen på Aass, Espen Lothe og Kinn Bryggeri ble for sterk for Evan Lewis og Ægir, mens Haandbryggeriet trakk det lengste strået mot Lervig Aktiebryggeri. I semifinalen møtte Austmann macro-aktørene Ringnes, en kamp sistnevnte dro seirende hjem fra. Den andre semi'n endte med seier og avansement til finalen for Kinn Bryggeri, da de på sin side slo Haandbryggeriet. Noe som selvfølgelig igjen tilsier at Kinn og Ringnes representerte hver sin banehalvdel under den aller første finalen av Bryggeribråk.


Finalen i 2014 var etter ryktene en meget jevn affære, der konklusjonen til slutt ebbet ned i en knapp seier til bryggefolka fra Gjelleråsen. (92 mot 91 stemmer!). Og som spillreglene fortalte oss, taperen av finalen måtte med tapt ære og bøyd hode brygge vinnerølet til seierherren. Så Kinn måtte sette kokekarene i sving, brette opp ermene og sette i gang med dedikasjonsbrygget sitt. Resultatet ble en belgisk dobbel med en forslått Ivar Aasen på etiketten, kalt Pryl (bildet). Pent konsept, pent øl, en såkalt "Tomasmesse Light" om du vil. Et øl som ble kåret til en av kandidatene til "Årets Øl" i fjor. Det sagt, likte det Espen Lothe hintet til da han sa: "Vi skulle gjerne laget en lys pils, men det har vi foreløpig ikke utstyr til". Uansett, hva sto så på meny'n under Bryggeribråk 2014? Vel til forrett ble det servert Elgcarpaccio med brunost-krem, hasselnøtter og urter. Til Hovedmeny: Confitert svin. Servert med syltede epler, kål og rødvinssaus smaksatt m/ sjokolade. Desserten var en konfektkake, servert med rømme, bringebær og gulrotsorbet smaksatt med tonkabønner.

Interessen for konseptet Bryggeribråk kunne mann lett se var økende, det var bare ta en gløtt på antall påmeldte bryggerier fra 2014 til 2015. Mens det i 2014 var 8 bryggerier med på moroa, ble det registret nesten dobbelt så mange året etter. Med andre ord 16 bryggerier hadde kjent sin besøkstid på fjorårets Bryggeribråk. Samme konsept, samme lokasjon, samme bakmenn, dog ulike aktører i sving foruten (selvfølgelig) noen kjente ansikter fra fjoråret. Kjente fra 2014 var blant annet vinneren Ringnes som nok en gang skulle ut i bresjen mot Nøgne Ø (denne gang fikk Nøgne sin revansje og kunne dermed avansere til runde 2). Lindheim Ølkompani ble med for første gang, debuterte mot de danskene i Ugly Duck Brewing, seieren der gikk til Gvarv og Telemark. Ægir Bryggeri ble med nok engang på Bryggeribråk-sirkuset, vant førsterunden sin over de fremadstående svenskene i Oppigårds. Norsk seier ble det ikke da fjorårets semifinalist Haandbryggeriet tapte for danske Hornbeer og broren til x-statsminster Anders Fogh Rasmussen. Austmann (som også ble en tapende semifinalist i fjor) gikk ut med seier i sin første runde mot islendingene i Einstok. Lervig Aktiebryggeri slo svenskene i Dugges, mens Kinn Bryggeri slo finnene i Malmgård Bryggeri. Siste kamp mellom de svenske bulldogene i Gotland Bryggeri og Bergens stolthet 7 Fjell gikk i favør søta bror. Nok av innledende kamper, og flere skulle det bli utover slutten av August 2015 og inn i de første ukene av September. Først slo Lindheim ut Nøgne Ø i første kvartfinale. Ægir Bryggeri slo ut Hornbeer. Austmann tok skalpen på Hillevåg og Lervig Aktiebryggeri mens siste semifinaleplass gikk til Gotland da de overgikk innsatsen til Kinn. (Espen Lothe og Kinn som serverte sin Svartekunst til desserten med magno og litchiiskrem, så er det nevnt, serverte også Slåttølet til det danske sild-smørbrødet og Solsnu til hovedretten med andebryst med portsvinmarinert pak choi. Men det holdt altså ikke for Florø representantene). Semifinalene lød da: Lindheim mot Ægir, og Gotland mot Austmann. I sistnevne match mellom Gotland og Austmann så serverte Thomas Sjue og Co sin nydelige wit Utpå til rekecocktailen, sin amber ale Gyldenløve (6,5%) til gris og hjorte-middagen, mens desserten med Mazarinkake og plomme ble akkompagnert med Aprikos-hveteølet. Svenskene derimot slo i bordet med trekløveren: Mo Wit Bier, Bushveld Bulldog (African IPA) og  barley wine'n Valkyrians Valkomst (9,5%). Men som de fleste vet (og som bildet over her antyder)  finalen den 26 Oktober 2015 sto mellom Gotland og Lindheim Ølkompani. 






Hele 4 retter ble servert under Bryggeribråk-finalen 2015. Ble tørr fiskesuppe til forrett, fiskesuppe med lettrøkt safranlaks, soyamarinerte rå kampskjell i brent purre. Kraft og urtemarinerte småreker, råkost, vippetang, tangskum, wasabirogn, rødbet og chilichips. Mange ingredienser ta innover seg. Lindheim serverte til suppen sin berlinerweisse: We Juice Rhubarb, mens svenskene slo i bordet med sin hvete IPA: Great White Bulldog. Meny 2 besto av Håndverkernes Grandiosa. Snakker her innhold som tomatsaus med ferske urter. 3 typer vellagret ost. Grillet rød og gul sjalottløk, steinsopp, lavtemperert og grillet indrefillet av okse. Syrlig steinsoppbernaise. Til dette serverte Ølkompaniet fra Gvarv sin session IPA Valpadana, mens svenskene åpnet en flaske Wisby Stout. Runde 3 ble en såkalt "Får I Kål På Vaffel". Altså en vaffel med rosmarin, potetstrøssel, chilisyltet rødkål, grønnkålchips og kokegroplaget gammelnorsk spælsaulår. Til den menyen satt Lindheim sin We Juice Morell til, og Gotland satt sin Sleepy Bulldog Winter Ale. (Lindheims øl her som etter ryktene var et ganske så krevende øl, i såpass grad at Eivin har uttalt "aldri mer", etter tre dager med plukking, fjerning av stein, pressing osv). Siste foring denne kvelden ble dedikert til noe kalt "Ut På Tur Cigaren". Her snakker vi om noe mat som er "utkledd" som en sigar når man ser det ligger der blottlegger seg på tallerken. Stikkordene her er terøkt mascarponeis rullet i kvikklunsj med appelsinaske. Lindheim følte at deres coffee stout gjorde susen this time around, og serverte sin Afraid Of The Dark. Svenskene på sin side kunne by på en 'dobbel' med sin Wisby 20 Jubileum. Det var det, hva som gjorde utslaget hos de mange gjestene som kastet fra seg sin vote vites ikke. Det som er sikkert er at Johan Spendrup og Gotland Bryggeri kunne ta turen østover med tittelen "Vinner av årets Bryggeribråk 2015". Tøff konkurranse, viste seg på slutten av det var kun 15 stemmer som skilte kamphanene her. Gotland scorte best på de 2 første øl-kombinasjonene, mens Lindheim scorte best på de 2 siste. Uansett, Gotland Bryggeri vant, og taperen Lindheim Ølkompani må tradisjonen tro brygge vinnerølet til Gotland, dog skal sies, har ikke kommet over et eneste peep fra bryggeriet på Gvarv angående det ølet. Og begynner bli en stund siden tapet nå, mon tro om det har gått meg hus forbi? Uansett, burde vel ha plukket opp litt buzz, mener, hvis det allerede har vært på tapp eller pol noe sted. Skal jo sies at det tok en stund før Nøgne Ø også produserte NM-vinneren fra 2015 også, var først nå for noen uker siden at Petter Fornes og kraftstasjonen slo hodene sammen og rørte rundt i det som snart skal bli Bahrainer Weisse, så ting kan ta den klisjefylte tiden. Det er det ingen tvil om. Får håpe det dukker opp noe , er ikke annet man kan gjøre. 


Og snart går det ned igjen, snart er ventetiden over og et nytt kapittel i Bryggeribråk kan gå ned i historiebøkene. Og nok en gang merkes økt interesse over konseptet, igjen er det økt påmelding. Såpass at dette året så må ledelsen trå til med en "helnorsk" innledende runde før det i det hele tatt starter opp for alvor og inkluderer de andre nordiske bryggeriene. Totalt blir det 24 aktive bryggerier i sving (16 Norske og 8 andre Nordiske). Av "utlendingene" i år stiller Amager Bryghus (Danmark, som fortsatt holder stand på Ratebeer sin topp-100 liste over beste bryggerier i verden), Stilbergets Bryggeri (Sverige) Malmgård (Finland, stiller for andre år på rad), Borg Brygghus (Island), Dugges (Sverige, som også stiller for andre gang), Gotlands Bryggeri (også Sverige, og snakker selvfølgelig her om fjorårets vinnere) Munkebo Mikrobrygg (Danmark) en utenlands aktør til som skal bli presentert senere visstnok. Hm, måtte de få inn surøl-svenskene fra Brekeriet, CAP eller Omnipollo fra Sverige. Sistnevne svensker som også blir regnet som en av de 100 beste bryggeriene på planeten as we speak. Eneste representant fra Sverige skal sies, akkurat som Nøgne Ø er den eneste representanten fra Norge på den famøse listen fra Ratebeer. Hva med Svaneke? (Danmarks første mikrobryggeri) eller de tidligere "studentene" til Mikkeller, To Øl, det hadde vært stas. Samme med Christian Skovdal Andersen, hovedmannen bak Beer Here (tidligere en del av duoen bak det fantastiske danske bryggeriet Ølfabrikken). Når det gjelder de Norske innledende kampoppsettet så går det som følger. Starter opp 22. Februar med årets første kvalik-kamp mellom nykommeren Voss Bryggeri og Lervig Aktiebryggeri. Sistnevnte bryggeri, Lervig som har med sin deltakelse i år deltatt hvert eneste arrangement, respekt for engasjement. Førstnevnte Voss Bryggeri er i mine augo en spennende gullkandidat til hele turneringen, husk, de vant jo "Slaget Om Vestlandet" for ikke alt for mange straksene siden. Interessant også ha i tankene at både Lervig og Voss Bryggeri har en tidligere collab seg i mellom på samvittigheten, Fandens IPA (6,5%). Hadde vært stas om en av aktørene i den kampen faktisk serverte collab-IPA'n til en av rettene, hadde blitt snakkis. Vel, kvalifiseringskamp nummer to står mellom ODE fra Drøbak og St Hallvard, begge er nykommere for året, åpen kamp, dog holder nok en klisjefylt knapp på sistnevnte trio med Salicath og gjengen. 14 Mars skal makro-storhetene Ringnes og Aass ut i dyst, den kan bli meget spennende. Aass viser muskler på mikro-siden-av-ting (blottlegger kreativitet og nytenkning) mens man ikke skal ta noe vekk i fra Ringens Bryggeri, som allerede har en seier i Bryggeribråk bak seg samt flere nylige priser for Årets Øl under beltet. En match som absolutt kan være en "one to watch". Uka etter er det Bådin fra Bodø mot Austmann. Haandbryggeriet fronter Grim & Gryt fra Hareid, Sunnmøre. 18. April skal Nøgne Ø ut mot Ego Brygghus fra Fredrikstad. Sikkert stort nok det for Ego Brygghus sin bryggmester Christer Edvartsen som hadde en av sine studieturer i sin tid til nettopp Nøgne Ø og kraftstasjonen. Ægir stepper opp mot Amundsen i sin kvalik, og har i likhet med Lervig og Voss over her, også en collab mellom seg (amber ale'n Fenrir fra høsten 2011). Jada, mange connections, vel,  siste innledende runde står mellom Lothe og Gahrsen, Kinn og 7 Fjell. Sistnevnte match har dato 2. Mai. Angående datoer og slikt, så er finaledagen satt til 24 Oktober 2016. Selve FN-dagen altså. Ja, spennende tider i møte, det er sikkert. Men husk nå datoen når det kicker i gang, Mandag 22 Februar. Førstkommende mandag, så.. Be there, feel the beer. 


-Bogart